Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Mitä tekevät vallattomat viranhaltijat korona-aikana?

Julkisuudessa vaikuttaisi käsiteltävän vain noin 80 prosenttisesti koronaa. Hyödyntääkö paikallinen virkakoneisto tilannetta lobbaamalla itseään työllistäviä ehdotuksia päättäjille?

Yhdysvalloissa ennustetaan pandemian aiheuttavan 20 prosentin työttömyyden ja talouden ajautuvan 1930-luvun vaikeuksiin. Meillä puolestaan kaikenlaiset päivystävät dosentit esittävät mielipiteitään ilmeisen julkisuushakuisesti.

Aivan ensimmäiseksi pitää muistaa, mitä tapahtui 90-luvun laman alkaessa hellittää.

Silloin ennusteltiin aika yksimielisesti, että nyt lähtee kulutus nousuun.

Mitä päättikään kansa? Päättivätkin pitkän laman jälkeen lähteä etelän lämpöihin lomille. Nyt tilanne on vähän toinen. Kokonaisia toimialoja on suljettu ja matkustaminen on käytännössä kielletty.

Ei ole sellaista gurua, ei Suomessa puhumattakaan Lahdesta, joka pystyisi ennustamaan, kuinka ja millä aikataululla tästä noustaan. Jos ylipäätään noustaan seuraavan kymmenen vuoden aikana!

Pitäisikö kaupunkiin perustaa määräaikainen hätätilahallitus, kun kerran on iso hätä odotettavissa?

Paikallisesti tämä on ankara ja arvaamaton paikka kaupungin päättäjille. Kaupunki on rakentanut kuntakonsernin, jossa on jopa yli 60 osakeyhtiötä.

On perusteltua kysyä, ovatko nämä yritykset perustettu vain osakeyhtiölain tietosuojan vuoksi.

Hyvin usein joka tapauksessa vedotaan liikesalaisuuksiin, kun halutaan tietoja niiden toiminnasta ja tuloksellisuudesta.

Nyt on tilanne kuitenkin toinen. Onko päättäjillä kenties sellainen lapsellinen käsitys, että pandemian aiheuttama lama ei vaikuta näihin yrityksiin ja ne vain porskuttavat? Todellisuudessa kaupunki on sellaisessa tilanteessa, jossa ei edes kaunis kirje joulupukille auta!

Julkisuudessa on ollut Kuntaliiton tietoihin perustuvia arvailuja siitä, paljonko kaupunki menettää tuloja.

Olemme arvioineet, että kaupungin verotulot pienenevät n. 13 – 18 prosenttia. Tämä merkitsisi viime vuoden tilinpäätöstietojen perusteella 60 – 80 miljoonaa euroa.

Asetelmassa on kuitenkin paljon epävarmuustekijöitä. Jos avautuminen alkaa kesäkuussa, niin edessä ovat kesälomat, jotka vientimarkkinoilla jatkuvat ainakin elokuun loppuun. Silloin ahdingon pituudeksi tulee jopa puoli vuotta.

Kaikista näistä arvioista puuttuvat konserniyhtiöiden mahdolliset tappiot. Tietääkö Aleksi Mäntylän (vihr.) johtama konserni- ja tilajaosto tilanteesta yhtään mitään? Ei ainakaan julkisuudessa ole mitään arvioita.

Sen sijaan kaupunginhallitus päätti jo avustaa KOKO Lahti Oy:n surkeutta 2 miljoonan euron lisälainanottovaltuuksilla. Jos sama koskee kaikkia konserniyhtiöitä, niin siinä meni jo yli 100 miljoonaa mahdollisesti sinne kuuluisaan Kankkulan kaivoon.

Paljonkohan se tekee sitten veroäyrille? Vastaus on selvä: paljon! Ensimmäisenä ehdotetaan kiinteistöveron korotuksia.

Kaikesta tästä huolimatta vallattomat viranhaltijat rakentelevat täysin imagopohjalta älypyöräteitä. Tämäkin hanke rahoitetaan pääosin EU:n tuella. Paljonko se tuki on?

Vaikka keskustan kehä on jo tyrmätty, niin virkakoneisto painaa päälle kuin valtakunnansyyttäjä oman työllisyytensä turvaksi. Entä sitten Paavolan kampus?

Kiiliäisvuoren luonnon monimuotoalue on jo puoliksi tuhottu ja se piti sitten rahapulassa jättää kesken. Muita kaavahommia kuitenkin ilmeisesti jatketaan ja niiden kunnallistekniikkaan kuluu rahaa. Niitä kun ei vielä voi tehdä digitaalisesti.

Pitäisikö kaupunkiin perustaa määräaikainen hätätilahallitus, kun kerran on iso hätä odotettavissa? Nykyiset päättäjät näyttävät olevan housut kintuissa täysin aseettomina? Nyt näyttää vahvasti siltä, että häntä heiluttaa koiraa.

Ekonomi

TkT, PhD