Urheilu

Ummikko ulkomailla kasvoi Pelicansin johtotähdeksi – Lunastaako Hynek Zohorna suuret odotukset pudotuspeleissä?

Nämä otokset vangitsevat paljon Hynek Zohornan monipuolisuudesta. Tshekillä on kyky saattaa kiekkoa pitkällä liu’ulla, jonka lopputuloksena on oma laukaus tai arvaamaton syöttö laajalla säteellä mihin suuntaan tahansa. Sen lisäksi Zohorna takakarvaa, kurottelee irtokiekkoihin ja peittää syöttölinjoja pysyen jatkuvassa liikkeessä. Kuva: Mirja Hussain ja Telia

Pudotuspeleissä vaaditaan huippusuoritusta koko joukkueelta, mutta vaativimmat katseet kääntyvät luonnollisesti johtaviin ydinpelaajiin. Pelicansissa yksi heistä on Liigan tähtikaartiin noussut Hynek Zohorna.

Viime keväänä Tshekin liigan pudotuspelien pistepörssin voittaneella hyökkääjällä on ollut kykyä säilyttää tai parantaa pelitasoaan keväällä.

Kometa Brnolle Zohorna teki 8+7=15 tehopistettä 14 pudotuspelissä. Runkosarjan saldot olivat vaatimattomat 22 pistettä ja 51 ottelua.

Pelicansissa 28-vuotias Zohorna pelasi juuri uransa ylivoimaisesti tehokkaimman runkosarjan (48 ottelussa 14+25=39 pistettä), mikä nostaa odotuksia entisestään.

Noin hyvällä ulkomaalaisvahvistuksella ei aina ole halua tehdä sitä likaista työtä. Jesse Saarinen

Koska tshekki on miltei ummikko ulkomailla, annetaanpa tutun ketjukaverin arvioida miestä. Jesse Saarinen seurasi Zohornaa jo keväällä Tshekin MM-leiriryhmässä kuultuaan neuvotteluista Pelicansin kanssa.

– Tiesin jo etukäteen, että on kovan luokan pelimies, Saarinen aloittaa, ja kuvailee kollegaansa ”peluriksi”.

Pelimiehen vaistojen ansiosta Zohornalla näyttää kiekon kanssa olevan enemmän aikaa kuin monilla muilla.

Saarinen lisää, että Zohorna ei ehkä loista fysiikkatesteissä, mutta pelitilanteissa hän on väkivahva kamppailija, mikä auttaa kiekon suojaamisessa ja antaa aikaa syöttöpaikan etsimiseen.

– ”Zoholla” on luontaista vahvuutta, kuten tuon maan hyökkääjillä yleensä on, Saarinen tietää piipahdettuaan Tshekin liigassa.

– Siellä on isokokoisia, tosi vahvoja puolustajia. Kun on niitä vastaan vuosia pelannut, kamppailuvoima tulee automaationa.

Toisena adjektiivina Saarinen heittää ”kiekkovahvan”. Zohorna on esimerkiksi harvinaisen hyvä hallitsemaan kiekkoa yhdellä kädellä.

– Maalin edessä ja laidan lähellä tulee usein sellaisia painetilanteita, joita hän voittaa painamalla vastustajaa vasten tai nostamalla mailaa. Tasapainoinen peliasento tukee sitä.

– Hän saa aina hyvällä ajoituksella kaiken voimansa käyttöön, ja tuo taitomäärä siihen yhdistettynä, se on ehkä se ero SM-liigan ja kansainvälisen tason välillä, Saarinen näkee.

- - -

Ennen kaikkea Zohorna on harvinaisen kokonaisvaltainen hyökkääjä, jolta ei juuri heikkouksia löydy. Saarisen liityttyä joukkueeseen duo nousi yhdessä Liigan pistepörssin Top30:een tukien hienosti toistensa ominaisuuksia.

– Varmaan alussa Zoho joutui totuttelemaan tähän Suomen treenimäärään. Meni jokunen kierros ennen kuin luistin alkoi kunnolla kulkea, Saarinen arvelee.

Hänen mukaansa Zohornalla on todellisen joukkuepelaajan luonne. Hän ei rakasta kiekkoa liikaa, vaan edistää jatkuvasti peliä syötöillään.

Kiekottomana Zohorna antaa takapainetta, peittää syöttölinjoja, kurottelee irtokiekkoihin ja on valmis blokkaamaan koviakin laukauksia puolustuspäässä.

– Ketjukaverina on hyvä pelata, kun tiedät että hän tulee voittajana ulos tilanteista, Saarinen summaa.

– Noin hyvällä vahvistuksella ei aina ole halua tehdä sitä likaista työtä, mutta Zoholle se tulee luontaisesti. Hän haluaa näyttää esimerkkiä, ja on selkeä ymmärrys siitä mitä se tarkoittaa koko muulle joukkueelle.

- - -

Englannin kieli on alkanut tarttua Zohornalle vasta kauden mittaan, joten maalivahti Jakub Skarek on saanut usein toimia maanmiehensä tulkkina. Saarinen tuntee kuitenkin olevansa samalla aaltopituudella Zohornan kanssa.

– Kyseessä on ihan huipputyyppi. Kemiat toimivat hyvin, ja vaikka ei välttämättä yhteistä kieltä ole, kyllä me aika paljon naureskellaan, Saarista huvittaa.

– Mulla on sanavarastossa muutama sana tshekkiä, ja hän on oppinut kysymään, jos jotain jää epäselväksi.

Sen kielimuuri kuitenkin aiheuttaa, että tietyistä taktisista seikoista on keskusteltava tarkemmin.

– Vaikka meidän roolina onkin tuottaa tehoja luovillakin tavoilla, kuuluu pelitavan noudattaminen kaikille. Fläppitaululla piirrellään ja käytetään erilaisia konsteja. Niissä Zohon kanssa on jouduttu tekemään vähän ekstraa, Saarinen toteaa.

- - -

Runkosarjan lopussa Zohorna oli kymmenen ottelun verran sivussa. Huilitauko saattoi olla onni onnettomuudessa, koska maajoukkuepelit mukaan lukien hänelle olisi muuten kertynyt jo 67 ottelun raskas rupeama ennen tänään torstaina käynnistyviä puolivälieriä.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme