Viihde ja kulttuuri

Tutut ryteiköt uusilla silmillä

Kun Galleria Uuden Kipinän Kenno-näyttelytilaan astuu, ensivaikutelma on minimalistinen. Pienet valokuvat kiertävät pitkin seiniä erikseen ja ryhmissä. Lähemmäksi astuessa huomaa kuitenkin, että Herbario Mystique -näyttelyn teokset ovat uskomattoman yksityiskohtaisia.

Kuvissa toistuu lakastunut teema: kasvien lehdet ovat kuolleet, ryteiköt vailla väriloistoa.

- Nämä kuvat on otettu lähellä kotiani, kotipihalla ja lähimaastossa. Ne ovat tosi arkisia paikkoja, kertoo taiteilija Minna Rissanen.

- Monen mielestä ne ovat esteettisesti rumia.

Rissanen haluaa kuvasarjansa avulla löytää arkipäiväisestä ja tutusta jotain uutta. Sarja on lisäksi tavallaan jatkoa Saimaan ammattikorkeakouluun vuonna 2015 tehdylle lopputyölle, joka kuvasi matkaamista ja oli myös värimaailmaltaan melankolinen.

Rissanen käyttää töissään hyväkseen luontomaisemia ja kasveja. Hän kertookin pitävänsä enemmän luonnon kuin vaikkapa ihmisten kuvaamisesta. Luontokuvissakin voi olla jotain henkilökohtaista.

- Vaikka kuvaisit maisemaa, se on samalla omakuvasi, hän pohtii.

Rissanen kuvaa itseään imaginatiivisen ympäristökatsonnan toteuttajaksi. Luontokuvissa esteettisyys menee siis tieteellisen tulkinnan edelle. Herbario Mystique kuvaa etsimistä, matkantekoa ja uuden löytämistä tutusta ympäristöstä.

Luonnon kunnioittaminen on Rissaselle tärkeää. Hän otti kuvaussessioilleen mukaan valkoista paperia, jotta voisi jättää kasvit luontoon sen sijaan, että olisi repinyt ne irti ja vienyt kotiin. Ryteikköjäkin hän kuvasi kunnioittaen.

- Rantaryteikköihin on minulla viha-rakkaussuhde. Ne ovat tiheitä eikä niistä meinaa päästä läpi, ja niissä on punkkejakin. Kuitenkin niissä on jotain niin hienoa!

Galleria Uusi Kipinä on Rissaselle tuttu paikka. Hän valmistui Lahden ammattikorkeakoulun taideinstituutista kuvataiteilijaksi vuonna 1999. Rissanen on myös pitänyt näyttelyitä Lahdessa aiemminkin.

Lähes mustavalkoisten valokuvien vastapainona Uuden Kipinän muissa tiloissa nähdään runsaasti väriä.

Kulmassa on Hillevi Vähälä-Arangon Avoimet ovet -näyttely. Vähälä-Aranko kiinnostui geometrisista muodoista ja ikkunoiden ja ovien tuomasta avoimuuden tunteesta. Töissä näkyy kiireettömyys ja ajan kanssa pohtiminen. Vähälä-Aranko etsi usein teoksiinsa väriparit, joiden kautta hän lähti työstämään taulun tunnelmaa.

Kymissä nähdään Helena Tuuran Selfie ja muita kuvia. Näyttely kuvaa vahvasti taiteilijan oman elämän sattumuksia ja traagisiakin tapahtumia. Tuura on aiemmin maalannut akryyliväreillä, mutta huomasi piirrosviivan viehättävän ja antoi sen viedä mukanaan. Oikeakätinen Tuura on tehnyt teokset vasemmalla kädellään, ja uudenlainen leikittely näkyy myös teoksissa.

Kirnussa on esillä Maija Toropaisen Vieri-näyttely. Toropainen kuvaa itseään väreillä ajattelijaksi. Värikkäiden maalausten teemana on ajan jatkuvuus ja katoavaisuus. Toropainen haluaa etäännyttää ihmiset jurnuttavasta nykyhetkestä ja tuoda arkeen ilmavuutta.

Galleria Uuden Kipinän näyttelyt 30.7. asti. Kulma: Hillevi Vähälä-Arolan Avoimet ovet - maalauksia. Kenno: Minna Rissasen Herbario Mystique. Kymi: Helena Tuuran Selfie ja muita kuvia. Kirnu: Maija Toropaisen Vieri.

Reetta Multanen
reetta.multanen@uusilahti.fi

Suosittelemme