Viihde ja kulttuuri

Super-teatteri löysi uuden kodin

Super-teatterin uudessa studiossa yleisö istuu tyynyillä. – Katsomo on tehty lasten mitoituksella. Meillä aikuiset käyttävät koroketyynyjä, eikä päinvastoin, teatterinjohtaja Tero Porali (keskellä) esittelee. Kuva: Aatu Raninen

- Lastenteatterin tekeminen on meille sopivan kokoista. Siihen meidän rahkeet riittävät.

Parisen vuotta Lahdessa toimineen Super-teatterin johtaja ja käsikirjoittaja-ohjaaja Tero Porali voi kokemustensa perusteella todeta, että konsepti on osoittautunut hyväksi. Teatteri on löytänyt markkinaraon lasten teatteriesityksistä, ja keskittyy jatkossa pelkästään niihin.

Tänä syksynä hämmästystä ja kummastusta lapsille loihditaan kuitenkin uudessa paikassa, kun Super joutui vuokrasopimuksen umpeuduttua lähtemään Aleksanterinkatu 33:sta. Taideinstituutin jäljiltä tyhjentynyt punatiilikiinteistö Sammonkadun ja Kauppakadun kulmassa toimii nyt eräänlaisen kulttuurikommuunin kotipesänä.

- Seinän takana on Ideaverstas, jonka työpajassa lavasteet ja muu rekvisiitta valmistuu kätevästi. Siellä käy myös harrastajia nikkaroimassa, saamme heiltä apua ja voimme lahjoittaa heille yli jääviä tarvikkeita, Porali kertoo.

Joululahjakaaos on kuin lasten pikkujoulut. Viime vuoden joulunäytelmä oli suksee, sille on selkeä tilaus. Tero Porali

- Jatkossa näytelmien lavasteista tehdään varmasti runsaampia ja yksityiskohtaisempia.

- - -

Super-teatterin väki uskoo, että muutto oli kaikin puolin muutos parempaan. Bussipysäkille on matkaa vain muutamia kymmeniä metriä, ja autolla tunnin mittaisiin näytöksiin saapuminen on huomattavasti helpompaa, kun talon läheisyydessä on kahden ja kolmen tunnin kiekkopaikkoja.

- Niistä tuli vanhassa paikassa palautetta, eikä kaikkia yksityiskohtia osannut teatteria perustaessa ajatellakaan, Emilia Porali myöntää.

Pehmeillä tyynyillä vuoratussa katsomossa on noin 50 paikkaa. Yleisöä varten on nyt myös hissi ja lisäksi tekeillä kahvio.

- Näytelmän kannalta lava on isompi ja siellä on enemmän kulkureittejä, jotka auttavat kohtausten tekemisessä, Tero Porali esittelee intiimiä studioteatteria.

- - -

Teatterin syksy käynnistyi jo kevätkaudelta tutun Lasten satanen -näytelmän voimin. yyskuun lopussa ensi-iltaan tulee Meren alalokero -näytelmä, jonka toteuttava Hormihaikara-teatteriryhmä tuo syksyyn uusia kujeita.

- Kokeillaan erilaisia näytösaikoja, esimerkiksi arki-iltoja ja sunnuntaita. Olemme ainoana auki syysloman aikaan, kertoo Hormihaikaran Nestori Hellgren.

Meren alalokero on runollinen näytelmä, jossa sukelletaan veden pinnasta pohjamutiin asti, ja matkalla makean ja suolaisen veden kalat kohtaavat. Hormihaikara-kolmikkoon kuuluvat myös Mari Kanervaniemi ja Tuija Laine.

- Kalan silmin nähtynä ihmisten maailman asiat alkavat näyttää hullunkurisilta, Hellgren kuvailee esitystä.

- Esitys on suunnattu koko perheelle, nukketeatteria ei pidä lokeroida pelkästään lasten jutuksi.

- - -

Viime talvelta Super-teatteri ei laskenut kokonaiskävijämäärää, mutta yhtä lastenproduktiota kohti lapsia kävi katsomossa noin 500-600. Tero Poralin mukaan Super hakee uudessa kotipesässä vielä lopullista muotoaan.

- Yritetään tavoittaa teatterikävijöitä erilaisin tavoin ja edullisella hinnalla. Perheet pääsevät noin kolmella kympillä näytöksiin, joten siitä se ei jää kiinni. Kyllähän teatterin pitäisi olla kaiken kansan tavallinen ajanviete, eikä sitä, että kerran vuodessa pyntätään kalliiseen musikaaliin, Porali näkee.

- Lasten teatterissa voimme tehdä kaikkea maan ja taivaan väliltä. Siitä yleisöstä tulevaisuuden teatterikävijätkin tulevat.

Poralin mukaan Super-teatteria on kysytty ainakin Helsinkiin ja Hämeenlinnaan esittämään Suomi100-hengessä tehtyä Lasten satasta, ja sen kutsun teatteri aikoo täyttää. Lisäksi talven yli pyörivän lasten teatterikerhon paikat täyttyivät hetkessä, ja yhteistyössä Lahden Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry:n kanssa on syntymässä yksi näytelmä.

Super-teatterin ohjelmistoa

Lasten satanen, 26.8. alkaen

Meren alalokero, ensi-ilta 29.9.

Värikkäät-näytelmä, ensi-ilta 7.10.

Joululahjakaaos, ensi-ilta 25.11.

Suomi100 juhlakonsertit 2. ja 5.12.

Teatteri sijaitsee nyt osoitteessa Sammonkatu 8 H. Sisäänkäynti Sammonkadun ja Kauppakadun kulmasta.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme