Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kaappaus kaatunee laittomuuteen

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän johto ja sen luottamushenkilöistä koostuva hallitus jatkavat yksimielisesti perustuslain- ja kuntalainkin vastaisen ulkoistamisen valmistelua siirtämällä soten peruspalvelut terveysjättien hallitsemille yhtiöille.

Valitettavaa on, että yhtymän hallituksen viimeinenkin ”oppositio” on nostanut toimitusjohtajan jyrän edessä kätensä pystyyn ja ostelevat mieluummin parkkihalleja kuin lunastavat lupaustaan Nastolan terveysasema -investoinnista.

Ainahan voimme jäädä odottelemaan hyvinvointiyhtymän päättäjien järkiintymistä, mutta Juha Sipilän (kesk.) johtama öykkärihallituskin taipui vasta pakon edessä. Sen ajama terveysjättejä suosiva sote-hanke kaatui eduskunnan perustuslakivaliokunnan tulkintaan.

Olennaista on, että perustuslaki ei salli kokonaisulkoistusta, jossa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuussa olevan julkisen vallan yksikön koko palvelutuotanto siirretään muille palvelun tuottajille. Tästä on kysymys myös Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelujen ulkoistamisessa ja yksityistämisessä.

Helsingin Sanomat uutisoi viime viikolla emeritusprofessori Kaarlo Tuorin lausunnosta kuntarahoituksen laillisuudesta yksityisten johtamille yrityksille.

Lausunnon on tilannut kuntien rahoituksesta huolehtiva Kuntien takauskeskus. Herätteenä lienee toiminut yksityisten terveysjättien koronakurimuk­sessa toimeenpanemat lomautukset ja havaitut laiminlyönnit.

Tuori on todennut merkittävän riskin sisältävät rahoitukset ja takaukset kuntalain vastaisiksi. Hän ehdottaa lausunnossaan jo tapahtuneidenkin ulkoistamisten purkamista. Hesari on nostanut Päijät-Hämeen esille isona terveyskeskusten ulkoistushankkeena.

Kuntien takauskeskus on toimittanut Tuorin lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle sekä valtionvarainministeriön kuntaosastolle. Kuntien takauskeskuksen lausunto takoo lekan lailla järkeä lahtelaistenkin päättäjien päähän, sillä Lahden osuus sen takausvastuista on reilut 722 miljoonaan euroa eli lähes hyvinvointiyhtymän vuotuisen budjetin verran.

Jos järki ja etiikka eivät pu-huttele, puhutteleeko raha?

Asukkaiden Lahti -­valtuustoryhmä