Urheilu

Analyysi: Näin Pelicans on pärjännyt eri vastustajia vastaan

GRAFIIKKA: Vasemmalla Liigan sarjataulukko ennen tiistain 5.3. HPK-TPS-ottelua. Kunkin joukkueen perässä Pelicansin otteluiden tulokset kyseistä vastustajaa vastaan, Pelicansin maalit ensin mainittuina. Oikeassa reunan sarakkeissa jaetut sarjapisteet keskinäisissä otteluissa (esim. 0 Pelicansille, 9 Kärpille), sen jälkeen maalisuhde sekä keskiarvoiset laukausmäärät per ottelu.

Tällä viikolla Liigan runkosarjassa ryhdytään toden teolla jakamaan lopullisia sijoituksia pudotuspeleihin. Pelicansilla on paljon pelissä erityisesti ”kuuden pisteen otteluissa” Helsingin IFK:ta ja Tampereen Ilvestä vastaan. Ensimmäisen niistä Pelicans selvitti keskiviikkona voitokkaasti HIFK:n vieraana maalein 3–6.

Sekä HIFK että Ilves ovat molemmat yhä Pelicansin mahdollisia pudotuspelivastustajia.

Oheisessa grafiikassa on perattu Pelicansin kuluvaa kautta ja suorituksia eri joukkueita vastaan. Tilanne on päivitetty ennen keskiviikon kierrosta, joten siitä puuttuu kyseinen neljäs HIFK-ottelu.

Liigaa johtava Oulun Kärpät on ollut Pelicansille voittamaton. Kolmen tappion (punaiset laatikot) myötä sarjapisteet Kärppien hyväksi 0–9 (harmaat laatikot). Tehdyt maalit 4–10, ja molemmat ovat laukoneet keskimäärin 47 kertaa ottelussa.

Kun Pelicans on laukonut vähemmän ja ollut siltä osin altavastaaja, se on kerännyt sarjapisteitä paljon paremmalla keskiarvolla.

Toinen ylittämätön este on kuitenkin ollut myös perjantain vastustaja Ilves, sillä tamperelaiset ovat voittaneet kaikki kolme keskinäistä peliä yhteispistein 2–7.

HIFK:lta Pelicans taasen ryöväsi jatkoaikavoiton ja kolme suoraa voittoa pistein 11–1. Hieman kärjistäen HIFK on siis ollut Pelicansille suotuisa vastus. Vain Ässiä (pisteet 11–1) ja KalPaa (9–0) vastaan Pelicans on ollut ylivoimaisempi.

- - -

Jos päävastustajiksi lasketaan joukkueet sijoilla 2–9 ja niitä vastaan ennen keskiviikkoa pelatut 28 ottelua, on sarjapisteet jaettu Pelicansin hyväksi 47–37. Se ei ole suuren suuri ero, mutta kertoo plusmerkkisestä tuloksesta tärkeimmissä kamppailuissa.

Noiden otteluiden pistekeskiarvo 1,67 on täsmälleen sama kuin Pelicansin koko kauden pistekeskiarvo.

Laukausmäärä on yksi pelin voimasuhteita kuvaava mittari. Oheisessa grafiikassa viimeinen sarake oikealla näyttää laukausmäärien keskiarvot, eli kuinka monta kertaa Pelicans ja kyseinen vastustaja ovat laukoneet keskinäisissä otteluissa.

Esimerkiksi Lukkoa vastaan Pelicans on laukonut kaikissa otteluissa vastustajaansa enemmän, ja keskiarvot 58-42 kertovat pelin hallinnasta, mutta tuloksellisesti Lukko on kuitenkin ollut voitokkaampi.

Muita kärkijoukkueita vastaan on ollut vaikeampaa, erityisesti HPK:n (43–59) ja TPS:n (45–56) kanssa.

Koko kauden keskimääräinen laukaussuhde on 51–48. Tämä kannattaa muistaa tunnuslukuna otteluita seuratessa.

- - -

Tilasto ei toki vielä kerro esimerkiksi maalipaikkojen määriä, ja yhden yksittäisen ottelun satunnaisvaikutus keskiarvoon on suuri: esimerkiksi Pelicans–JYP-ottelun 86–37 tai taannoinen Pelicans–HPK 35–70. Suuntaa-antavaa tietoa se kuitenkin tarjoaa pelin virtauksesta ja eri vastustajien sopivuudesta Pelicansille.

Tähän mennessä Pelicans on laukonut vastustajaansa enemmän 30 ottelussa, joista se on kerännyt vain 1,46 pistettä ottelua kohden. Kun Pelicans on laukonut vähemmän (24 ottelussa) ja ollut siltä osin altavastaaja, se on kerännyt sarjapisteitä paljon paremmalla 1,87 keskiarvolla! Tämä lienee osoitus siitä, että perinteinen ohje ”kiekkoa maalille” ei ole paras mahdollinen, vaan hyvien maalipaikkojen luominen ja viimeistelyn laatu ratkaisevat.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme