Viihde ja kulttuuri

Kesäteatterin yleisö tahtoo tulla viihdytetyksi

Juha Pihanen on monille tuttu teatterintekijä itsekin. Opinnäytetyössä selvisi, että kesäteatterin yleisö haluaa kevyttä viihdettä. – Ajatuksia herättävää draamaa ei kesällä halua juuri kukaan, Pihanen huomasi. Kuva: Janne Laakkonen

Suomalainen miljoonainen kesäteatterikansa on monenkirjava joukko, jota yhdistää yksi asia: halu nähdä viihdyttävää teatteria.

Tätä aihetta Juha Pihasen laatima opinnäytetyö selvitti ensimmäistä kertaa Suomessa. Lahden ammattikorkeakoululle kyselyn pohjalta tehty tutkielma luotaa suomalaisen kesäteatteriyleisön arvoja ja tapaa valita näkemänsä esitys.

- Tärkein syy esityksen valinnalle oli miltei kaikille itse esitys, sen aihe tai teema. Kesäteatterissa käynti on lisäksi monelle traditio, vuodesta toiseen käydään uskollisesti samassa teatterissa, Juha Pihanen kertoo.

- Tämä ei taida tulla kenellekään yllätyksenä, mutta nyt asia on oikein virallisesti tutkittu.

Pihanen järjesti loka-marraskuussa netin välityksellä kyselyn vuosina 2016 ja 2017 kesäteatterissa käyneille. Siinä selvitettiin syitä esityksen valintaan, rahankäyttöä sekä teatteriin tehdyn matkan pituutta.

Tutkimuksessa kysyttiin myös kävijöiden mielipiteitä mm. tunnettujen tähtien ja musiikin merkityksestä esityksessä.

- Teatterin on oltava katettu ja esityksen takuuvarmasti viihdyttävä. Myös tuttuja näyttelijänimiä toivotaan, joskaan ei läheskään niin vahvasti kuin moni meistä tuottajista olettaa.

Pihanen tuottaa itse ammattikesäteatteria, joten hän keskittyi analyysissään sitä koskeviin tekijöihin.

- Suurin yllätys tutkimuksessa itselleni oli, että harrastajateatterin kuluttajat ovat valmiimpia kokeilemaan uutta ja etsimään uusia teattereita. Ammattiteatterin asiakas on valmis maksamaan enemmän, mutta vaatimustasokin nousee.

Kaikkia kyselyyn vastanneita yhdistää yksi asia.

- Esityksen on oltava helppo ja kevyt, ajatuksia herättävää draamaa ei kesällä halua nähdä juuri kukaan, Pihanen kiteyttää.

Kesäteatterin ohjelmiston kehittäminen selvityksen pohjalta on haastavaa.

- Kävijät tuntuvat haluavan yhtä aikaa sekä uutta ja erilaista että tuttua ja turvallista. Siinä yhtälössä on pureksittavaa tuottajille tuleviksikin vuosiksi, Pihanen miettii.

Juha Pihasen tekemä opinnäytetyö Dadaa vai Tukkijokea - kesäteatterin valintaprosessiin vaikuttavat tekijät Suomessa on yksi viimeisiä Lahden musiikkiteatterikoulutuksen lopputöitä.

Kyselyyn vastasi netissä 1 120 kesäteatteriasiakasta eri puolilta Suomea.

Suosittelemme