Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Nyt jos koskaan tarvitaan päteviä ehdokkaita

Kenellekään tuskin on enää yllätys, että Lahden kaupungin talous on nyt pahemmin kuralla kuin koskaan. Vuotuiset tulot ja menot olivat jo valmiiksi pahasti epätasapainossa, ja koronan myötä aukko on repeytynyt ennätyksellisiin mittoihin, arviolta jopa 45–50 miljoonan euron suuruiseksi.

Päättäjillä onkin syksyllä käsissään pirullinen yhtälö, jonka ratkaisemiseksi ei ole tarjolla helppoja ratkaisuja. Suurella todennäköisyydellä Lahti joutuu samanaikaisesti sekä korottamaan veroja että leikkaamaan palveluja, vaikka päättäjät halusivatkin ennen kesälomaa ottaa veronkorotusten osalta aikalisän.

Samanaikaisesti paikalliset poliitikot valmistautuvat jo kovaa vauhtia ensi kevään kuntavaaleihin. Puolueet ovat julkaisseet jo ensimmäisiä ehdokkaitaan, ja uusia nimiä etsitään ja kosiskellaan koko ajan listoille.

Kuntavaalien lähestyminen on perinteisesti tarkoittanut myös sitä, että istuvalta valtuustolta on ollut turha odottaa vaikeita ja äänestäjiä ärsyttäviä päätöksiä.

Kaupungintalon johtavat virkamiehet vakuuttavat kuitenkin kommenteissaan luottavansa siihen, että nykyisessä tilanteessa päättäjät ymmärtävät tilanteen ja pystyvät toimimaan vastuullisesti. Mitäpä muutakaan he voisivat tässä tilanteessa sanoa. Nähtäväksi jää.

Karuun tilanteeseen päästään toden teolla käsiksi ensi vuoden talousarviosta puhuttaessa. Konkretiaa on luvassa lokakuun alussa, kun kaupunginjohtaja julkistaa budjettiesityksensä. Siihen liittyy talouden tasapainotusohjelma, josta on kaavailtu 30 kuukauden mittaista.

Tilanne on liian vakava, jotta sen hoitoa kannattaa suosiolla antaa toistaitoisten tunareiden käsiin.

Suunnitelman on siis tarkoitus ohjata uuden valtuuston toimintaa pitkälle tulevaan vaalikauteen. Kaikesta päätellen luvassa on myös monia vaikeita ratkaisuja. Konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen toteaakin tämän päivän lehdessämme julkaistussa haastattelussa, että palveluverkot ja palveluiden tarjonta pitää pystyä nyt ajattelemaan täysin uudella tavalla.

Vastaavia fraaseja on kuultu ennenkin, mutta numeroiden perusteella niille on nyt katetta enemmän koskaan.

Uudella tavalla ajatteleminen ja isojen uudistusten teko ei kuitenkaan ole helppoa julkisessa päätöksenteossa, mistä hyvinvointiyhtymän viimeisimmät päätöksentekokiemurat ovat tuore esimerkki.

Talouden tasapainotusohjelma toimiikin väistämättä myös hyvänä pohja-aineistona tulevaan kunnallisvaalikampanjointiin. Valveutuneilta ehdokkailta on lupa odottaa ja vaatia siitä perusteltuja näkemyksiä. Ovatko he valmiita sitoutumaan talouden tasapainottamiseen? Millä keinoilla? Mitä he tekisivät mahdollisesti toisin kuin virkamiehet tai nykyiset päättäjät ovat ajatelleet?

Talouden tasapainottamisessa on kyse ennen kaikkea arvovalinnoista. Mistä voidaan tinkiä ensimmäisenä? Mistä pidetään kiinni niin pitkään kuin mahdollista? Äänestäjällä on oikeus saada vastauksia näihin kysymyksiin, eikä helppoihin heittoihin pidä tyytyä.

Kyse ei välttämättä ole pelkästä kurjuuden jakamisesta. Korona-aika on palauttanut ihmisiä yksilötasolla perusasioiden äärelle ja osoittanut, että vähemmälläkin touhottamisella voi elää onnellista elämää. Vastaava olosuhteiden pakosta tapahtuva sopeutuminen ja oivaltaminen voi nyt olla edessä kuntien ja kaupunkien toiminnassa, vain hieman isommassa mittakaavassa.

Tällaisessa tilanteessa ei välttämättä ole helppoa löytää uusia kuntavaaliehdokkaita listalle. Tiedossa olevien vaikeiden päätösten myötä paikallispoliitikko altistuu väistämättä kaupunkilaisten sylkykupiksi. Tai entisen pääministerin sanoin kusitolpaksi.

Tilanteen voi nähdä myös toisin. Nyt jos koskaan valtuustoon tarvitaan näkemyksellisiä, vastuuntuntoisia ja päteviä ihmisiä. Tilanne on liian vakava, jotta sen hoitoa kannattaa suosiolla antaa toistaitoisten tunareiden käsiin.

Jos siis yhtään tunnet, että osaamisellasi ja näkemyksilläsi olisi käyttöä kaupungin asioista päätettäessä, yritä hypätä rohkeasti katsomon puolelta pelikentälle.

Kaikki lähtee siitä, että valitset omiin ajatuksiisi sopivimman vaihtoehdon joko nykyisten puolueiden tai niiden haastajiksi kasattavien ryhmien joukosta ja ilmoitat kiinnostuksestasi ehdokaslistan kasaajalle.

Eiköhän siitä joukosta löydy jokaiselle sopiva vaihtoehto.