Urheilu

Kolumni: Josu-poikkeama FC Lahden tuloskäyrällä

FC Lahden Josu on yllättänyt jo kolme maalivahtia kaukolaukauksillaan, kuten tässä Vaasan Palloseuraa vastaan. Kauden mittaan FC Lahden on kuitenkin päästävä maalintekopaikoille paljon lähemmäs maalia ns. ykkösalueelle, joka on kuvassa värjätty oranssilla. Kuva: Ruudun kuvaa

Kevät on ollut FC Lahdelta rohkaiseva, tai ainakin pelättyä parempi. Joukkue on raapinut vähämaalisia sarjapisteitä ja suostunut häviämään vain kerran seitsemässä ottelussa. Siitäkin huolimatta, että lähes täysin tähän kauteen muuttunut joukkue on kaukana 90 minuutin ehjästä pelistä.

Päävalmentaja Sami Ristilä on kuitenkin onnistunut muuttamaan lähestymistapaa pelaavammaksi ja hyökkäävämmäksi, tinkimättä liiaksi puolustuksen pitävyydestä. KuPS-avausottelun 37 minuutin shokkialun jälkeen omiin on mennyt vain 4 maalia, mikä on jopa loisteliaan vähän.

Edes nimekkään kolmikon Jani Tanska, Erik Törnros, Pekka Lagerblom poissaolot eivät ole ryhdikästä ryhmää horjuttaneet, ja Kisapuiston yleisökin on tuntunut olevan vähän aiempaa tyytyväisempi näkemäänsä.

- - -

Espanjalaistykin yksilöpanos on peittänyt yhtä joukkueen helmasynneistä .

Kevään komeetaksi noussut Josu on kolmella kaukaa ammutulla maalilla ja yhdellä nappikeskityksellä ollut järjestelemässä jo kuutta kahdeksasta sarjapisteestä.

Espanjalaistykin yksilöpanos on peittänyt yhtä joukkueen helmasynneistä, sillä FC Lahti on yhä kehno luomaan laukaisupaikkoja parhaaseen maalintekosektoriin, eli keskelle rangaistusalueen sisäpuolelle. Sieltä maaleja tehdään monin verroin tehokkaammin kuin kaukaa tai sivuilta.

”Ykkösalueelta” lahtelaiset ovat laukoneet vain 2,6 kertaa ottelussa, mikä on Veikkausliigan kolmanneksi pienin keskiarvo. Toisaalta FC Lahti antaa vastustajille näitä vaarallisia yrityksiä jopa 5,0 kertaa ottelussa, mikä on toiseksi korkein noteeraus.

Toistaiseksi FC Lahti on päässyt pälkähästä, mutta näillä pakkaslukemilla (2,6–5,0) se joutuu sotimaan todennäköisyyksiä vastaan. Esimerkiksi liigakärkeen kirineen Ilveksen vastaava laukaussuhde on 5,0–3,2 ja maanantaina Lahteen saapuvan HJK:n 4,3–3,2.

- - -

Joitakin hyviä aineksia FC Lahdella on. Aiempaa ylemmäs nostetut laitapuolustajat ovat avanneet uusia ulottuvuuksia hyökkäyspeliin, jossa erityisesti Josun ja Jean-Cristophe Coubronnen oikea laita pystyy luomaan aihioita. Keskikentällä Matti Klinga ja Eemeli Virta jakavat palloa monipuolisesti eri suuntiin

Hyökkäyspeli tuntuu kuitenkin hieman liiaksi perustuvan korkeisiin keskityksiin, joihin Törnrosin poissaollessa ei ole todellista uhkaa. Uutterasti vastustajaa prässäävillä Ville Salmikivellä, Tomi Kultilla ja Jasin Assehnounilla taas on rajallisesti luontaista taitoa viimeistelemään niistä vähistä paikoista. Laiskasti jolkottelevasta Gaël Etockista ei ole edes prässihyötyä.

Uhkakuvana on, että FC Lahti pysähtyy Josua varjostamalla ja jaloille potkimalla, maalintekoyritysten siirtyessä yhä enemmän yliyrittämiseen rangaistusalueen ulkopuolelta.

- - -

Kesän aikana pelin kehittäminen määrittelee aina hyvin pitkälle kauden lopputulosta. Ristilällä ja kumppaneilla ei ole aikaa hukattavaksi, sillä uudessa järjestelmässä jo 22 ottelun jälkeen liiga jaetaan keskeltä kahtia Mestaruussarjaan ja Haastajasarjaan.

Perinteisesti Veikkausliigan tasapeliherkimpänä joukkueena FC Lahti on ylemmän kastin junasta jo jäämässä, vaikka alkukausi onkin sujunut tietyllä tapaa yläkanttiin. Se tärkein mittari eli pistekeskiarvo (1,14) ei toistaiseksi ole parantunut, vaan on päin vastoin huonompi kuin seitsemään kauteen.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme