Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Lomilta palataan nyt oikeasti usvaiseen syksyyn

Tervetuloa takaisin lehtemme sivuille. Kesätaukomme on ohi ja ilmestymme tästä eteenpäin jälleen viikoittain.

Normaaliin rytmiin paluu on näinä päivinä käynnissä monessa muussakin paikassa. Tällä kertaa lomilta paluu tapahtuu kuitenkin hyvin erilaisissa tunnelmissa kuin aiemmin. Nyt jos koskaan voidaan hyvällä syyllä sanoa, että kenellekään ei ole tietoa, miten tuleva syksy ja talvi menee.

Poikkeuksellinen epävarmuus koskee mitä suurimmassa määrin myös lahtelaista päätöksentekokoneistoa, joka on ajamassa kierroksiaan ylös kesäseisokin jälkeen.

Kaikki riippuu tietenkin siitä, miten kehittyy tauti- ja taloustilanne, tuo tiiviisti toisiinsa kytköksissä oleva parivaljakko.

Kesän perusteella tilanne näyttää jopa petollisen hyvältä. Suomessa ja erityisesti Päijät-Hämeessä koronaepidemia on pysynyt hyvin kurissa.

Koronan talousvaikutukset ovat osuneet kovaa moniin yrityksiin, mutta isossa kuvassa kaikkien pahimmilta kauhukuvilta on toistaiseksi vältytty.

Työttömyysprosentit ovat kylläkin ampaisseet lamavuosista muistuttaviin lukemiin lomautusten johdosta, mutta lomautukset eivät ole vielä muuttuneet massiivisiksi irtisanomisiksi.

Viimeisimpien tietojen mukaan kuluttajien luottamusta mittaava indeksi näyttäisi olevan jopa paremmalla tasolla kuin tämän vuoden tammikuussa.

Positiivista pilkahduksista huolimatta taivaalle on kertymässä jälleen synkkiä pilviä. Maailmalta kantautuvat uutiset antavat aiheen pelätä, että koronaepidemia on jälleen vahvistumassa juuri kun maassamme on purettu monia rajoituksia.

Onko kyse toisesta aallosta vai ensimmäisen aallon uudesta virkoamisesta, on lopulta sivuseikka. Olennaista on reagoida maailmalta kantautuviin signaaleihin ja tehdä tarvittavat johtopäätökset.

Me jokainen olemme ratkaisevassa roolissa omine arkisine valintoinemme. Vaikka rajoituksia on purettu, edessä ei ole todellakaan ole paluu vanhaan. Jos hygieniasta ja terveestä varovaisuudesta lipsutaan yhtään liikaa valheellisen turvallisuudentunteen tai välinpitämättömyyden vuoksi, epidemia lähtee takuuvarmasti jälleen laukalle.

Viime viikkojen arkihavaintojen perusteella on syytä epäillä, ovatko kaikki sisäistäneet tämän. Julkisella paikalla yskiminen ilman minkäänlaista suojausta on edelleen yksinkertaisesti idioottimaista toimintaa.

Leväperäinen käytös on paras tapa varmistaa rajoitusten paluu. Sitä kukaan tuskin haluaa.

Taudin tartuntamekanismeja tunnetaan nyt paremmin kuin keväällä ja koronatestejäkin pystytään nyt ottamaan paljon enemmän. Sen ansiosta nyt pitäisikin olla mahdollista rajoittaa taudin etenemistä ilman täysimittaista yhteiskunnan sulkemista.

Tämä olisi tarpeen, jotta talouden elpyminen ei pysähdy heti alkuunsa. Tuleva syksy kun näyttää joka tapauksessa synkältä vientiyritysten tilauskirjojen perusteella. Vientivetoisessa Päijät-Hämeessä tämä uhkakuva on syytä tiedostaa erityisen vakavasti.

Tulevaisuutta ei voi hallita, mutta siihen voi varautua. Alkavan syyskauden poikkeuksellisessa epävarmuudessa vastuullisilla päättäjillä ja virkamiehillä on nyt tavallistakin enemmän syytä olla vaihtoehtoisia suunnitelmia myös pahimpien vaihtoehtojen varalle.

Valmistelun on syytä olla käynnissä viimeistään nyt. Kukaan ei toivo kauhuskenaarioiden toteutumista, mutta olisi sinisilmäistä jättää varautumatta niihin.

Vähintään yhtä tärkeää on toki valmistautua myös talouden elpymisvaiheeseen, jotta Lahti ei jää siinä vaiheessa jälkeen muista kaupungeista heti lähtökiihdytyksessä 1990-luvun tapaan.

Meni syksyn tauti- ja taloustilanne miten tahansa, Lahden talous on joka tapauksessa jo valmiiksi pahasti kuralla. Viime vuoden lopussa hyväksytty talousarviokirja kelpaa enää takan sytykkeeksi, kun laskelmilta on pudonnut totaalisesti pohja pois.

Vaalivuotta kohti menevillä päättäjillä onkin vaikea yhtälö käsissään. Talousahdinkoon on pakko reagoida, mutta pitäisi pystyä viimeiseen asti välttämään sellaisia menoleikkauksia, joiden seuraukset tulevat ajan myötä vielä huomattavasti kalliimmiksi. Siitäkin on täällä riittävästi kokemusta.