Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ämpärillinen | Koronan paikallinen välitilinpäätös

Tämän lehden ilmestymispäivänä tulee kuluneeksi neljä viikkoa siitä, kun eduskunta teki historiallisen päätöksen ja hyväksyi valmiuslain käyttöönottoon liittyvät asetukset. On tullut aika antaa väliarviot eri tahoille poikkeustilanteen hoidosta paikallisella tasolla.

Lahtelaiset. Sinä, minä ja ihan kaikki meistä olemme pääosassa, kun on puhe epidemian hillitsemisestä. Tulosten arvioinnissa luvut ovat lahjomaton mittari.

Tiistain tietojen mukaan Päijät-Hämeessä oli 59 tartunnan saanutta, joista 8 sairaalahoidossa ja 4 tehohoidossa. Tartunnan saaneista lahtelaisia oli 32.

Numeroiden perusteella täällä on toistaiseksi tehty moni asia oikein. Tilastolukujen perusteella tautitilanne ei ole väkilukuun suhteutettuna poikkeuksellisen paha, päinvastoin. Olennaisia ovat etenkin sairaalahoitoa ja tehohoitoa kuvaavat luvut, koska niiden määrä ei ole niin riippuvainen testauksesta kuin tartuntaluvut.

Täyttä kymppiä tähänastisesta suorituksesta ei voi toki antaa, koska täälläkin ihmisten suhtautuminen vaihtelee yksilöittäin. Jotkut haluavat omalla välinpitämättömällä toiminnallaan osoittaa, että suositukset eivät koske heitä – oli kyse sitten puistoissa ja pallokentillä parveilevista nuorista tai lenkkipolun koko leveydeltään valloittavista sauvakävelijäpariskunnista. Tässä pelissä kokonaisuus on valitettavasti yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki.

Kaikkein optimistisimpien kansainvälisten asiantuntija-arvioiden mukaan Suomen epidemiahuippu voisi olla jo tässä huhtikuun loppupuolella. Seuraava todellinen koetinkivi onkin edessä siinä vaiheessa, kun rajoituksia ryhdytään purkamaan.

Mitä pidemmälle tilanne etenee, sitä isompi ­merkitys on talouskoronan ­torjuntatoimilla.

Vapaaehtoinen maskien käyttö voisi olla hyvä tapa pitää tilanne tuolloinkin kurissa. Maailmalta löytyy rohkaisevia esimerkkejä, Lahdessa tämänsuuntaista hanketta on edistänyt ainakin valtuustosta tuttu Kalle Aaltonen, joka on saanut mukaan paikallisen Alestalon kutomon 2000 metrin kangaslahjoituksella ja Inspiksen ompelutaitoisine nuorineen.

Terveydenhoito. Lopullisen arvion aika on epidemiahuipun vaiheessa, jolloin punnitaan todenteolla suunnitelmien ja varautumistoimien onnistuminen. Tässä vaiheessa paikalliselle hyvinvointikuntayhtymälle voi antaa tiedotuksesta ja viestinnästä kiitettävän arvosanan. Yhtymä on kertonut päivittäin tarkat luvut tautitilanteen etenemisestä, kuten tämänkin kirjoituksen alussa on nähtävissä.

Yhtymä on myös avoimesti kertonut paikallisista epäkohdista ja pullonkauloista. Toimitusjohtaja Marina Erhola kertoi jo huhtikuun alussa, että yhtymällä on suojavarusteita noin kuukauden tarpeisiin. Huhtikuun 2. päivä yhtymä julkaisi asiaa koskevan tiedotteen ja Erhola laittoi sen höysteeksi Twitterissä saatesanat, jotka näyttävät nyt erityisen mielenkiintoisilta Suomen viimeaikaisten absurdien maskikäänteiden jälkeen: ”Tämä on valitettavasti alueellinen todellisuus. Euroopasta tavaraa ei juuri saa. Töitä paljon asian hyväksi. Myös rikollista toimintaa ja hyvin epävarmoja ja kiristäviä tuottajia jo nähty. 2 kk varasto tavoitteena. Suojainten saatavuus huono”.

