Viihde ja kulttuuri

Henkka ja Kivimutka - nuoret etsivät kisahumussa

Kivimutka (vas.) ja Henkka (2. vas.) seikkailevat tällä kertaa piilotettuja valokuvia etsien, ja näytelmässä lauletaankin musikaalin lailla. Bajamajatkin liittyvät hiihtokisoihin luonnollisesti. Kuva: Aatu Raninen

Lahden Nuorisoteatterin projekti Lasten Talvikarnevaaleille on näytelmä Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka ja MM-tason tehtävä. Näytelmän viimeiset esitykset ovat tulevana sunnuntaina.

Näytelmä on ollut tekijöilleen mieleinen projekti, sillä kirjan kirjoittanut Kalle Veirto antoi luomuksensa kohdalla Nuorisoteatterille hieman harvinaisenkin myönnytyksen.

- Saimme täysin vapaat kädet tekstin ja tapahtumien dramatisointiin. Se on upea juttu, eikä sellaista kovin montaa kertaa käy. Näytelmässä esimerkiksi korostetaan joitakin asioita, jotka kirjassa jäävät vähemmälle, dramatisoinnin tehnyt Väinö Weckström kiittelee lahtelaiskirjailijaa.

Näytelmän ohjaaja Sanna Heiskasen käsissä puolestaan näytelmään on syntynyt monia musiikkinumeroita 26-päisen näyttelijäkatraan esitettäväksi, joten nuortenkirjasta kehkeytyy estradilla suorastaan musikaali. Aikuisemmillekin katsojille hymyn huulille tuo esimerkiksi jonotuslaulu Bajamajan edustalla pinnistellen.

Kaksikolla on suorastaan Sherlockin ja Watsonin kaltainen asetelma.

- En halunnut tehdä toisintoa parin vuoden takaisesta näytelmästä, ja toisaalta ryhmässä oli nyt kiitettävän paljon laulutaitoa, Heiskanen perustelee. Musiikillisena apurina hänellä oli myös Ilmari Myllynen.

Viime syksynä kirjana ilmestynyt Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka ja MM-tason tehtävä saattelee etsivät MM-esikisojen yhteydessä pidettävään koululaiskilpailuun, jossa etsitään entisaikojen talviurheilutähtien kuvia urheilukeskuksen maisemissa.

- Kirjan punaista lankaa noudatellaan, mutta joiltakin osin tekstiä on päivitetty tuoreimmilla tapahtumilla, Weckström kertoo.

Nuorisoteatterin 13-16-vuotiaiden ryhmästä suurin osa oli mukana jo edellisellä kerralla, kuten olivat Henkkaa esittävä Hugo Hagström ja Kivimutka Samuli Kelo. He kuvailevat, että kaksikolla on suorastaan Sherlockin ja Watsonin kaltainen asetelma.

- Henkka on vähän fiksumpi! Vähän enemmän sellainen johtajapersoona, Hagström sanoo.

- Kivimutka tulee vähän perässä, ja on vähän hitaampi, Kelo myöntää kollegansa luonnehdinnan.

”Etelä-Lahden FBI:n” matkassa vilahtavat yhden vuorokauden mittaisessa juonessa muun muassa isä-Jalmari, Juha Mieto ja Reijo Salminen.

- Pieniä paineita tästä tulee, jollain tavalla pitää pistää edelliskertaa paremmaksi. Ehkä silloin viimeksi oli helpompi kaivaa se sisäinen lapsi esiin, Hagström ja Kelo vitsailevat.

Sanna Heiskasen mukaan näytelmä sopii lapsille 6-vuotiaista ylöspäin. Esityksen kesto on tunti ja vartti.

- Henkalle ja Kivimutkalle tapahtumat ovat aina tosi suuria ja merkittäviä, lapsen mielikuvitus pääsee tarinassa usein vauhtiin, Heiskanen toteaa.

Näytösten pääsyliput ovat olleet kysyttyjä, niinpä sunnuntaille järjestyikin lisänäytös puolen päivän aikaan.

Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka ja MM-tason tehtävä -näytelmä

Nuorisoteatterin näytelmän viimeiset esitykset sunnuntaina klo 9 ja 12 Lahden Pikkuteatterissa (Loviisankatu 8). Liput 8 eur/hlö, 5 eur/ryhmälippu, 25 eur/perhelippu (4 hlö). Varaukset: liput.lahti@gmail.com, www.visitlahti.fi.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme