Viihde ja kulttuuri

Teatteri Vanhan Jukon Suomi100-näkemys: suo, kuokka ja John

Lahti on maineeltaan Suomen amerikkalaisin kaupunki, ja Suomi Euroopan amerikkalaisin maa. Niinpä eriskummallinen amerikkalaisteos Kaikki isäni hotellit karhuineen ja epäsovinnaisuuksineen päätyi Vanhan Jukon Suomi100 -teemaan. Kuva: Ilkka Saastamoinen

Kun rakas kotimaa täyttää 100 vuotta, ei aiheesta pääse teatterikaan yli eikä ympäri. Itsenäisyyden juhlavuotta käsitellessään Teatteri Vanha Juko päätti kuitenkin valita katselupaikan, jossa ei muiden jalanjälkiä näy.

Niinpä tulevan syksyn ohjelmistossa nähdään John Irvingin menestysromaaniin pohjautuva näytelmä Kaikki isäni hotellit. Suon, kuokan ja Jussin tilalla on kiireisen perheenisän John Berryn amerikkalainen unelma ja hotellien omistaminen.

- Suomella on niin vahvoja ja usein esille nostettuja merkkiteoksia, että herää kysymys: mitä muuta se kansallisuus tai suomalaisuus voisi olla? Onko jäljellä joitakin puolia, joita voitaisiin teatterin keinoin nostaa esiin? Jukon luova johtaja Linda Wallgren avaa päätymistä juuri tähän teokseen.

Suomen juhlavuodessa on paikoin sellainen kaiku, että se olisi jonkinlainen yhden aatteen ja yhden oikean suomalaisuuden juhla.

Unelmani on, että ihmiskuntana olisimme yhtä perhettä, josta pidetään huolta. Vanhan Jukon taiteellinen johtaja Linda Wallgren

Yhteisöllisyyttä voi kuvata toisinkin, Wallgren muistuttaa.

- Unelmani on, että kysymys yhteisöllisyydestä ja solidaarisuudesta ylittäisi kansallisuudet ja valtioiden rajat, ja että ihmiskuntana olisimme yhtä perhettä, josta pidetään huolta, Wallgren sanoo.

- - -

Vuonna 1981 romaanina ilmestynyt Kaikki isäni hotellit on tarina ydinperheestä, joskin vähintäänkin epätavallisesta sellaisesta. Unelmissaan elävän isän mukana maailmaa kiertää omat unelmansa uhrannut äiti, sekä neljä lasta, joista kaksi rakastaa toisiaan enemmän kuin olisi hyväksi, yksi kohtaa syrjintää ja yksi on päättänyt lakata kasvamasta.

- Perheen sisällä on paljon epäsovinnaista ja rajoja rikkovaa, mutta silti yhteen hitsaavaa, näytelmän ohjaava Wallgren luonnehtii.

Traagisuuden lisäksi tarinassa on myös komiikkaa ja huumoria.

Kaikesta huolimatta perhe haluaa pitää yhtä ja elää elämää täysillä.

- Se on hyvin riipaiseva kertomus, mutta pyrkii rakastamaan ihmistä ja elämää.

- Muutokset peilautuvat maailman mullistuksiin 1900-luvulla, joka oli valtavien ristiriitojen vuosisata, kuten on nykyhetkikin, Wallgren sanoo.

Näyttämöllä nähdään Markus Karekallas, Minja Koski, Jarkko Mikkola, Maria Nissi, Jussi-Pekka Parviainen sekä Ilona Pukkila. Romaanin dramatisoi Marko Järvikallas, valosuunnittelun tekee Simo Saukkola, äänisuunnittelun Janne Louhelainen ja pukusuunnittelun Hanna Kaitila.

- - -

Jukon syksyn toinen ensi-ilta on vauhdikas ja musiikkipitoinen lastennäytelmä Ystävien Sporttipäivä, joka on jatkoa muutaman vuoden takaiselle menestykselle Ystävienpäivä. Esityksen ohjaa Suvi Halinen ja näyttämöllä pääosissa esiintyvät Minja Koski (koiran rooli) ja Maria Nissi (kissan rooli).

Reilu puolituntinen esitys lupaa vauhdikasta seikkailua liikunnallisten harrastusten parissa, jossa kommelluksiltakaan ei vältytä.

- Ystävien Sporttipäivä sopii perheen pienimmille, eli leikki-ikäisille ja alaluokkalaisille, Minja Koski kertoo.

Koski vastaa myös esityksen musiikista, Simo Saukkola puolestaan teknisestä toteutuksesta ja Hanna Kaitila lavastuksesta.

- - -

Syksyllä ohjelmassa on myös runsas valikoima vierailuja.

Lokakuussa Meriteatteri saapuu Turun saaristosta esityksellään Maailman meri - vesi on maailman muisti. Ryhmä on vieraillut Jukossa kahdesti aiemmin saaden yleisön toivomaan lisää.

Musiikin saralla syksyllä kuullaan jälleen Minja Kosken ja Mikael Saaren duetoima Kaj Chydeniuksen laulustudio. JukoKlubi-iltoja on kaksi, näyttelijänä tunnetun Antti Reinin soolokeikka sekä JukoKlubi goes Torvi -iltana esiintyvät Frank Frank Frank ja Ninni Forever Band. Joulukuussa jukolaista näkökulmaa juhla-aikaan tuova itsenäisyyspäivän konsertti ja Kalleimmat joululaulut -konsertti.

Jatkoa saavat myös Juko Comedy Clubin stand up -keikat sekä järjestyksessään yhdeksäs Halko-laboratorio, jossa teatteriesitys polkaistaan tyhjästä viikon aikana.

Vanhan Jukon ensi-illat syksyllä

15.9. Kaikki Isäni Hotellit

27.10. Ystävien Sporttipäivä

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme