Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Korruption nollatoleranssi venyy ja paukkuu

Tuoreessa Lahden kaupungin tarkastuslautakunnan julkistamassa arviointikertomuksessa kiinnitetään huomiota siihen, että kaupungin eettisiin ohjeisiin ei sisälly tarkastuslautakunnan kolmena vuonna esittämää korruption vastaista toimintaohjelmaa.

Siihen todetaan kirjatun vain maininta Lahden kaupungin nollatoleranssista suhtautumisessa lahjontaan ja korruptioon niiden kaikissa muodoissa. Kun valtuuston enemmistö ei halunnut määritellä tarkemmin korruption sisältöä ja keinoja sen nujertamiseksi, on nollatoleranssi käytännössä venynyt ja paukkunut.

Lehdet tietävät kertoa, että valtuustoryhmien puheenjohtajien neuvotteluissa on todettu kaupungin eettisten ohjeiden vaativan täsmennystä. Oikea johtopäätös, joskin väärin perustein.

Miten eettisen tarkastelun kestää se tosiasia, että kolmea valtuustoryhmää ei ole kutsuttu näihinkään pohdintoihin?

Samaan aikaan, kun kaupunki rypee koronaepidemian kourissa suurtyöttömyydessä ja miljoonavajeessa, ryhmyrit pohtivat vakavissaan turpakäräjien perustamista tapauksessa, jossa kaltoin kohdelluksi joutunut osapuoli voisi hakea uutta tulkintaa syyttämiskynnykseen valtakunnansyyttäjältä tai viedä asia siviilijuttuna käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

Eettisyyttä ei saa alistaa kumiankaksi, jota vingutetaan, kun huomio halutaan kiinnittää pois olennaisesta.

Tämä kaikki hälyttää puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä.

Mennäksemme takaisin arviointikertomukseen, tarkastuslautakunta vaatii siinä kaupunginhallitusta ryhtymään toimiin valtakunnan ylimmiltä laillisuusvalvojilta saatujen huomautusten johdosta. Arviointikertomuksessa tuodaan esille rehtorin sivistysjohtajalta saama perusteeton ja sananvapautta loukkaava varoitus, josta eduskunnan oikeusasiamies huomautti sivistysjohtajaa.

Sen sijaan, että kaupunginhallitus olisi hyvittänyt tapauksen rehtorille, se lähti ulkopuoliselta tilatulla lausunnolla kyseenalaistamaan oikeusasiamiehen toimiston asiantuntemusta. Arviointikertomus tuo esille myös monia rakenteellisen korruption piirteitä omaavia tapauksia, mutta rajallisen palstatilan vuoksi jätän niiden ruotimisen nyt muille.

Kuntalaisten on hyvä tietää, että tarkastuslautakunta on kuntalain mukaan suoraan kaupunginvaltuuston alainen elin, eikä se voi kritisoida valtuuston tekemiä päätöksiä, vaikka jotkut niistä vaikuttaisivatkin virheellisiltä ja jopa lain vastaisilta.

Tästä räikeänä esimerkkinä mainittakoon hallinto-oikeuden ratkaisu, jossa kaupunginvaltuuston KymiRingin pääomittamista koskeva päätös todettiin lain vastaiseksi.

Samat tahot, jotka vähättelevät hallinto-oikeuden ratkaisua, valmistelevat parhaillaan maakunnan suurinta korruptiohanketta eli terveysjättien kartellia sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluihin.

Eettisyyttä ei saa alistaa kumiankaksi, jota vingutetaan, kun huomio halutaan kiinnittää pois olennaisesta.

Tämä kaikki hälyttää puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä.

Täsmennettäköön siis Lahden kaupungin eettisiä ohjeita tarkastuslautakunnan tahdon mukaisesti korruption vastaisella toimintaohjelmalla.

kaupunginvaltuutettu (Asukkaiden Lahti),

tarkastuslautakunnan jäsen