Urheilu

Uusi Lahti -juoksu palaa perinteiselle paikalleen toukokuun loppuun

Kevääseen palannut Uusi Lahti -juoksu sisältää vaihtoehtoina kolme kilpailumatkaa, rennomman lenkin Tapanilan hiihtomajalle sekä lapsille ratakierroksen stadionilla. Kuva: Elena Liseytseva

Lahden Ahkera palauttaa takaisin perinteisen Uusi Lahti -juoksun nimen ja keväisen ajankohdan.

Half Marathon Weekend jäi muutaman vuoden kokeiluksi, ja vuosimallin 2019 Uusi Lahti -juoksu taivalletaan lauantaina 26. päivä kuluvaa kuuta.

– Kevät sopii tällaiselle kaupunkitapahtumalle paremmin, tiivistää Ahkeran toiminnanjohtaja Janne Harjula.

Tapahtuma oli aiemmin siirretty syksyyn samassa yhteydessä juostun SM-maratonin vakioaikataulun vuoksi.

Kevät sopii tällaiselle kaupunkitapahtumalle paremmin. Lahden Ahkeran toiminnanjohtaja Janne Harjula

– Se ei jotenkin lähtenyt lentoon osallistujamäärältään, mutta päätimme kokeilla sitä jonkin aikaa, ettei koko ajan vaihdella.

– Keväällä oli ollut 700–800 juoksijaa, syksyllä jäätiin noin puoleen siitä, Harjula ynnää.

Juoksumatkoina ovat nyt virallisesti mitattu puolimaraton ja 10 kilometriä, sekä noin 6 kilometrin reitti. Ne kulkevat Vesijärven rantamaisemissa, pitkälti samoilla reiteillä kuin Ironman-triathlon heinäkuussa.

– Nyt on jo pari sataa ilmoittautunutta, mikä on jo hyvä, selkeästi parempi kuin syksyllä, Harjula sanoo.

Ennakkoilmoittautumisten hinnat nousevat sunnuntaina 12.5. noin kymmenellä eurolla, ja kertaalleen vielä lähempänä h-hetkeä.

– Tämän viikon jälkeen kun olisi 400–500 nimeä, niin olisimme lähellä entisiä lukemia. Aktiivijuoksijat katsovat keliä vielä tapahtumapäivänä. Jos ilma on kohdillaan, voi tulla nopeas­ti pari sataa lisää.

Täyspitkää maratonia ei ohjelmassa ole.

– Pikkaisen se voi osallistujamäärää laskea. Katsotaan, otetaanko se ehkä jatkossa mukaan, Harjula pohtii.

Uutuutena tarjolla on Tapanilan hiihtomajalle suuntautuva Salpausselän lenkki, johon ei oteta rintanumeroa eikä aikaa.

– Se on vähän vastaava kuin Kunnon Nainen aikoinaan. Retkeillään metsässä ulkoilureittejä pitkin Tapanilaan, jossa nautitaan Konsta Hietasen esityksestä, Harjula kuvailee.

Elävän musiikin lisäksi hiihtomajalla on tarjolla matkaevästä, ja vielä keittolounas maalissa stadionilla.

Lapsille on puolestaan suunnattu toinen uutuus, kaikenikäisten lasten Alku-juoksu. Fazerilta nimensä saanut maksuton kisa on 400 metrin pinkaisu stadionin ratakierroksen ympäri, jonka innokkaimmat muksut saavat juosta kahdesti.

Yhteistyökumppanina on myös Merkityskirjat, jonka lastenkirjoista tutut Helga Hidalmiina ja Hugo-kissa kirittävät pieniä juoksijoita.

Juoksupäivän tuotto menee Ahkeran nuorisotoimintaan, jossa liikkuu seuran ilmoituksen mukaan vuosittain lähes tuhat lasta ja nuorta muun muassa yleisurheilukouluissa, liikunta- ja koulujen kerhoissa, kesäleireillä sekä painissa.

Lahden stadion on juuri saanut uuden sinisen mondo-pinnan, ja rataviivatkin ovat vasta maalattuja. Alku-juoksu on nimensä mukaisesti radan alkujuoksu.

- - -

Uusi Lahti -juoksu ja Salpausselän lenkki sunnuntaina 26.5. kello 12 alkaen.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme