Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Pystyykö Lahti vastaamaan toiveisiin?

Korona on väistämättä vaikuttanut myös asuntokauppaan, kun ihmiset ovat tulleet varovaisemmiksi ja lykänneet päätöksiään. Esimerkiksi Lahdessa tehtiin huhtikuussa omakotikiinteistöjen kauppoja yli puolet vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Kokonaan toinen juttu on, millaisia pidemmän tähtäimen vaikutuksia koronalla on eri kaupunkien ja asuinalueiden vetovoimaan.

Lennokkaimmissa visioissa on ajateltu, että etätyöhön tottuneet ihmiset rohkaistuvat nyt muuttamaan suurista kaupungeista muualle halvemman asumisen ja luonnonläheisyyden houkuttelemina.

Paljon riippuu siitä, tuleeko etätyöstä oikeasti uusi normaali, kuten nykyinen muotisanonta kuuluu. Vastaus vaihtelee varmasti paljon yrityksittäin ja työtehtävittäin.

Ensimmäiset firmat ovat jo patistelemassa mahdollisuuksien mukaan työntekijöitään takaisin työpaikoille, mutta maailmalta kuuluu päinvastaisiakin tietoja. Esimerkiksi some-yhtiö Twitter on jo ilmoittanut, että sen työntekijät voivat halutessaan jatkaa etätöissä poikkeusajan jälkeenkin.

Suomalaiset muuttoliikkeen ja kaupungistumisen asiantuntijat eivät usko laajamittaiseen maallemuuton aaltoon.

”On monta syytä, miksi ihmiset ovat hakeutuneet kaupunkeihin. Täällä voidaan vaihtaa työpaikkoja, nauttia kansainvälisyydestä, moninaisuudesta, palveluista, huvituksista, mistä ikinä. Ei korona niitä syitä pois vie”, totesi kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara Helsingin Sanomien haastattelussa 3.5.

Kaupunkien tarjoamat asuinpaikkavaihtoehdot eivät kuitenkaan välttämättä ole sitä, mitä ihmiset haluavat. Vaattovara kyseenalaistaa esimerkiksi radan varsiin tehdyt kerrostalokeskittymät, joita on noussut pääkaupunkiseudulle. Hänen mielestään niiden haastajiksi saattavat nousta laadukkaat pientaloympäristöt.

Käytännössä tuossa on kyse siitä, että omasta ovesta halutaan päästä pihalle lähellä keskustaa, mutta pihan ei välttämättä tarvitse olla erityisen iso.

Oman pihan kaipuu näkyy nyt myös paikallisilla asuntomarkkinoilla, kuten tähän lehteen haastateltujen kiinteistön välittäjien kommenteista voi päätellä.

Lahden kaupungin maankäytön projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen pohdiskelee samaa teemaa toukokuun alussa julkaistussa blogikirjoituksessaan. Hän viittaa syksyllä lahtelaisilla lukiolaisille järjestettyyn keskustelutilaisuuteen, jossa nuoret olivat pohtineet tulevaisuuden asumistoiveitaan. ”Puheenvuoroissaan pääosa mukana olleista näki asumispolkunsa johtavan opiskeluaikojen kerrostaloasumisen jälkeen perheasumiseen pientalossa jossain keskustan lähiympäristössä”.

Hyvä kysymys kuuluukin, pystyykö Lahti vastaamaan oman kodin perustamista lähestyvien ikäluokkien toiveisiin. Kannattaisi pystyä, sillä tilastojen mukaan eniten kuntien välillä muuttavat 19-35-vuotiaat nuoret aikuiset, luonnollisesti opiskelu- ja työpaikan, tai puolison perässä.

Lahdelle olisi erityisen tärkeää saada houkuteltua tänne paluumuuttajia, koska täältä lähdetään edelleen sankoin joukoin opiskelemaan muualle. Uusi yliopistokaupungin asema ei ainakaan vielä lähitulevaisuudessa tilannetta muuta ratkaisevasti.

Lahden ei kannata rakennella pilvilinnoja tavoitellessaan uusia muuttajia koronan jälkeisessä ”uudessa normaalissa”, mutta kaikki avautuvat mahdollisuudet on pyrittävä hyödyntämään täysillä.

Projektipäällikkö Jakonen kiteyttää varsin todentuntuisesti Lahden vahvuudet kaupunkien välisessä kisassa: ”Lahti ei ole superlatiivien kaupunki. Ei suurin, eikä kaunein. Mutta Lahti on sopiva. Sopivan kokoinen, sopivan lähellä pääkaupunkiseutua, sopivan urbaani, sopivan metsäinen, sopivan helppo muuttajallekin”.

Eihän tuohon tarvita enää muuta kuin sopiva työpaikka täällä tai mahdollisuus tehdä etätöitä muualle, niin se on siinä.