Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Villikukkien hurmaa

Ilmastomuutos toi lauhan talven, ja nyt talvinen kahle on tiessään, kun pientareita valloittavat villikukat. Ensimmäisinä kevään airueina ilmaantuvat leskenlehdet ja kohta valkovuokot ,rentukat, kevätesikot, kullerot, voikukat ja viimein kielot sekä yms. kukkaset.

Miten vähän sitä tunteekaan luonnonvaraisia kukkia ja varsikin niitä kukkia, jotka ilmaantuvat vasta ilmojen lämmettyä. Kasvien tunnistamiseen on tuossa apuja digitaalisessa muodossa, kun on tehty sovellus kännykään, mikä tuo luonnonystävälle uuden näkökulman kasvien tunnistukseen.

Tuota sanottua tietämystä kyllä tarvitaan, koska Suomessa on tuhatkunta luonnonvaraista kasvia. Ei ihme, jos niin sanotun kadunmiehen asiantuntemus korkkaa.

Tässä ajankohdassa sitä jää odottamaan päivänkakkaroita, kultapiiskuja, karhunputkia ja muita kesään kuluvia kasveja.

Kangasvuokko, joka on valinnut kasvupaikakseen Salpausselän rinteet, on rauhoitettu. Tuskin se siirrettäessä suosii perennapenkkien kasvualustaa.

Me suomalaiset saamme asua luontoarvoiltaan rikkaassa maassa ja mm. vesistöjen säilyminen puhtaina, on meidän kaikkien yhteinen asia.

Korona-karanteenissa sitä tulee virkistäydyttyä metsäpoluilla, mutta minne silmä kääntyy, niin pienien kaupunkimetsiköiden soisi näyttävän enemmän puistomaisilta. Kaikki me eletään epidemian varjossa ja mieleen kohoaa viisaan sanat: ”Tänne on tultu, mutta minne matkaa teen?”.