Urheilu

Futis on taas nautinto Mikko Viitikolle

Mikko Viitikko on saanut energiaa positiivisesta ajattelusta. ”Harjoitusten ja pelien jälkeen mietimme virheiden sijaan mitä voisi tehdä paremmin,” hän kuvailee. Kuva: Aatu Raninen

FC Lahden keskuspuolustaja Mikko Viitikko pitää joukkueensa alkukauden otteita nousujohteisina. Vähämaaliset tasapelit pitäisi vain pystyä kääntämään voitoiksi, jotta 8. sija kohenisi.

– Minusta kotona VPS- ja SJK-otteluissa nähtiin pirteä FC Lahti. Saimme harjoitellut asiat näkymään onnistumisina kentällä. KPV-ottelu jotenkin lässähti, en tiedä mitä siinä tapahtui, hän viittaa 0–0 päättyneeseen viime vieraspeliin.

– Tasaisessa sarjassa pistekin on aina tärkeä, Viitikko muistuttaa.

FC Lahdelle ominaiseen tapaan alkukauden seitsemässä ottelussa on nähty varsin vähän (7–7) maaleja.

– Matalassa blokissa puolustamme mielestäni jo todella hyvin, Viitikko arvioi.

Puolustaja haluaisi kuitenkin vielä tilkitä ne vähätkin saumat, kun seuraavaksi vastaan asettuvat laatuniput HJK, Honka ja IFK Mariehamn. Lahtelaiset pyrkivät jarruttamaan ennakkosuosikkeja paineistavalla prässillä, jossa ajoitusten on oltava kunnossa.

– Usein vastustajan maali on jatkumo monesta huonosta suorituksesta, joka voi alkaa jo kaukaa ylhäältä. Jokainen suoritus pitää vain tehdä huolella, Viitikko toteaa.

Uhkaavia tilanteita voitaisiin myös katkaista tarkoituksella ronskimmin?

– Se on totta, taktisen rikkeen tiedostaminen on nostettu joukkueen sisällä esille, Viitikko nyökkää.

24-vuotias Viitikko on HJK:n kasvatti, mutta tottui Klubin kohtaamiseen jalostuessaan kolmen kauden ajan Vaasan Palloseurassa, jossa peliajattelua vietiin entistä yksityiskohtaisemmalle tasolle. Se näkyy taitavasti peliä avaavan Viitikon pelaamisessa ja puheessa.

– Esimerkiksi Ilvestä vastaan puolustimme heikosti sivurajaheiton, joka on aliarvostettu erikoistilanne. Siitä vastustaja teki lopulta maalin.

– Vastaavasti erikoistilanteista meidän pitäisi tehdä pituusylivoiman ansiosta enemmän maaleja, 190-senttinen toppari patistaa.

Hyvät otteet Vaasassa poikivat viime keväänä sopimuksen Norjan kakkostasolle Fredrikstadiin, jossa taival tyssäsi epäonniseen taklaustilanteeseen. Suomifutis.comin haastattelussa (28.7.2018) Viitikko kertoi, kuinka vasemman jalan sääri täyttyi verellä ja paineella, jopa amputaation mahdollisuus oli olemassa, ja jalka saatiin kuntoon vasta kolmen leikkauksen jälkeen.

– Pitää olla kiitollinen, että pystyn yhä pelaamaan. Norjan vuosi oli taistelua. Nyt nautin taas jalkapallosta, on taas kivaa.

– Välillä jalka oireilee, mutta ei estä pelaamista, Viitikko vilkaisee pitkiin arpiin säären molemmilla sivuilla.

Lahden stadionille loppukaudeksi siirtyvä FC Lahti ottaa torstaina tuntumaa luonnonnurmeen Jalkarannassa. HJK saapuu maanantaina stadionille seitsemän voitottoman ottelun putkessa, ja ilman pelikiellossa olevia toppari Faith Friday Obiloria ja laitapakki Echiejile Eldersonia.

– Kaikki haluavat voittaa HJK:n, ja näillä joukkueilla on kaikenlaista historiaa. Nämä ovat kannattajapuolellakin kiihkeitä, se on ihan loistavaa, pelihaluja uhkuva Viitikko ennakoi.

– Nämä kolme viikkoa voivat näyttää, taistelemmeko Top6-sijoituksista. Tarvitaan hyviä tuloksia, muuten voi olla vaikeaa.

FC Lahti–HJK maanantaina 20.5. kello 18.30 Lahden stadionilla.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme