Urheilu

Topi Raitanen juoksee keskiviikkona Lahdessa ennätysjahtia

Topi Raitanen painui monien mieleen viime syksyn Ruotsi-ottelun 1 500 metrin kirivoitosta. Kuva: SUL-arkisto/Anssi Mäkinen

Kolme vuotta sitten Topi Raitanen, 23, päätti keskittyä estejuoksuun, mikä oli huipputason nuorelta suunnistajalta rohkea päätös.

Nyt hän on kotimaisen kestävyysjuoksun keulakuva, joka jahtaa keskiviikkona Lahdessa Motonet GP -sarjan avauksessa 1 500 metrillä 3.40:n pintaan tai jopa sen alle menevää aikaa.

– Ennen Paavo Nurmi Gamesin 3 000 metrin estekisaa on hyvä saada alle yksi kova kilpailu. Lahden kisa on siten tärkeä. Sillä viedään suorituskykyä eteenpäin, Raitanen sanoo.

Raitasen ennätys on nyt 3.41,88, mutta tuskin enää Lahden juoksun jälkeen. Kilpailussa mennään selvästi alle 3.40:n vauhtia, kun mukana ovat mm. australialainen Stewart McSweyn (hallikaudella 3.35,10) sekä 3.35-alkuiset ajat juosseet amerikkalaiset Johnny Gregorek ja Drew Hunter.

Raitasen ennätys on nyt 3.41,88, mutta tuskin enää Lahden juoksun jälkeen.

– Se on varmasti sellainen kisa, jossa pääsee juoksemaan kovaa, Raitanen sanoo.

Raitanen on yleisurheilukenttien herrasmies. Valmentaja Janne Ukonmaanahon mukaan sanavalmiin ja aina hyväntuulisen juoksijan vahvuudet piilevät paljolti juuri korvien välissä.

– Topin vahvuus on äärimmäinen rauhallisuus ja pitkäjänteisyys. Hän on ulospäin suuntautunut, sosiaalinen, hyväntuulinen ja henkisesti äärimmäisen vahva, Ukonmaanaho sanoo.

– Se tarkoittaa, että hän käsittelee pettymykset nopeasti, on aloitekykyinen ja kannattelee itse omaa uraansa. Meidän muiden tehtävä on vain auttaa häntä.

Erinomaisesti sujuneen hallikauden ja harjoitusvuoden jälkeen on aika katsoa mitä kropasta saadaan irti kesän kisoissa. Vuosi siten Raitasen kausi huipentui Berliinin EM-kisoissa, jossa hän juoksi 3 000 metrin esteiden alkuerissä ennätyksensä 8.28,48 ja oli finaalissa kahdeksas.

Kauden päätteeksi hän sinetöi Tampereella 1 500 metrin makealla kirivoitolla miehille voiton Ruotsi-maaottelussa.

– Tänä kesänä on tarkoitus pudottaa estejuoksun ennätyksestä 5–10 sekuntia, syksyisiin Dohan MM-kisoihin kuntohuippuaan tähtäävä Raitanen sanoo.

Valmentaja uskoo, että tavoitteisiin päästään, eikä Raitanen hänen silmissään ole vielä lähellekään parhaimmillaan.

– Nopeus ja nopeuskestävyys ovat Topin vahvuudet. Ne ovat maailmanluokkaa ja niin sen pitääkin olla, että ensin valmistuvat nopeusominaisuudet ja siihen päälle iän ja harjoittelun mukana kestävyys, Janne Ukonmaanaho sanoo.

– Nopeusreservi tarvitaan ensin ja sen päälle rakennetaan kova kestävyys matkavauhtiin. Se työ Topilla on vielä kesken. Koko uraa ajatellen hän ei ole vielä lähellään potentiaalista huippua.

Motonet GP -yleisurheilusarjan avauskilpailu keskiviikkona 5.6. kello 18.30 alkaen Lahden stadionilla.

Tapio Nevalainen

Suosittelemme