Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Missä on peruskiveen muurattu lieriö?

Lahden Yksityiselle Tyttölyseolle eli Tipalalle valmistui uusi upea, arkkitehti Keijo Petäjän suunnittelema koulurakennus Ursanharjulle vuonna 1965.

Rakennuksen peruskivi oli muurattu 29. helmikuuta 1964. Perinteiseen tapaan rakennuksen perustuksiin muurattiin silloin aikakapseli eli kuparilieriö, jonka sisään oli laitettu päivän tärkeimmät sanomalehdet, rahat ja rakentamiseen liittyvät viralliset asiapaperit.

Kaiken kruunuksi koulun silloinen rehtori Aili Noponen puhalsi lieriöön ennen sen sulkemista ”ripauksen Tipalan henkeä”.

Tyttölyseo ja sittemmin Tiirismaan Yhteiskoulu ja 1970-luvun puolivälistä alkaen Tiirismaan yläaste ja lukio työskentelivät hyvin toimivaksi osoittautuneessa rakennuksessa lähes 50 vuoden ajan. Mutta sitten senkin kohtaloksi koituivat sisäilmaongelmat, jotka johtivat lopulta siihen, että Lahden kaupungin haltuun siirtynyt koulurakennus päätettiin purkaa.

Purkutyöt tehtiin vuonna 2019. Entisen uljaan koulurakennuksen paikalla on enää vain tasaiseksi ladattu sorakenttä.

Tiirismaan koulun Kannatusyhdistys ry:n johtokunnan piirissä syntyi keväällä 2020 keskustelua siitä, löytyikö peruskiven muuraustilaisuudessa ”kätketty” kuparilieriö purkutöiden aikana. Jos löytyi, niin otettiinko se talteen ja minne se sijoitettiin?

Jos ei, niin onko enää mitään mahdollisuutta sitä löytää kenties purkamatta jätetyistä perustusrakenteista.

Jotakin tietoa asiasta voisi olla rakennuksen suunnitelleella Petäjän arkkitehtitoimistolla, pääurakoitsijana toimineella lahtelaisella B & K:lla tai Lahden kaupungin rakennusvalvonnalla.

Osa näistä ei tosin liene enää toiminnassa. Jotkut niin rakentamisessa kuin purkamisessakin mukana olleet saattaisivat niin ikään tietää vielä jotakin lieriön kohtalosta, samoin kuin myös monet peruskiven muuraustilaisuudessa mukana olleet oppilaat ja kutsuvieraat.

Tiirismaan koulun kannatusyhdistyksen johtokunta esittää toiveen, että asiasta jotakin tietävät ottaisivat ystävällisesti yhteyttä allekirjoittaneeseen Heikki Laineeseen, joka toimi Tiirismaan koulun poikien liikunnan ja terveystiedon opettajana vuosina 1970–2000.

Tiirismaan koulun Kannatusyhdistys ry:n puheenjohtaja

Puh. 0400 949697 tai heikkiri.laine@gmail.com