Lukijalta: Lahden kaupungin johto ui syvissä vesissä

Lahden valtuuston Kymiring-päätöksen kiemurat puhuttavat äskettäisen hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen. Katja Juurikko

Seppo Korhonen

Hämeenlinnan hallinto-oikeus päätti valituksesta kumota Lahden kaupunginvaltuuston vuosi sitten tekemän päätöksen kierrättää yhtiönsä kautta verorahoja 2 miljoonaa euroa Iitissä sijaitsevalle moottoriratayhtiö Kymiring oy:lle.

Me päätöksestä kunnallisvalituksen tehneet seitsemän valtuutettua ja yksi kuntalainen olimme ehdottomasti sitä mieltä kuntalainkin mukaan kunnan toimialaan ei kuulu yksityisen yritystoiminnan tukeminen.

Koronaepidemian vuoksi kaupungin päätöksenteko on sähköisten etäkokousten varassa. Kaupungin johtaminen on käytännössä muutaman virka- ja luottamushenkilöjohtoon kuuluvan henkilön varassa, taustakuoronaan kaupunginhallitus.

Olemme huolestuneita hallinto-oikeuden juridisesti painavan kumoamispäätöksen vähättelystä ja osittain vääristelystä julkisuudessa. Näin tehdessään kaupungin johto ui todella syvissä vesissä, sillä muiden muassa Kuntaliitto on määritellyt korruption yhdeksi esiintymismuodoksi huonon hallinnon suojelun ja salailun.

Lahden kaupunginvaltuusto on puolestaan päättänyt eettisissä toimintaperiaatteissa kaupungilla olevan nollatoleranssi suhtautumisessa lahjontaan ja korruptioon niiden kaikissa muodoissa ja tasoissa.

Tarkastellaanpa hallinto-oikeuden päätöstä. Esitimme valituksessa kaikkiaan viisi valitusperustetta. Niistä yksi oli EU:n valtiontukimääräykset ja se osoittautui niin painavaksi seikaksi, että yksin tämä riitti kumoamaan kaupunginvaltuustoin päätöksen.

Olemme huolestuneita hallinto-oikeuden juridisesti painavan kumoamispäätöksen vähättelystä.

Hallinto-oikeus ei siis ottanut lainkaan kantaa muihin valitusperusteisiin, kuten oliko valtuuston pääomasijoituspäätös kunnan toimialaan kuulumatonta riskirahoitusta yksityiselle yritykselle.

Oikeus asettui valtiontukea koskevassa päätöksessään kannallemme, todeten Kymiring oy:n harjoittavan moottoriratatoimintaa, jota harjoittavat myös muut yritykset Euroopan unionin alueella. Se totesi yhtiön toimivan markkinoilla, joilla käydään jäsenmaiden välistä kauppaa. Päätöksestä on myös luettavissa valtuutetuilta salatun päätöksentekoon tarvittavaa tietoa.

”Edellä todetun perusteella ei voida pitää todennäköisenä, että tavanomaisissa markkinatalouden olosuhteissa toimiva yksityinen sijoittaja olisi tehnyt kaupunginvaltuuston käytettävissä olevan selvityksen perusteella kyseisen sijoituksen samoissa olosuhteissa”, totesi hallinto-oikeus päätöksessään.

Yksiselitteisesti, kun hanke pohjautuu vain julkiseen tukeen, niin on välttämätöntä noudattaa EU:n valtiontukimääräyksiä. Näin hallinto-oikeus otti selkeäs­ti kantaa koko hankkeeseen, eikä vain johonkin valtuuston päätöksen ”muotovirheeseen”. Nyt Kymiring-hanke on lahtelaisten veronmaksajien osalta vihellettävä poikki.

Konkurssikypsien KOKO Lahden ja Lahti Eventsin sitoumukset ja rahankäyttö moottoriratahankkeessa on selvitettävä ja tehtävä siltä pohjalta tarvittavat johtopäätökset.

Kunnallisvalituksen ­tehneet:

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyvää kesää lukijoillemme! - Uusi Lahti ilmestyy jälleen 5. elokuuta
 2. Analyysi: Tietoisia riskejä, maalivahdin "aktiivimalli" ja Sadikin suosittelema löytö – esittelyssä FC Lahden uudet tuulet
 3. Kommentti: FC Lahti on nyt optimistisempi joukkue, mutta kestääkö se Veikkausliigan realiteetit?
 4. Pääkirjoitus: Lisää veroja, vähemmän palveluja? - kesälomien jälkeen on karujen päätösten aika
 5. Tangokuningatar ja muusikot tuovat juhannustunnelman palvelutaloihin
 6. Kesäresepti: Pesäpallon paistaminen uunissa vaatii juuri oikean ajan ja lämpötilan
 7. Kesäyrittäjä kuvaa lintujen näkökulmasta - ilmakuvausta harrastava Pyry Selin perusti yrityksen 14-vuotiaana
 8. Uuden kokeilu kiehtoo taiteilijaa - espanjalainen Amadeu Vives ihastui Suomessa sienestykseen ja moottorisahalla veistoon
 9. Vanhasta asuntovaunusta taidetta - Nastolan kesänäyttely jälleen kunnantalolla
 10. Keppihevosia Lahdesta maailmalle - Milla Ahola tekee keppihevosia ja niiden varusteita ympäri vuoden
 11. Lomareissu Balkanille vaihtui mökkeilyyn - Drilon Shala on tykännyt koronakeväästä, vaikka matka synnyinseuduille peruuntuikin
 12. Pyöräilyä Lahdessa ja mökkeilyä Pudasjärvellä - kaupunginjohtaja Pekka Timonen lomailee ilman liiallisia suunnitelmia
 13. Unelmista totta kesälläkin! - kirjailijoiksi heittäytyneet Elina ja Sofia aikovat kesällä yöpyä ensi kertaa teltassa
 14. Miten sinä tuntisit nämä kasvot? - teimme testin sadalle lahtelaiselle
 15. Ämpärillinen: Emmehän vain rakenna kulissikaupunkia?

Näytä lisää