Viihde ja kulttuuri

Arvio: Tiirismaan lukiomusikaalin aikamatka Suomeen puraisi

Lotat ovat kohdanneet epäilyttäviä miehiä. Rooleissa Henna Määttä, Samuli Hynninen, Kaisa Martikainen, Annaliina Pahkala, Atte Kukkula ja Aaron Paronen. ”Lotat kohtaavat epäilyttävät miehet”

Tiirismaan lukion loistavat näyttelijät ja soittajat ovat erinomainen esimerkki siitä, että kun uskoo omaan tekemiseensä ja ryhmädynamiikan voimaan, niin ei ku antaa palaa. Nyt esitys paloi, mutta joskus jopa roihusi!

Erityisen ilahduttavaa Mission Finland -esityksessä oli käsikirjoittajatyöryhmän mielikuvituksen voima ja moniulotteinen näkemys 100 vuotta täyttävän Suomen koho- ja miksei kipukohdistakin.

- - -

Yhteiseen aikamatkan ala carte pöydän kattoivat ja tarjosivat meille nyt: Suvi Vanhalakka, Pilvi Järvi, Susanna Mahlamäki, Henna Määttänen ja Annaliina Pahkala.

Musikaali on tyylilajina vaativa mutta onnistuessaan, kuten nyt, myös mieleenpainuva elämys.

Ohjaaja Suvi Vanhalakka on ”Tiirismaan oma kasvatti”, mikä näkyi parhaiten siinä, että hän todella uskoi Tiirismaan oppilaiden kykyihin ja luotti myös heidän näyttämöllisiin taitoihinsa tuottaa tämä omaperäinen musikaaliproduktio täysin omilla resursseilla.

Me katsojat saimme kokea ja kohdata näyttämöllä mainion Ukko Ylijumalan (Veeti Harjukoski), räiskähtelevän Louhen (Alisa Isojunno) sekä voimakkaat suomalaiset naisasianaiset Saima Harmajan (Alisa Isojunno), Minna Canthin (Elisa Luhtala), Aino Kallaksen (Susanna Mahlamäki) sekä L. Onervan (Kati Visuri).

Saimme kierrellä Kalevalan maisemissa, maistella Muumi Laakson tuntoja sekä tuta koko Suomen sekaisin saanutta MM-kultajoukkuetta johtaneen Timo Jutilan (Oona Sumari) sekä Ville Peltosen (Aaron Paronen) tuntoja.

Mainion rap-osuuden vetivät näyttävästi Jutta Halme, Laura Ketola ja Emma Nylund.

- - -

Monissa rooleissa nuoret näyttelijät vaihtelivat niin asujaankin kuin henkilöhahmojaan näppärästi vauhdissa. Näyttämöllä tapahtui koko ajan, ja tammen loitsun takia kadonneet oli löydettävä, ennen kuin he häviäisivät kokonaan aika-avaruuteen. Menneisyydestä ei saanut muuttaa mitään eikä koskea mihinkään.

Erityisen nerokkaita ja mieleenjääviä kohtauksia olivat 50-luvulla koteihin tunkeutuneen näköradon eli television voima sekä vuoden 1952 missikisat, jossa Anita Leiristona pyörähteli Sini Lehtinen, Teija Soppasena Margaret Tilk ja Armi Kuuselana aito vaaleaverikkö Tia Nikkilä.

Voice of Finlandin tuomaristossa pyörähtivät herkulliset henkilöhahmot, Michael Monroena Venla Pekkala, Jone Nikulana Paolo Reponen, Paula Koivuniemenä Riikka Mäkelä sekä Tarja Turusena Erika Ihalainen.

- - -

Erinomaisesti ja hauskasti oli toteutettu Adalmiinan helmi -jakso, jossa Adalmiinana pyörii Rebekka Rönkkönen, mummona Sonja Kaipiainen, prinssinä Viljam Mikkelson, kauppiaina ja kyläläisinä häärivät Anna Koskenheimo, Veera Rintala, Aino Hako, Emilia Palkio ja Venla Pakkala.

Hääseremoniaan saatiin uhoa ja sotilaina pelättiin nokialaista kännykkää vakoojana.

Tiirismaan periaate on aina ollut ”kaikki näyttämölle”, siksi jokainen esiintyjä toimi myös tasokkaan kuoron jäsenenä. Lauluissa oli omaperäiset sanat ja niihin ladattiin myös volyymia.

Onnistuneeseen kokonaistulokseen vaikuttivat myös tasokas orkesteri ja työyhteisön saumattomuus.

Musikaali on tyylilajina varsin vaativa mutta onnistuessaan, kuten nyt, myös mieleenpainuva elämys.

Tiirismaan taso säväytti taas kerran. Tästä on helppoa jatkaa!

Juhani Melanen

Suosittelemme