Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Koirat itse syyttömiä

Nyt asiat on sanottava niin kuin ne ovat. Tarkoitan tätä alati kasvavaa koirabuumia. Tämähän on saanut vain lisää kierroksia korona-aikana. On hyvin harvinaista että joku ylipäänsä ottaa julkisesti ja omalla nimellään kantaa tähän aiheeseen, sillä se tuntuu herättävän niin paljon primitiivireaktioita, siispä silläkin uhalla.

En ihmettele enää, miksi koirat ovat suosittuja nykyisin. Avaat tv:n, Radion, lehden niin ne ovat keskellämme. Myös mainoksissa ne ovat nyt kiinnostuksen herättämisessä tärkeässä roolissa.

Onko tässä sitten jotain outoa, niin siihen olisi takavuosina voinut mediatutkijat vastata. Taitavat viimeisetkin jo levätä rauhassa. Nythän media ”tutkii” itse itseään. Yle tuntuu ostavan tuotantoonsa kaikki suomalaiset ja ulkomaiset ohjelmat lemmikeistä. Mikä on sitten vastuu hiilijalanjäljestä ja luonnon monimuotoisuudesta?

Miksi tämä edellä kerrottu minua tai ketään kiinnostaa? Siksi, että yleensä mediassakin on oltu tarkkana tilastoista, niiden tausta-aineistosta sekä syy/seuraus yhteyksistä. Nyt korona aikanakin kaivettiin pilkun osatkin terveysviranomaisten raporteista.

Tilastoista puhuttaessa kyllä niillä on merkitystä silloin kun ne näyttävät huomattavaa muutosta ylös tai alaspäin. Keskeinen väittämä on ollut että koirilla on jopa parantava rooli ihmisten hyvinvointiin, terveyteen ja etenkin mielenterveyteen. Tilastot vain eivät tue tätä väittämää. Ihmisten allergiat, suolistosairaudet, diabetes ja mm. mielenterveysongelmat ovat olleet nousussa 2000-luvulla. Samaan aikaan koirien määrä on kasvanut 200 000:lla.

Eikä tässä kaikki. Myös koirien ns. elintasosairaudet ovat lisääntyneet hurjasti. Eikä vain ne, myös antibiooteille vastuskykyiset bakteerit ovat levinneet lemmikkikoiriin. Tähän on vaikuttanut erityisesti tuontikoirien hallitsemattomat markkinat.

En halua kyseenalaistaa koirien omistajien kiintymistä lemmikkiinsä. Se on ehdottomasti aitoa. Lisäksi kaikki kunnioitus avustus- ja viranomaistehtävissä oleville koirille.

Esillä on ollut myös ns. sankarikoirat, jotka ovat tehneet sankaritekoja ihmisten hyväksi. Yllättävän pienelle uutisoinnille on jäänyt ne tapaukset joissa koirat ovat hyökkäilleen ihmisten tai toisten koirien päälle. Näistä tehdään vuosittain satoja rikosilmoituksia.

Lemmikkikoirien hiilijalanjäljestä on myös jonkin verran keskusteltu mediassa. Tosin vähättelevästi ja keskittyen vain koirien ruokavalioon.

Tosiasia on, että koska koirat ovat perheissä niin keskeisessä asemassa, niin niiden harrastusten ehdoilla mennään. Nyt matkustellaan koirien kanssa ulkomaille lomille ja koiranäyttelyihin. Niitä viedään monenlaisiin hellyttelyhoitoihin. Myös todella huimasti kasvaneet koirien lääkintä ja sairaanhoito kasvattavat hiilijalanjälkeä.

Olen siis vakuuttunut koiraveron tarpeellisuudesta, eikä se olisi nykyaikana mahdoton toteuttaa. Kennelliittokin haluaa koirille pakollisen sirutuksen ja rekisteröinnin. Tätä kautta on verotuskin järjestettävissä. Vain valtion perimänä se on järkevää. Kuntien päättäjät luikertelevat vastuusta äänestäjiensä pelosta.