Tuossa vaiheessa ei olisi mielikuvitus riittänyt siihen, että hieman myöhemmin uutisissa mainitaan samassa lauseessa Suomen huoltovarmuuskeskus, juorulehdistä tuttu kauneusalan yrittäjä ja helvetinenkelit.

Päätöksenteko. Lahden virkamiesjohto on viikkojen ajan toiminut poikkeustilassa, jonka päivittäisiin rutiineihin kuuluu muun muassa kaupungin valmius­ryhmän kokouksia ja paikallisten kuntajohtajien sekä hyvinvointiyhtymän kesken tehtyjä tilanne­katsauksia.

Periaatteessa kaikkien oleellisten tahojen pitäisi siis ainakin olla kartalla tilanteen kehittymisestä. Aina voidaan toki keskustella siitä, onko kaupunki reagoinut riittävällä ripeydellä tilanteeseen. Onnistuneena suorituksena voidaan mainita muun muassa riskiryhmien asiointiapu, joka saatiin käyntiin suhteellisen nopeasti.

Poliittinen koneisto on oma lukunsa. Viralliset kokoukset järjestetään nyt etänä ja päätöksenteko on nyt muutenkin poikkeustilassa. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että tässä kevään aikana ei tehdä suunnitellulla tavalla päätöksiä isoista ja paljon keskustelua herättäneistä asioista, kuten Lahti Energian vähemmistöosuuden myynnistä tai keskustan liikennesuunnitelmasta. Linjaus on perusteltu nykyisessä tilanteessa. Se on toki asia erikseen, mitä päättäjät mahdollisesti keskenään puhuvat kulisseissa asioita pohjustaessaan, mutta tuolta osinhan tilanne on sama normaalioloissakin.

Poliittiset ryhmät sortuivat yhteen selvään tyylirikkoon järjestäessään viime viikon maanantaina etäyhteyksien turvin valtuustoryhmien neuvottelun, jossa puitiin muun muassa nykyistä koronatilannetta. Kutsua tuohon keskusteluun ei ollut lähetetty järjestäytymättömille ryhmille tai yhden hengen ryhmille. Se tarkoittaa nykytilanteessa käytännössä sitä, että neljä valtuutettua oli keskusteluiden ulkopuolella.

Ilmiö ei ole uusi paikallisessa päätöksenteossa, mutta erityisesti näinä poikkeusaikoina olisi ollut tärkeää korostaa yhteisöllisyyttä päätöksenteossa ja tarjoamalla tarjota kaikille mahdollisuutta olla mukana keskusteluissa. Silläkin uhalla, että se olisi hieman pidentänyt kokousta.

Nyt viralliset valtuustoryhmät onnistuivat tekemään ulos jätetyistä valtuutetuista paikallisdemokratian sorrettuja marttyyreja. He tuskin jättävät tilaisuutta käyttämättä vaalikampanjoissaan, kun tuollainen poliittinen namusyöttö on tarjoiltu suoraan lapaan.

Talous. Lahdessa saatiin hyvinkin nopeasti tehtyä ensimmäisiä linjauksia, joilla helpotetaan paikallisten yritysten ahdinkoa. Hyvää ruohonjuuritason joustavuutta ja reagointia edustavat myös ravintoloiden lähelle merkatut parkkipaikat, jotka ovat maksutta noutoruuan hakijoiden käytettävissä.

Tilanteen vakavuus herättää kuitenkin kysymään, onko täällä tehty riittävän järeitä ja konkreettisia toimia. Esimerkiksi Turun sähköyhtiö alentaa sähkönsiirron perusmaksun hintaa 50 prosentilla puolen vuoden ajaksi. Lahti Energia on toistaiseksi ilmoittanut, että asiakas voi siirtää eräpäivää 21 päivää normaalin 14 päivän sijaan sekä sopia enimmillään kuuden kuukauden maksusuunnitelmasta. Onhan tuossa kieltämättä jonkinlainen ero.

Mitä pidemmälle tilanne etenee, sitä isompi merkitys on talous­koronan torjuntatoimilla.