Ruotimisia: Mallas Experience pelastaa LADin konkurssin

Uusi LAD-museo sijoittuu enimmäkseen uudisrakennukseen, joka valmistuu tämän vanhan Mallasjuoman panimorakennuksen yhteyteen. Sami Lettojärvi

Vesa Ruotonen

Varoitin jo vuosia sitten uuden LAD-taide­museon vaaroista. Viesti meni myös henkilökohtaisesti Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka ­Komulle.

Ehdotin samalla kaupunkiimme sopivaksi Hiihtomuseon laajentamista elämyskeskuksena kesät talvet Holmenkollenin tapaan.

Esitin aikanaan laskelmia, jotka perustuvat museoasiantuntija Kalle Kallion koostamaan aineistoon Suomen museoiden myyntikatteista. Sen perusteella on arvioitavissa, että Lahden uuden taidemuseon tappiot pelkästään näyttelyiden pyörittämisestä ovat vuositasolla puolesta miljoonasta yhteen miljoonaan euroon. Kertokaa luku kahdellakymmenellä vuodella.

Myyntikateluvuissa ei vielä ole edes huomioitu museoiden kiinteitä kuluja, kuten kiinteistömenoja ja palkkoja.

Vuokrakustannukset yksityisen omistajan pussukaiseen ovat vuodessa noin miljoona. Vertailtuna: Sibeliustalon vuokrat tuloutetaan kaupungille, LADin yksityiselle grynderille. Kertokaa kahdellakymmenellä. Sen jälkeen ehkä grynderi myy ­kiinteistön.

LAD maksaa veronmaksajille 20 vuoden aikana 30–60 miljoonaa euroa. Haarukka on suuri, valitan, koska kaikkia tietoja ei ole käytössä. Kokoluokka on selvä. Lahti ei kestä kuluja. LAD ajautuu maksukyvyttömäksi.

On myöhäistä palata hiihtomuseon elämysmaailmaan. Tehtiin väärä päätös, mutta korjataan. Rakennetaan Lahden ja Päijät-Hämeen vahvuuksiin. Tehdään Malskiin Mallas Experience!

Perinteitä on: sahti ja oluet.

Osaamista on. Panimoita on. Polttimo on. Pienet panimot, suuret oluet. Olut-buumi kestää. Maksavaa yleisöä on. Yleensä museoissa on maksavia vieraita alle 50 prosenttia kävijöistä. Olutmuseossa ”ilmaisuus” ei tule mieleenkään.

Lipulla saa myös kaksi pientä juomaa, joko limpparia tai olutta tai gluteenitonta pilsneriä.

Suomen ainoa pieni olutmuseo sijaitsee Iisalmessa. Kilpailua ei ole. Kansainvälisesti hieno on Heineken Experience Amsterdamissa, joka on pantu vanhaan panimoon. Niin kuin Lahdessa Mallasjuoma. Siellä on käytetty nykytekniikkaa mahtaviin elämyksiin, kuten nimi kertoo.

Hevostallikin löytyy ja niin edelleen. Järjestän kaupunginhallituksen asettaman valtuuskunnan jäsenille tutustumismatkan. Isäntänä on ystäväni Ben Cartens. Eiköhän lähtijöitä ole.

Soitin aikanaan Saksassa kymmeniä olutfestivaalikeikkoja. Lupaan tuottaa niitä Lahteen. Voin myös säveltää, sovittaa ja sanoittaa repäisevän tunnarin. Muu ohjelmointi tehdään ympärivuotiseksi pääosin kotimaisten artistien voimin.

Mallas Experience on koko perheen vierailukohde. Kyse on myös virvoitusjuomien valmistuksesta, tapahtumarasteista, teatterista ja hevosista.

Kuka haluaa taidekierroksen yhteyteen kunnon ruokaa? Ei kukaan, kahvit vain tai lasin kuoharia.

Oluen kanssa maistuvat tuhdit annokset, päivä- ja iltaruokaa koko perheelle. Vahvuutena on myös vuodenaikojen tuotetarjonta. Talvi-, joulu-, ja kesäjuomat ja kymmenet erikoistuotteet täydentävät perustarjontaa.

Olut on vihreä tuote, kelpaa äärivegaanillekin. Se on paikallista. Mallas Experienceen tullaan hyvästä syystä julkisilla, joten tärkeä viherrys vain kirkastuu.

Taidemuseo on epäekologinen, koska näyttelyt lennätetään ulkomailta kalliilla rahdilla. Näyttelyjen lento- ja muut vakuutukset ovat julmetun kalliita. Ne rahat säästyvät. Kohdetta ei tarvitse sulkea kuten näyttelyjä vaihdettaessa. Kannattavuus vain paranee.

Kohteen nimi on helppo myydä. Miltä kuulostaa Hartwall Mallas Experience tai Polttimo Mallas Experience?

Vieläkään ei ole liian myöhäistä.

Kirjoittaja on filosofian ja musiikin maisteri, joka on johtanut oppilaitoksia, konsertti- ja kongressitaloa sekä tapahtumia. Hänet on palkittu muun muassa Teksasin osavaltion HonoraryTexas Ranger-mitalilla.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyvää kesää lukijoillemme! - Uusi Lahti ilmestyy jälleen 5. elokuuta
 2. Analyysi: Tietoisia riskejä, maalivahdin "aktiivimalli" ja Sadikin suosittelema löytö – esittelyssä FC Lahden uudet tuulet
 3. Kommentti: FC Lahti on nyt optimistisempi joukkue, mutta kestääkö se Veikkausliigan realiteetit?
 4. Pääkirjoitus: Lisää veroja, vähemmän palveluja? - kesälomien jälkeen on karujen päätösten aika
 5. Tangokuningatar ja muusikot tuovat juhannustunnelman palvelutaloihin
 6. Kesäresepti: Pesäpallon paistaminen uunissa vaatii juuri oikean ajan ja lämpötilan
 7. Kesäyrittäjä kuvaa lintujen näkökulmasta - ilmakuvausta harrastava Pyry Selin perusti yrityksen 14-vuotiaana
 8. Uuden kokeilu kiehtoo taiteilijaa - espanjalainen Amadeu Vives ihastui Suomessa sienestykseen ja moottorisahalla veistoon
 9. Vanhasta asuntovaunusta taidetta - Nastolan kesänäyttely jälleen kunnantalolla
 10. Keppihevosia Lahdesta maailmalle - Milla Ahola tekee keppihevosia ja niiden varusteita ympäri vuoden
 11. Lomareissu Balkanille vaihtui mökkeilyyn - Drilon Shala on tykännyt koronakeväästä, vaikka matka synnyinseuduille peruuntuikin
 12. Pyöräilyä Lahdessa ja mökkeilyä Pudasjärvellä - kaupunginjohtaja Pekka Timonen lomailee ilman liiallisia suunnitelmia
 13. Unelmista totta kesälläkin! - kirjailijoiksi heittäytyneet Elina ja Sofia aikovat kesällä yöpyä ensi kertaa teltassa
 14. Miten sinä tuntisit nämä kasvot? - teimme testin sadalle lahtelaiselle
 15. Ämpärillinen: Emmehän vain rakenna kulissikaupunkia?

Näytä lisää