Viihde ja kulttuuri

Vierivät kivikasvot eivät eläköidy

Kivikasvot, eli Henrik Lamberg, Ismo Sajakorpi, Matti Siitonen ja Ilkka Hämäläinen tarjoavat revyyssään lavan täydeltä nostalgisia lauluja, joita säestävät iso orkesteri ja Hot Clubin tanssijat. Kuva: Aatu Raninen

- Huomasimme, ettei meillä oikein ole kilpailijaa tällä saralla. Ainoa kilpailijamme on meidän ikämme.

Pilke ei ole kadonnut Kivikasvojen silmäkulmasta, minkä Ismo Sajakorven letkautuskin vahvistaa. Maineikas kvartetti ehti jo toissa vuonna tekemään 50-vuotiskiertueen jäähyväisten merkeissä, mutta kun sekä omaa intoa että keikkatilauksia on yhä, niin mikäs on jatkaessa vuonna 1965 alkanutta taivalta.

Lahden kaupunginteatteriin Kivikasvot tuo Satumaani Suomi -revyyn, jonka esittelytekstissä tunnelmoidaan suorastaan taiteellisella kilpailukykyloikalla: ”Rakkaan Suomemme talous kestää Välimeren rantojen varhaiseläkeläiset vain jos kaikki me kynnelle kykenevät jättäydymme myöhäiseläkkeelle!”

- Uskon, että meillä on Suomi100-juhlavuodelle paljon annettavaa. Estradishow, jota konsertit tai teatterit eivät tänä päivänä tarjoa, Sajakorpi taustoittaa.

Laulujen lisäksi tuomme mukaan huumoria ja dramatiikkaa, sehän on ollut tyylikeinomme jo kauan. Kivikasvot-kvartetin primus motor Ismo Sajakorpi

- - -

Sajakorven lisäksi Kivikasvojen alkuperäisjäsenistä mukana on Fredi, eli Matti Siitonen. Oopperan puolelta mukaan löydetyt Henrik Lamberg ja Ilkka Hämäläinen täydentävät nykyisin nelikon, joka turvautuu vanhan hyvän ajan revyyn keinoihin.

Kaksi ja puolituntinen kavalkadi yhdistelee musiikkia, näyteltyjä sketsejä ja tanssia.

- Laulujen lisäksi tuomme mukaan huumoria ja dramatiikkaa, sehän on ollut tyylikeinomme jo kauan. Nyt teemme sen vielä enemmän teatterinomaisena, Sajakorpi kuvailee.

Musiikillisesti Satumaani Suomi käy läpi kevyen musiikin historiaa 1920-luvulta vuosituhannen vaihteeseen. Säveliä kuullaan tunnetuimmilta ja rakastetuimmilta lauluntekijöiltä.

Sykettä lavalle tuovat Hot Clubin tanssijat, ja taustalla tahdit tarjoaa Kimmo Leppälän johtama suuri teatteriorkesteri.

- - -

Suomea juhlistavassa showssa vilisee siis nostalgiaa etenkin vanhimmille sukupolville, jota Kivikasvot luonnollisesti itsekin edustavat.

20-luvun sketsissä poliisi ratsaa viinatrokarin Helsingin Kaivohuoneella, ja hetken verran piipahdetaan Espanjassakin tunnelmoimassa etelän lämpöä ja toisaalta koti-ikävää. Onhan kaukokaipuu ollut rakkaustarinoiden ohella yksi suomalaisen musiikin inspiraation lähteistä.

- Vuosi vuodelta paremmin ymmärtää sinne muuttavia ihmisiä, toteaa Kivikasvojen ”juniori” Ilkka Hämäläinen.

- Kyllä ihmisen pitää kokea kunnon loska, poruka nestori Matti Siitonen vitsailee vastalauseena.

Parisen vuotta sitten Kivikasvoihin liittynyt Hämäläinen on Kansallisoopperan vahvaääninen ja kokenut esiintyjä, mutta myöntää jännittäneensä, kun vanha oopperakollega Lamberg soitti ja kysyi Kivikasvoihin.

Siitonen kehuu tulokasta.

- Kyllähän kummatkin, Henrik ja Ilkka, ovat lavalla olleita ammatti-ihmisiä. Asiat ovat sujuneet helposti, joka pojalta laulu ei taitu tuohon malliin.

- - -

Lopuksi kysyttäköön alan konkareilta heidän mieltymyksistään nykymusiikin saralta. Mitkä tai ketkä voisi kelpuuttaa tulevaisuuden Suomi-muistelmiin tämän vuosituhannen puolelta?

- Arvostan esimerkiksi Chisua ihan tavattomasti. Kuulin hänen keikkansa Aleksanterin teatterissa muutama vuosi sitten, se osaaminen oli jotain mahtavaa, Hämäläinen mainitsee.

- Olen aina ihaillut valtavan taitavaa Saara Aaltoa. Sitten joku Jari Sillanpää osaa loistavasti muuntautua mihin rooliin tahansa, Henrik Lamberg kehuu.

Siitosen mielestä nykymusiikin vahva tuottaminen on musiikille sekä hyvä että huono asia.

- Musiikin tekeminen ja levittäminen on tullut teknisesti mahdolliseksi kaikille esimerkiksi YouTuben avulla. Nuoret eivät noudata mitään musiikin vanhoja sääntöjä tai perusrakenteita, ja siitä syntyy jänniä kokeiluja.

- Ehkä se takavuosikymmenten melodisuus on hieman kärsinyt, mutta sitten taas tulee esimerkiksi tämä La la land -operetti, joka luo aivan uutta hienoa musiikkia, Siitonen miettii.

Ensi-iltansa Satumaani Suomi -revyy saa tänään torstaina, kaikkiaan esityksiä on neljä.

Kivikasvot-kvartetin musiikkirevyy Satumaani Suomi

Lahden kaupunginteatterin Juhani-näyttämöllä. 29Esitykset tänään 16.2. klo 19, tiistaina 21.2. klo 13, torstaina 9.3. klo 13 sekä torstaina 23.3. klo 19.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme