Urheilu

Kolumni: Pelicansin ”Mestis-tilasto” sisältää raskaan sarjan ajatusharhan

Oranssipaitainen KooKoo on ollut Pelicansille yllättävän hankala vastus. Samoin muut Liigan laajennusjoukkueet Jukurit ja Sport, vaikka sarjataulukon perusteella voisi toisin olettaa. Kuva: Juha Peurala

Pelicansin vaiheilla on tänä talvena, ja parina edellisenäkin kiekkokautena, puhuttu eräästä mielenkiintoisesta ilmiöstä.

Liigan laajennusjouk­kueet Jukurit, KooKoo ynnä Sport ovat olleet pelikaaneille viheliäisiä vastuksia, tai ainakin keskivertoa vaikeampia tapauksia.

Pohjanmaan mailajussien, Kouvolan ison kaukalon keikareiden ja eteläsavolaisten jäänhiekoittajien pitäisi olla niitä helpomman pään otteluita, mutta syystä tai toisesta Pelicans on menettänyt juuri niille erikoisen paljon sarjapisteitä.

Ennen tämän viikon otteluita Pelicansin koko kauden pistekeskiarvo on 1,62 pistettä ottelua kohden, kun kerättynä on 86 pistettä 53 ottelussa.

Pelicans tarvinnee vielä 10–11 pistettä säilyttääkseen paikkansa kuuden joukossa.

Siitä palasteltuna pistekeskiarvo Jukureita vastaan on vain 1,25. Sportin kanssa lukema on sekin kehno 1,33.

Vasta äskettäin nähty 9–4-kurmootus nosti Pelicansin keskiarvon KooKoota vastaan hyvään 1,67 lukemaan.

Kaikkiaan Mestis-tulokkaita vastaan pisteet on kauden 13 ottelussa jaettu 19–20, Pelicans ensin mainittuna. Se ei ole järin häävi saldo.

- - -

Räknäily sisältää kuitenkin herkästi raskaan sarjan ajatusharhan siitä, mikä kiekkokaudessa on oleellista.

Pelicans olisi kyllä voinut tienata tuolta kolmikolta muutaman pisteen enemmän ja varmistella siten jo suoraa playoff-paikkaansa. Samaan aikaan voi kuitenkin unohtua se, että kun Pelicans kerran on kompastellut häntäpään joukkueiden kanssa, on turkoosin täytynyt vetää aika hyvin Liigan kympin kärkeä vastaan pysyäkseen noin hyvissä asemissa.

Esimerkiksi TPS:aa vastaan pisteet ovat 6–3 Pelicansille. Tapparan ja HPK:n kanssa tasan 6–6. Lukolle miinuksella 4–8. HIFK:ta on pistelty oikein selvästi 8–1.

Samoista haminoista kamppailevat juuri HIFK ja Ilves, jotka Pelicans ensi viikolla kohtaa niissä todellisissa ”kuuden pisteen otteluissa”. Niissä, joissa on kaikkein tärkeintä voittaa pisteitä itse ja toisaalta estää niiden ajautuminen päävastustajan laariin. Voi miettiä, mitä juuri tuo erotus 8–1 on merkinnyt Pelicansin ja HIFK:n välisille asemille sarjataulukossa.

- - -

Kun ajatellaan urheilun ja kilpailemisen olemusta laajemminkin, onhan tähtäin aina asetettava ylöspäin, ei alaspäin.

Esimerkiksi jalkapallomaajoukkue Huuhkajien on oltava iskussa mieluummin Italiaa ja Kreikkaa, ei ehkä niinkään Liechtensteinia vastaan. Leijonilla päätähtäin on MM-kisojen alkulohkon huippumaissa ja seiskapelissä. Iivo Niskasen ei Seefeldissä tarvitse murehtia perässähiihtäjistä, vaan siinä rinnalla tulevista norjalaisista ja venäläisistä huippukollegoista.

Jos urheilussa menestykseen tähtää ja tekee sen hyvin, tulevat ne pienemmätkin ”Mestis-voitot” kyllä siinä sivussa ihan riittävään tahtiin.

Parasta tulosta Pelicans on tehnyt pudotuspeleistä ulos jääviä KalPaa (pisteet jaettu 9–0) ja Ässiä (11–1) vastaan. Sillä on toki ollut iso vaikutus kokonaispisteisiin, mutta on ryhtiä löytynyt niissäkin otteluissa, joissa lepsuilun vaara on ollut olemassa.

Liigan kärkikuusikkoa vastaan Pelicansin kokonaiskeskiarvoa (1,22) syö nollasaldo (0–9) Kärppiä vastaan.

Pelicans tarvinnee kyllä vielä 10–11 pistettä jäljellä olevista seitsemästä ottelusta säilyttääkseen paikkansa kuuden joukossa. Sen jälkeen on löydyttävä vielä aivan uutta puhtia pudotuspeleissä, joissa se todellinen otatus viimein tehdään.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme