Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lahden kaupungin johto ui syvissä vesissä

Hämeenlinnan hallinto-oikeus päätti valituksesta kumota Lahden kaupunginvaltuuston vuosi sitten tekemän päätöksen kierrättää yhtiönsä kautta verorahoja 2 miljoonaa euroa Iitissä sijaitsevalle moottoriratayhtiö Kymiring oy:lle.

Me päätöksestä kunnallisvalituksen tehneet seitsemän valtuutettua ja yksi kuntalainen olimme ehdottomasti sitä mieltä kuntalainkin mukaan kunnan toimialaan ei kuulu yksityisen yritystoiminnan tukeminen.

Koronaepidemian vuoksi kaupungin päätöksenteko on sähköisten etäkokousten varassa. Kaupungin johtaminen on käytännössä muutaman virka- ja luottamushenkilöjohtoon kuuluvan henkilön varassa, taustakuoronaan kaupunginhallitus.

Olemme huolestuneita hallinto-oikeuden juridisesti painavan kumoamispäätöksen vähättelystä ja osittain vääristelystä julkisuudessa. Näin tehdessään kaupungin johto ui todella syvissä vesissä, sillä muiden muassa Kuntaliitto on määritellyt korruption yhdeksi esiintymismuodoksi huonon hallinnon suojelun ja salailun.

Lahden kaupunginvaltuusto on puolestaan päättänyt eettisissä toimintaperiaatteissa kaupungilla olevan nollatoleranssi suhtautumisessa lahjontaan ja korruptioon niiden kaikissa muodoissa ja tasoissa.

Tarkastellaanpa hallinto-oikeuden päätöstä. Esitimme valituksessa kaikkiaan viisi valitusperustetta. Niistä yksi oli EU:n valtiontukimääräykset ja se osoittautui niin painavaksi seikaksi, että yksin tämä riitti kumoamaan kaupunginvaltuustoin päätöksen.

Olemme huolestuneita hallinto-oikeuden juridisesti painavan kumoamispäätöksen vähättelystä.

Hallinto-oikeus ei siis ottanut lainkaan kantaa muihin valitusperusteisiin, kuten oliko valtuuston pääomasijoituspäätös kunnan toimialaan kuulumatonta riskirahoitusta yksityiselle yritykselle.

Oikeus asettui valtiontukea koskevassa päätöksessään kannallemme, todeten Kymiring oy:n harjoittavan moottoriratatoimintaa, jota harjoittavat myös muut yritykset Euroopan unionin alueella. Se totesi yhtiön toimivan markkinoilla, joilla käydään jäsenmaiden välistä kauppaa. Päätöksestä on myös luettavissa valtuutetuilta salatun päätöksentekoon tarvittavaa tietoa.

”Edellä todetun perusteella ei voida pitää todennäköisenä, että tavanomaisissa markkinatalouden olosuhteissa toimiva yksityinen sijoittaja olisi tehnyt kaupunginvaltuuston käytettävissä olevan selvityksen perusteella kyseisen sijoituksen samoissa olosuhteissa”, totesi hallinto-oikeus päätöksessään.

Yksiselitteisesti, kun hanke pohjautuu vain julkiseen tukeen, niin on välttämätöntä noudattaa EU:n valtiontukimääräyksiä. Näin hallinto-oikeus otti selkeäs­ti kantaa koko hankkeeseen, eikä vain johonkin valtuuston päätöksen ”muotovirheeseen”. Nyt Kymiring-hanke on lahtelaisten veronmaksajien osalta vihellettävä poikki.

Konkurssikypsien KOKO Lahden ja Lahti Eventsin sitoumukset ja rahankäyttö moottoriratahankkeessa on selvitettävä ja tehtävä siltä pohjalta tarvittavat johtopäätökset.

Kunnallisvalituksen ­tehneet: