Urheilu

Lahti Basketballin kenraaliharjoitukset ovat käsillä – runkosarjan voitto varmistui hyvissä ajoin

Hanakasti omia ratkaisujaan yrittävä Jarred Jones ja korin alla väkevä Henry Pwono ovat LaBan kovimmat pisteidentekijät 16,6 ja 18,4 pisteen keskiarvoilla, Jones myös tehokkain levypalloissa (ka. 9,6). Ilkka Vuoren lähtö tietää vielä lisää vastuuta takamies Aleksanteri Aholalle ja Sami Ikävalkolle, todennäköisesti myös Eemeli Lampénille.

Lauantain tulos 82–99 Tarmon vieraana Porvoossa oli Lahti Basketballille jo tuttua jälkeä. 1A-divisioonan runkosarjan 19 ottelussa lahtelaiset ovat 16 kertaa jätättäneet vastustajansa vähintään kymmenellä pisteellä.

Suorittaminen on ollut Lahti Basketballin nelivuotisen seurahistorian kovatasoisinta, joten jatkosopimuksen rustannut päävalmentaja Petri Velling on saanut katsella otteita pääsääntöisesti tyytyväisenä.

Kauden kahdeksastoista voitto varmisti samalla runkosarjan ykkössijan ja loppuun asti kestävän kotiedun kahdeksan joukkueen pudotuspeleissä.

Tasaisen hyvää läpi kauden, kuuluu Vellingin väliarvio loppuhuipennuksen lähestyessä.

Etenkin keväällä hyvä puolustus on ollut meille iso asia. Päävalmentaja Petri Velling

– Koko runkosarja on menty aika lailla suunnitelmien mukaan, vaikka pari viime peliä onkin ollut vähän heikompaa, Velling toteaa.

Jatkuva voittaminen luonnollisesti vankistaa itseluottamusta, mutta varsinkin pudotuspelien alkaessa 20.3. on ylimääräinen mukavuuden tunne karistettava.

– Itseluottamuksen ansios­ta tiukemmassakin pelissä luottaa siihen, että homma toimii ja pystytään kääntämään se voitoksi.

– Vastaavasti jos vain saavutaan paikalle, tehdään pelistä itse vaikea. Siihen on valmennus joutunut tekemään vähän enemmän töitä, jotta jokainen peli säilyisi tärkeänä, Velling sanoo.

- - -

Vesa Mäkäläisen, Sami Ikävalkon, Jarred Jonesin ja Henry Pwonon johdolla pelaajamateriaalikin on toki ollut sitä luokkaa, että divaritasolla tulosta tulee, ja lahtelaisilla on pelillisesti aito mahdollisuus havitella nousua Korisliigaan.

Hetken näytti siltä, että häviääkö LaBa peliäkään koko kaudella, kunnes sellainen tuli ensin Suomen Cupissa ja hieman myöhemmin runkosarjassa Oulun NMKY:n vieraana rumin lukemin (96–62).

– Yksi huono peli (Oulu) sinne sekaan mahtuu. Ehkä me tarvittiin sellainen muistutus, että kaikella päivittäisellä tekemisellä on merkitys.

Sen jälkeen LaBa ei ole antanut vastustajilleen palaa. Muun muassa sarjakakkonen Kristika Turku kaatui kotikentällään peräti 61–102.

– Se oli osoitus, että kun teemme asiat niin hyvin kuin osaamme, me pelataan tosi hyvää korista.

Ennen kautta Velling odotti ennen kaikkea pitävää puolustusta, jonka arvo kasvaa ratkaisuotteluissa.

– Etenkin keväällä hyvä puolustus on ollut meille iso asia. Tilastollisesti olemme olleet siinä parhaita, mutta vielä on pystyttävä parantamaan.

– Esimerkiksi hyökkäyslevypalloja olemme antaneet liikaa, se on ehkä se isoin asia. Kommunikointia voidaan vielä parantaa ja olla aktiivisempia. Myös toisenlaisen puolustusmuodon harjoittelussa on ollut vielä tekemistä.

- - -

Tulevat päivät asettavat taas uuden haasteen: viikon sisään kolme kotiottelua.

Perjantaina Suurhalliin saapuu pudotuspelien viimeisestä paikasta kisaava FoKoPo, tiistaina pelataan Suomen Cupia ja ensi viikon torstaina divari jatkuu HBA:ta vastaan.

– Forssa on ollut kovassa nosteessa viime aikoina, ja HBA tunnetaan intensiteetistään. Tulee hyvä testi miten pystytään kolmannessa pelissä pitämään pelin taso ja intensiteetti korkealla.

Henry Pwonon lievän alaraajavamman tilannetta seurataan päivittäin. Hannes Koskinen huilasi lauantaina varotoimenpiteenä, ja lienee jo treenikunnossa.

Kolmen kotiottelun putki testaa niin keskittymistä, pelitason vaihtelua kuin fyysistä jaksamistakin.

– Rankka setti juuri ennen playoffseja, toisaalta hyvää valmistautumista siihen ottelurytmiin, toteaa Velling.

- - -

LaBa–FoKoPo 1.3. perjantaina, LaBa–Vilpas 5.3. tiistaina (Suomen Cup) ja LaBa–HBA 7.3. torstaina.

Cupissa vastassa susijengiläiset

Lahti Basketball on edennyt koripallon Suomen Cupissa neljän parhaan joukkoon. Ensi tiistaina vastustajaksi saapuu Korisliigaa johtava Salon Vilpas. Toisessa otteluparissa ovat Tampereen Pyrintö (Korisliiga) ja Munkkiniemen Kisapojat (1B-divi­sioona). Mikäli Vilpas pelaa parhaalla kokoonpanollaan, sitä tähdittävät Susijengistäkin tutut Teemu Rannikko, Juho Nenonen ja Mikko Koivisto. "On hieno kokemus päästä pelaamaan Suomen kovinta joukkuetta vastaan. Siitä osalla meidän pelaajista ei vielä ole paljoa kokemusta", Lahti Basketballin päävalmentaja Petri Velling sanoo talven mittaan keskustelua nostattaneen turnauksen huipennuksesta. "Ottelupäivät pitäisi vain saada soviteltua kalentereihin fiksummalla tavalla", hän lisää kehitysehdotuksena ensi kaudeksi.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme