Viihde ja kulttuuri

Kiven kieli saa seurakseen Ismo Alangon

Näyttelijäkaarti pääsi esittelemään tanssitaitojaan sateisessa säässä torilla viime tiistaina. Kuva: Reetta Multanen

Pesäkallion kesäteatteri juhlistaa 10-vuotista taivaltaan esittämällä tänä kesänä Aleksis Kiven klassikkoteoksen Seitsemän veljestä. Esitys kunnioittaa samalla Suomen 100-vuotisjuhlaa.

- Tämä on iloinen juhlavuosi, nauraa ohjaaja Satu Säävälä.

Näytelmässä kuullaan Kiven tekstien lisäksi musiikkia Ismo Alangolta, Tuomari Nurmiolta ja Anssi Kelalta. Säävälän mukaan nykyaikainen musiikki sujahti näytelmään hyvin.

- Sovitin musiikit näytelmään yllättävän vaivattomasti. Ismolla on nykyaikaista symboliikkaa, ja Kivellä vanhempaa. Laulut tuovat näytelmää nykypäivään, hän selittää.

Säävälä epäilee, että nykyaikainen musiikki klassikkoteoksen näytelmäsovituksessa saattaa jakaa yleisön mielipiteitä. Hän ei ole kuitenkaan huolissaan asiasta.

- Sovitukset on tehty Pesäkallion tarpeisiin. Biisit on asetettu palvelemaan näytelmää. Ismo Alangon sanoitukset ovat synkänpuoleisia. Ei tästä tule kuitenkaan synkkä ja kantaaottava. Tai ehkä kantaaottava, mutta hyvällä mielellä. Voi olla, että musiikki jakaa yleisöä, eikä se ole minusta paha asia, hän pohtii.

Seitsemän veljestä on jo pitkään ollut Pesäkallion vakiotyöntekijöiden toivelistalla. Sen valinta kesäteatterin juhlavuosiesitykseksi olikin lähes itsestäänselvä.

- Sehän on nuorten miesten kasvutarina. Aihe on lähellä poikien sydäntä. Lisäksi kirjan kieli on vain niin kaunista ja hienoa, Säävälä kehuu.

- Rakastan Kiven kieltä. Sydän itkien jouduin ottamaan joitain kohtia pois, mitkä eivät vain mahtuneet esitykseen, hän jatkaa.

- - -

Näytelmää on harjoiteltu ahkerasti ja myös erikoisella tavalla. Facebookissa julkaistussa viedossa näyttelijäporukka kävi kokeilemassa monologejaan yläilmoissa varjoliitimellä.

- Kiven kieli on välillä korkealentoista, ja käyhän Simeonikin kuussa, naurahtaa Simeonia näyttelevä Väinö Weckström.

Kesäteatterin näyttelijäkaartissa on usein ollut sekä ammattinäyttelijöitä että vasta-alkajia, ja näytelmän harjoitukset alkavat joskus perehdytyksellä näyttelijäntöihin. Seitsemää veljestä lähdettiin kuitenkin harjoittelemaan heti.

- Tämä on haastavaa mutta hienoa. Nyt alettiin vaan suoraan tykittää harjoituksissa, Weckström kertoo.

Näyttelijät lupaavat yleisölle uudenlaisen Kivi-kokemuksen.

- Meillä on uskomattoman taitava bändi. Vaarallisia tilanteitakin riittää. Kyllä meidän esitys kantaa ja vie mukanaan. Sovitus on ihan uudenlainen, Weckström kertoo.

- - -

Tämän kesän näytelmä otettiin vastaan erityisellä hartaudella.

- Muistimme, että on Pesiksen juhlavuosi, mutta emme Suomen satavuotisuutta, hekottaa Timon roolissa nähtävä Stefan Andersén.

Näyttelijöiden mielestä Seitsemän veljestä kuvaa maailman menoa hyvin tänäkin päivänä.

- Kirjan ennustukset käyvät tähän päivään. On sodan uhkaa ja ihmiset liikkuvat laumoina nytkin, Wecström pohtii.

- Olisi nykypäivänäkin ihanaa lähteä vain metsään ja olla siellä, lisää Andersén.

Miten Jukolan veljekset pärjäisivät tämän päivän Lahdessa?

- He olisivat varmaan vahvasti lääkittyinä holhouksen alla, näyttelijät summaavat.

Pesäkallion kesäteatterin 7 veljestä

Näytöksiä keskiviikkoisin, torstaisin, perjantaisin ja sunnuntaisin 13.8. asti.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme