Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Pormestarimallista

Pormestarimallista käydään kovaa vääntöä julkisuudessa päivittäin. Asia on aiheuttanut paineita myös puolueille avoimuuden suhteen.

Tämä onkin puolueiden kannalta ahdistava kysymys siinä suhteessa, että pitäisikö pormestariehdokkaat ilmoittaa ennen vaaleja julkisesti tiedoksi. Jos nimet ilmoitetaan. niin onko ehdokkaita useampia vai vain yksi?

Jos ehdokkaiden nimet julkaistaan, niin silloin heille koittaa totuuden hetki. Äänestäjille puolestaan jää viimeinen sana asiassa.

Se on tietysti erinomainen asia. Voi valita yhden ehdokkaan tai jättää kaikki ehdokkaat valitsematta. Näin voi olla pormestarimallia vastustavien kohdalla valinta. Tulevat vaalit eivät siis ole mikään läpihuutojuttu.

Jos taas pääpuolueet eivät julkaise pormestariehdokkaitaan, niin pormestarimallia vastustaville tulee suuri kiusaus äänestää kokonaan jotain muuta puoluetta, jolla ei ole mahdollisuuksiakaan saada omaa ehdokastaan pormestariksi.

Jotta asia olisi vielä koukeroisempi, niin vaaleissa tulee olemaan monta 1–2 hengen ryhmää, jotka saattavat saada suuren äänivyöryn hankkeen vastustajilta.

Nykyiset valtuutetut eivät juuri luottamusta herätä päätöksillään.

Seuraavien vaalien aikaan tulee taloudellinen tilanne olemaan hyvin haastava, kuten nykyään on tapana sanoa. Silloin pormestarimallia vastustavilla on melkoiset valtit käsissään. Nyt on opittu Trumpin malli ja some alkaa kiehua ja twiitit sinkoilla. Niille ei tunnetusti valtaeliitti voi oikein mitään, kuten on maailmalta opittu.

Pormestarimallin suurin ongelma on valittavan pätevyys. Jos nykyistä valtuustoa katselee, niin nykyiset valtuutetut eivät juuri luottamusta herätä päätöksillään. Puoluetoimiston ohjeilla mennään!

Julkisessa keskustelussa näyttäisi kiinnostavan vain valta ja palkka. Kumminpäin tahansa! Nykyinen demokraattinen järjestelmä on globaalissa kriisissä. Vallan tavoittelu, salailu, oma etu, puolueen etu, omien kavereiden etu jne. tuntuvat menevän demokratian edelle.

Nykyisyys kertoo siitä, että etenkin hyvinvointiyhteiskunnissa hyvää on hirvittävän vaikea parantaa ilman, että verot nousevat!

On todella vaikea keksiä enää, millä äänestäjiä voisi houkutella! No, ehkä veroja alentamalla, mutta siihenhän ei löydy poliittista konsensusta?