Urheilu

Kolumni: Nyt on aika nauttia – ja tehdä historiaa?

Liki neljän vuoden nöyrä ja ammattimainen työ on vienyt Pelicansin pitkälle. Nyt jo historiallisesti neljättä kertaa pudotuspeleihin, kirjoittaja muistuttaa. Kuva: Sami Kuusivirta

Meneillään on lahtelaisittain historiallinen kiekkokausi monessakin mielessä. Jo ennen tämän viikon kahta viimeistä runkosarjakierrosta Pelicans on varmistanut sekä suoran pudotuspelipaikan että kotiedun pudotuspeleihin.

Vielä kaksi viikkoa sitten moni asia oli vaakalaudalla, mutta tekemiseen löytyi aivan uusi vaihde kauden toistaiseksi tärkeimmällä hetkellä. Voitot Turusta, Helsingistä ja Kuopiosta sekä kotikaukalossa JYPiä ja Ilvestä vastaan olivat väkevintä mahdollista luokkaa, mikä on hyvä merkki kauden tässä vaiheessa.

Pelicans ei ole osoittanut hiipumisen merkkejä, pikemminkin päinvastoin.

Ensi viikon torstaina käynnistyvissä puolivälierissä Pelicans onkin sitten enää neljän voiton päässä eräänlaisesta täyttymyksestä eli mitalipeleihin pääsystä.

Aikainen kesäloma neljättä kertaa peräkkäin olisi entistä suurempi pettymys.

Monen monta pelaajaa on tällä kaudella tehnyt henkilökohtaisen läpimurtonsa Liigan eturiviin, mutta joukkueena se on vielä tekemättä.

Kolmesti peräkkäin sitä on jo päästy pudotuspeleissä yrittämään, tuloksetta. Ensin esteeksi nousi HIFK, sitten oman ihmeensä toteuttanut KalPa, ja viime keväänä Villi kortti –kierroksella SaiPa.

Hiljalleen alkaa paine kasvaa siitä, että Pelicansin eteenpäinmenon pitäisi vähitellen johtaa johonkin. Tavoite on yhä vain kirkkaampi: nyt jos koskaan on sauma mitalipeleihin.

Aikainen kesäloma neljättä kertaa peräkkäin olisi entistä suurempi pettymys.

Pienen särön näihin herkkiin kevätviikkoihin on tuonut päävalmentaja Ville Niemisen sopimuskuvio. Kolmivuotiseksi uutisoidussa pestissä on tai on ollut seuran puolelta tarkastelujakso, ja paljon sen enempää asiasta ei tiedetäkään.

Samalla kun Pelicansista on tullut sekä asiantuntijoiden että suuren yleisön arvostama yllättäjä ja viihdyttäjä, on huomio epäselvää sopimusasiaa kohtaan kasvanut. Kenties juuri se on ollut tarkoituskin, mutta pudotuspelit ovat huono ajankohta häiriötekijöille.

Todennäköisesti kuvio on silti joukkueen ja seuran sisällä paljon selvempi kuin ulospäin näyttää. Uusia pelaajasopimuksia on täytynyt jonkun päävalmentajan nimellä neuvotella, ja olisi äärimmäisen outoa, ellei se olisi selvillä tässä vaiheessa.

Ehkä Pelicans katsoo, ettei ole mitään kommentoitavaa, ja sisäinen harmonia säilyy paremmin olemalla hiljaa, mutta jo ennestään puuhastelun maun jättänyt tiedottaminen ei tästä myöskään lisäpisteitä tienaa.

Lähiviikkoina on joka tapauksessa väärä aika miettiä tulevia. Vaikka se kliseeltä kuulostaakin, pudotuspelikaravaanin saapuessa Lahteen on parasta nauttia hetkestä ja elää hetkessä. Vaihto ja erä kerrallaan.

Koskaan aiemmin Pelicans ei ole selviytynyt neljänä kautena peräkkäin pudotuspeleihin, ja juuri se puhuttelee ainakin itseäni kaikkein eniten. Muutos joka keväällä 2015 luvattiin tehdä, on pitänyt. Pelicans on noussut urheilullisesti kestävälle laatutasolle, jolle se kuuluu.

Huhtikuun 11. päivänä tulee kuluneeksi 20 vuotta liiganoususta. Pitkän matkan tämä on vaatinut.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme