Urheilu

Kisapuiston tekonurmi läpäisi tiukat testit – "Standardien perusteella Veikkausliigan paras kenttä"

FC Lahti ja HJK kohtasivat viime kesänä Kisapuiston tekonurmella, joka täyttää nyt kaikkein tiukimmatkin kriteerit pallon vierimisen ja pomppimisen osalta. Kuva: Aku Isotalo

Epäselvyys Kisapuiston tekonurmen kunnosta hälveni maaliskuun puolivälissä, kun pelialusta läpäisi kansainvälisen jalkapalloliitto FIFA:n testit. Niinpä FC Lahti pääsee aloittamaan Veikkausliigan kauden Kisapuistossa ensi viikon sunnuntaina.

Talvella jalkapallopiirejä kummastutti tieto siitä, ettei uudehko, kesällä 2017 asennettu, tekonurmi läpäissytkään testejä, joita Veikkausliiga stadioneiltaan edellyttää. Uhkana jopa oli, että pelejä jouduttaisiin häpeällisesti pelaamaan Valkeakoskella, eikä kummallakaan Lahden stadioneista.

Kaupungin liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki selventää, että vaatimukset Kisapuiston nurmea kohtaan ovat poikkeuksellisen kovat.

– Lahdessa käytössä on FIFA:n tiukimmat standardit, eli kolmoskategoria. Sen ratkaisee valmistumisvuosi. Mitä uudempi kenttä, sitä tiukemmat kriteerit, Lanki kiteyttää.

Vielä piti alittaa nämä kaikkein tiukimmat raja-arvot. Liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki

Tällä logiikalla Lahdessa voidaan siis Langin mukaan puhua Veikkausliigan parhaasta tekonurmesta.

– Tässä käytiin raja-arvokamppailua. Löyhempien puitteissa jo oltiin, mutta vielä piti alittaa nämä kaikkein tiukimmat raja-arvot.

– Urakoitsijan mukaan samaa ongelmaa läpäistä tiukimmat kriteerit esiintyy koko Pohjoismaissa. Olosuhteet ovat erilaiset kuin jossain muualla, jossa talvea ei sillä tavalla ole.

Tekonurmen testaamisessa keskitytään pallon käyttäytymiseen, eli vierimiseen ja pomppimiseen, Lanki kertoo. Niitä säätelemällä pyritään mukailemaan aidon luonnonnurmen tuntua.

– Kentänhoitohan on mennyt korkean tason tieteeksi. Kisapuiston testaajat tulivat Belgiasta Gentin yliopistosta.

– Center of textile science and engineering, Lanki lukee tarkastusraportista.

Ominaisuuksien parantamiseksi tekonurmelle tehtiin erilaisia toimenpiteitä.

– Kenttää kuohkeutettiin ja kumirouhetta kaivettiin esiin harjaamalla ja piikeillä, Lanki kuvailee.

– Urakoitsijan toimenpiteet menivät takuuseen, muut tehtiin omilla työntekijöillä ja koneilla normaalina työaikana, joten niistä ei tullut lisäkustannuksia siinä mielessä.

Veikkausliigaa varten kenttätesti on läpäistävä vuosittain. Nyt FC Lahti pelaa neljä ensimmäistä kotiotteluaan Kisapuistossa, ja siirtyy sitten hiihtostadionin luonnonnurmelle.

Virassaan Tommi Lanki on huomannut, että tekonurmetkin kuluvat kovassa käytössä yllättävän nopeasti.

– Jos niiden tullessa puhuttiin kymmenen vuoden käyttöiästä, niin nyt se alkaa lähentelemään viittä, kun laatuvaatimukset koko ajan kasvavat, Lanki sanoo.

Kisapuiston edustusnurmea on siis kohta käytetty pari vuotta. Mikäli kaavailtu stadion valmistuisi esimerkiksi kolmen vuoden päästä, on helposti pääteltävissä, että tuolloin saattaa olla jo paineita vaihtaa kulunut pelialusta taas uuteen.

– Mitä enemmän kenttää ympärivuotisesti käytetään, sitä enemmän se kuluu ja kovettuu. Ja eihän ne ilmaisia ole, Lanki summaa.

– Kun tavoitteena on aloittaa kausi vielä aikaisemmin jo maaliskuussa, se tarkoittaa, että kohta Veikkausliigassa on vain tekonurmia, veikkaisin näin.

- - -

Veikkausliigan avausottelu FC Lahti–KuPS pelataan sunnuntaina 7.4. Kisapuistossa. Ottelu alkaa alkuperäisestä ilmoituksesta poiketen vasta kello 17.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme