Viihde ja kulttuuri

Pohjantähti-klassikkoon otettiin mukaan koko näyttelijäkaarti

Kahtena osana esitettävä Täällä Pohjantähden alla pistää koville Akseli Koskelaa esittävän Tapani Kalliomäen ja kaupunginteatterin muun näyttelijäkaartin. Suurteoksessa näyttelijät ovat poikkeuksellisen paljon lavalla, ja käyvät kulisseissa vain hetkellisesti.

Puun tuoksu johdattelee katsojan tunnelmaan Lahden kaupunginteatterin Juhani-näyttämöllä. Lavan etuosa on päällystetty laudoilla, ja taka-alalla ilmassa roikkuu juurevia kantoja.

Käsillä on tämän vuoden huippuhetki, Täällä Pohjantähden alla -teoksen ensimmäinen osa Kuu on torpparin aurinko. Maistiaisen perusteella lavastus on koruton mutta vaikuttava, kuin suomalaisuuden satavuotias menestystarinakin.

Ari-Pekka Lahden dramatisointi, Juha Malmivaaran ohjaus ja Panu Varstalan koreografiat ovat vaatineet Väinö Linnan merkkiteoksen kohdalla poikkeuksellisen pitkän kypsyttelyn.

- Aktiivinen työ on aloitettu kaksi ja puoli vuotta sitten. Kunnioitukseni juuri tätä teosta kohtaan on huomattavan suuri, ja olen sen pyrkinyt sovittamaan hyvin nöyrästi. Näytelmä noudattaa kirjaa tarkasti, Ari-Pekka Lahti sanoo.

Kiinnostavamaa esitystä ei juhlavuoteen voi tehdä kuin tämä. Dramaturgi Ari-Pekka Lahti

- - -

Tuttuun tapaan kaikki alkaa 1880-luvulta ja siitä, kun Jussi iskee kuokkansa suohon, ja alkaa eeppinen taistelu paitsi omasta torpasta myös omasta kotimaasta.

- Pohjantähti on niin laaja teos, että se resonoi yllättävän suoraan nykypäivän poliittisten ja yhteiskunnallisten asioiden kanssa. Ylitse muiden teemojen nousevat rajat ja maa-alueet, Juha Malmivaara sanoo.

Teatterin tekemisessä herää usein kysymys siitä, mitä uusi tulkinta tarjoaa tai edes pystyy tarjoamaan teoksesta, josta on tehty kymmeniä eri versioita 55 vuoden aikana. Täällä Pohjantähden alla esitettiin Lahdessa vuonna 1989 yli viisituntisena järkäleenä, jonka väliajalla tarjoiltiin ruokaakin.

Nyt teos on jaettu kahteen näytelmään, mikä työryhmän mielestä on tähän hetkeen paras tapa laajan kokonaisuuden hallitsemiseksi.

- Kun nimi on Täällä Pohjantähden alla, tulee ajatus, että mitä siellä toisella puolella tai yläpuolella on. Se on se suuri perspektiivi jonka Linna avaa ihmiselämän tyhjyydestä ja täyteydestä, Malmivaara pohtii.

- - -

Tekijöille merkkiteos on ylväs siinäkin mielessä, että koolle on kutsuttu koko kaupunginteatterin näyttelijäkaarti. Päähenkilöiksi kehkeytyviä Akselia ja Elinaa esittävät Tapani Kalliomäki ja Liisa Loponen, Jussi ja Alma Koskelan rooleissa ovat Aki Raiskio ja Lumikki Väinämö.

Joinakin esityspäivinä ensimmäinen ja toinen osa esitetään peräkkäin.

- On harvinaista päästä esittämään samana päivänä roolihahmon koko kaari alusta loppuun. Pohjantähti on mahtavan teksti- ja näyttelijälähtöinen teos, sanoo useita rooleja tekevä Maiju Saarinen.

Yli 20 näyttelijän joukko on pyritty pitämään mahdollisimman paljon näkyvillä lavalla. Joukkokohtauksissa on näyttävää liikettä ja tanssiakin, välillä näyttelijät muuntuvat yhdessä suoksi tai lavasteeksi. Se ja hahmojen vaatetus luovat kontrastia Linnan suosimaan realistiseen kuvaukseen.

- Ruutuhuiveja ja -essuja on nähty jo tarpeeksi. Mielestäni tämä aika suorastaan vaatii teoksen ytimen kirkastamista, ettei sitä verhota ruutuhuivin alle, Eeva-Kirsti Komulainen kuvailee realismin ja modernisoinnin vuoropuhelua.

- - -

Työryhmän ajatuksissa on ollut myös yhteisöllisyys, joka on nyky-yhteiskunnassa tietynlaisessa käymistilassa.

- Meillä on yhteinen tahtotila tehdä esityksestä paras mahdollinen, ja löytää siitä yhteisöllisyyttä. Ehkä voimme tarjota sitä yleisöllekin, sanoo koreografi Panu Varstala.

Punaisten ja valkoisten kahtiajako on yksi keskeisistä asioista ja arvista, joita näytelmässä auki revitään. Myös Hennalan tapahtumat piipahtavat mukana.

- Toisessa osassa on mielenkiintoista, kuinka 60-luku vertautuu sisällissotaan, sanoo ohjaaja Malmivaara.

Musiikkia näytelmään säveltää ja soittaa hiihdon MM-kisoissakin kuultu Hannu Kella. Näytelmän tulee näkemään vähintään 10 000 nuorta, kun Lahden lukiolaiset, Päijät-Hämeen 9.-luokkalaiset ja pääkaupunkiseudun 8.-luokkalaisia tuodaan juhlavuoden merkeissä katsomaan.

- Uskallan väittää puhuvani koko näyttelijäkunnan suulla, että tämän teoksen takia näyttelijät ovat käyneet kovan koulunsa, toteaa kokenut Ritva Sorvali.

* Keskiviikon 4.10. Uudessa Lahdessa säveltäjän ja soittajan nimi oli vaihtunut. Kyseessä on tietenkin Hannu Kella, ei Jarkko Kella.

Täällä Pohjantähden alla

Osa 1: Kuu on torpparin aurinko, ensi-ilta tänään.

Osa 2: Mäensyrjäkansan kärsimystie, 15.11.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme