Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Valtuusto laiminlyönyt konserniyhtiöiden valvonnan

Lahden kaupunki omistaa noin 60 konserniyh­tiötä, joissa puuhastellaan osakeyhtiölainsäädännön takana kannattamattomissa yrityksissä muka ilman tulosvastuuta muille kuin yhtiön hallituksille.

Näitä yhtiöitä ja niiden toimihenkilöitä eivät uhkaa irtisanomiset tai lomautukset muuten kuin ehkä maailmanlaajuisen pandemian kohdatessa kaikkia.

Jokaiselle valtuutetulle riittää rahakas hallituspaikka, jossa viihdytään takuuvarmasti, sillä ”virkamatkoja” on mukava tehdä kivassa porukassa, eivätkä koirat hauku perään, sillä mitään tilivelvollisuuttahan kenellekään ei ole, puhumattakaan tietojen julkistamisesta.

Tosiasiassa näin ei kuitenkaan ole, sillä Lahti-konserneissa on noudatettava osakkuusyhtiöiden konserniohjeita ja -periaatteita. Konserniohjeiden strategisissa ohjaamisohjeissa sanotaan selväsanaisesti seuraavaa:

”Kaupunginvaltuusto on kaupunkikonsernien ylin päätöksentekoelin, jonka on kuntalain mukaan päätettävä kaupungin ja kaupunkikonsernien toiminnan ja talouden keskeisten periaatteiden noudattamisesta (kuntalaki 14 §).”

Tämä siis tarkoittaa yksi­selitteisesti sitä, että Lahden kaupunginvaltuusto päättää kaupungin tavoitteiden mukaisista omistajaohjauksen periaatteista, omistajapoliittisista linjauksista, tytäryhtiöiden toiminnan ja talouden tavoitteista sekä konserniohjeista.

Hyvä ­kysymys on tänään, ovatko Lahden ­valtuutetut edes tietoisia ­oikeuksistaan ja valvontavastuistaan.

Hyvä kysymys on tänään, ovatko Lahden valtuutetut edes tietoisia oikeuksistaan ja valvontavastuistaan. Ja jos ovat, mikseivät he ole noudattaneet niitä, tarkistaneet yhtiöiden toimintaa ja tehneet ilmoituksia esimerkiksi huonosta sisaryhtiöittensä taloudenpidosta tai kyseenalaisista rahansiirroista Kymiringin tapaisille yksityisille toimijoille, joiden toiminnan tukeminen ei suoranaisesti kuulu tämän sisaryhtiön toimialaan.

Suurimman virheen Lahden valtuutetut ovat tehneet siinä, kun ovat siirtäneet valvontavastuunsa Lahden konserni- ja tilajaokselle, joka kykenee pimittämään tietoja konserniyhtiöiden todellisista taloustiedoista.

Kun lisäksi jaoksen puheenjohtajan Aleksi ­Mäntylän (vihr.) kompetenssi on asetettu moneen kertaan kyseenalaiseksi, eivät tavalliset rivivaltuutetut saa riittävästi taustatietoja sisaryhtiöistään kyetäkseen vastaamaan uskottavasti omistajanvastuuseen liittyvistä velvoituksistaan.

Lahden hienosti toiminut tarkastuslautakunta on monasti tarkastuskertomuksissaan huomauttanut joistain näiden konserniyhtiöiden omavaltaisuuksista. Ilman syytteennosto-oikeutta sen ohjeet, varoitukset ja neuvot ovat kuitenkin menneet harakoille.

Lahti on jopa pyrkinyt vaikuttamaan tarkastuslautakuntansa toimintaan yrittämällä suitsia sen sananvapautta ja valvontavelvollisuutta.

Lahden valtuutettujen on harkittava uudelleen ­usean sisaryhtiönsä toiminnan mielekkyys. Monta vuotta tappiolla olleiden yhtiöiden, kuten Lahti Regionin ja Lahti Eventsin jatkuva tukeminen konserniyhtiöiden sisäisillä rahansiirroilla ja lainoilla on kyseenalaistettava.