Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Ympäristöpääkaupunki vedenjakajalla

Muistatteko vielä aikaa, jolloin ilmastonmuutos oli uutisotsikoissa ihmiskunnan ylivoimainen uhkakuva numero yksi? Tällä hetkellä kysymys kuuluu, kuinka ison painoarvon ympäristönäkökulmat lopulta saavat koronakriisin jälkihoidossa.

Nähdäänkö ne vain hidasteeksi talouskasvun luomiselle ja työpaikkojen palauttamiselle? Vai sittenkin keinoksi luoda uudenlaista työllistävää yritystoimintaa? Onko puhe vihreästä jälleenrakentamisesta katteetonta haihattelua vai realistinen tavoite?

Tällaisiin kysymyksiin kiteytyy myös Lahden tuleva ympäristöpääkaupunkivuosi. Kaupungilla voisi olla nyt tuhannen taalan paikka, jos se onnistuu yhdistämään uskottavalla tavalla ympäristönäkökulmat taloudelliseen elpymiseen.

Toinenkin vaihtoehto on täysin mahdollinen. Onhan jo nähty kommentteja, joiden mukaan ympäristöpääkaupunkivuosi on syytä unohtaa viimeistään nyt tarpeettomana menoeränä.

Hanketta ei peruta, oli tilanne mikä tahansa, joten se on syytä hoitaa niin hyvin kuin mahdollista nykyinen tilanne huomioiden.

Toistaiseksi olemme tilanteessa, jossa kaikki näyttää ainakin ulospäin hyvältä. Julkaisihan arvostettu National Geographic -lehtikin äskettäin jutun, jossa oli esitelty viisi eurooppalaista edelläkävijäkaupunkia. Lahti oli mukana ainoana kaupunkina Pohjoismaista.

Hieno juttu, mutta lehtijuttuja tulee ja menee. Pääsihän pääministeri Sanna Marinkin (sd.) täysin poikkeuksellisella tavalla esiin Vogue-lehdessä, mikä ei kuitenkaan tarkoita, että täällä kotipäässä kaikki taputtaisivat käsiään yhteen hallituksen toiminnalle.

Vastaavalla tavalla ympäristöpääkaupunki Lahtikin joutuu miettimään, miten se saa sovitettua yhteen hankkeeseen liittyvän ”sisäpolitiikan” ja ”ulkopolitiikan” muuttuneessa tilanteessa.

Täysin olennaista on, miten teemavuosi näkyy ruohonjuuritasolla. Vaikka kyseessä on vain yksittäinen teemavuosi, kaikkea ympäristöön liittyvää kaupungin tekemistä peilataan jo nyt sitä vasten.

Päästövähennykset ja ilmastonmuutoksen torjunta kytkeytyvät paikallispolitiikkaan kaikkein herkullisimmilla tavalla silloin, kun päästään puhumaan kaupungin sisäisistä liikennejärjestelyistä. Lahdessahan koko keskustelu jäi nyt tavallaan kesken, kun paljon puhetta herättänyt keskustan liikennesuunnitelma ei etene kevään aikana päätöksentekoon poikkeustilanteen johdosta.

Teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Francis McCarron (kok.) on arvioinut, että suunnitelma on käytännössä haudattu nykyisen talouskriisin vuoksi. Kaupungin virkamieskunnassa tilanteesta tuntuu olevan erilainen näkemys.

Aiottua pidempi aikalisä ja suunnitelmien kunnollinen uudelleenarviointi voikin lopulta olla kaikkien etu, jos sen ansiosta onnistutaan välttämään hyöty-kustannussuhteeltaan kaikkien kyseenalaisimmat ja eniten vastustusta herättäneet hankkeet, kuten Vuoksenkadun tunneli.

Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden hankkeelta vaaditaan myös nyt erityistä tilanteen tunnistamista, reagointiherkkyyttä ja sopeutumiskykyä. Rahankäyttöäkin on oltava valmis arvioimaan tarpeen mukaan uudelleen, jos yrityksiltä ei saada rahoitusta oletetulla tavalla koronasta toipuvassa maailmassa.

Maailmanlaajuiset ympäristöongelmat ovat ennallaan, mutta koko planeetta lähtee nyt taklaamaan niitä täysin eri asennosta kuin vielä alkuvuonna oletettiin. Tämä on ympäristöpääkaupungille samanaikaisesti uhka ja mahdollisuus. Koko hanke on nyt vedenjakajalla, ja lopputulos voi olla vielä ihan mitä tahansa.

Mikäli maailma on muuttunut yhtään normaalimmaksi ensi vuonna, Lahden pitäisi ainakin saada vuodesta enemmän irti kuin Lissabonin, jolle jäi musta pekka käteen tämän vuoden Euroopan ympäristöpääkaupunkina.

Lahtihan oli aikanaan kisaamassa myös Lissabonin kanssa ja tavoittelemassa jo tämän vuoden titteliä. Jälkikäteen katsottuna tappio osoittautuu joskus voitoksi.