Urheilu

Salppurissa urheilijat ovat ylävitosen päässä

Hiihtostadionilla näyttää siltä miltä kunnon talviurheilutapahtumassa kuuluukin: lunta on riittänyt viime viikkoina paljon. ”Hiihtopiireissä Lahden kisoilta odotetaan aina laatua”, tietää Salpausselän kisojen tuore pääsihteeri Aino-Kaisa Saarinen. Kuva: Katja Luoma

Tänä vuonna Salpausselän kisojen ei ole tarvinnut murehtia ainakaan keliolosuhteista. Lunta ja kylmää on Lahdessa riittänyt harvinaisen paljon, ja sääennusteet lupaavat tulevalle kisaviikonlopulle yleisölle suotuisaa nollakeliä.

Vipinää kisatoimistolla on silti riittänyt, kun ruotuun on hoidettu yksityiskohtia kahvinkeittimistä ja nippusiteistä lähtien. Pääsihteerinä kesällä aloittanut Aino-Kaisa Saarinen kokee kisat nyt ensimmäistä kertaa järjestelypuolella.

– Kyllähän tuo lumentulo alkaa meille jo riittää, sillä se teettää töitä. Ainakin maisema pysyy puhtaana ja talvisena, Saarinen myhäilee.

Tammikuiset nuorten MM-hiihdot toimivat hänelle kenraaliharjoituksena ennen ”Salppuria”, joka järjestetään nyt poikkeuksellisen aikaisin.

Järjestelyt ovat kunnossa. Toivottavasti yleisö vain huomaa, että kisat ovat jo nyt! Aino-Kaisa Saarinen

– MM-kisat oli leppoisempi koko viikon tapahtuma. Nyt on kahden päivän rypistys, johon saapuu moninkertainen määrä yleisöä, ja televisioinnin minuuttiaikataulu on paljon tiukempi. Kesken kaiken ei ole varaa korjausliikkeisiin, vaan kaikki on suunniteltava ja tuplatsekattava etukäteen, Saarinen kertoo.

Apunaan hänellä on kokenut kisaorganisaatio.

– Järjestelyt ovat kunnossa. Toivottavasti yleisö vain huomaa, että kisat ovat maaliskuun alun sijaan jo nyt!

Saarinen ehti hiihtää ammattilaisena maailmancup-tasolla kahden vuosikymmenen ajan. Uudessa roolissaan hän on halunnut tuoda urheilijat lähemmäs yleisöä ja nostaa urheilua kisojen keskiöön.

– Olen miettinyt miksi yleisö tulee paikan päälle kisa-alueelle. He haluavat nähdä ja tavata urheilijan muutenkin kuin ladulla, Saarinen uskoo.

Maastohiihdon huoltoalue onkin siirretty paraatipaikalle stadionin ja Suurhallin väliin, jossa suurin osa yleisöstäkin parveilee. Huoltorekat ovat näytillä kuin Formula 1 -varikolla.

– Sisään niihin ei toki pääse, mutta se avaa ”behind the scenes”-tyyppistä näkymää.

Hiihtäjät kulkevat stadionilta huoltoalueelle aidattua väylää hiihtosillan ja pääkatsomon välistä.

– Järjestely sai nuorten kisoissa hyvää palautetta. Siitä on lyhyt matka lähtö- ja maalialueelle sekä Karpalon suuntaan testaamaan suksia, Saarinen sanoo.

Salppurin urheilijatähdet myös ruokailevat Lahti-hallissa ja astelevat sinne samaa reittiä yleisön kanssa.

– Siinä voi vaikka päästä sisään Iivo Niskasen kanssa samalla oven avauksella, Saarinen maalailee.

Uudet järjestelyt tarjoavat siis mahdollisuuden heitellä ylävitosia ja kysellä nimikirjoituksia. On enää urheilijasta kiinni, kuinka läheiseksi tämä heittäytyy.

– Jos on kiire lähtöön, niin silloin ei ehkä jouda, mutta takaisin tullessa kyllä.

Yleisön huomioiminen kuuluu urheilijan työhön, toteaa Saarinen, joka yritti saada mäkihyppääjätkin saapumaan busseilla alueelle kansan sekaan.

– Mäkipuolen johtaja Walter Hofer ei siihen lämmennyt. Jospa hän näistä kisoista innostuisi.

Kisapomo luottaa Lahden Hiihtoseuran ja muun kisaorganisaation taitoon hoitaa kaikki säntillisesti.

– Lahdelta odotetaan aina laatua kaikessa. Urheilijoilla ja Kansainvälisellä hiihtoliitolla on korkeat odotukset meitä kohtaan, ja niihin pyritään vastaamaan samalla tavalla kuin ennenkin.

Tuore pääsihteeri on paitsi moninkertainen maailmanmestari ja olympiamitalisti, myös kokenut arvioimaan maailmancupin kisa-areenoita kautta maailman.

– Lahdessa on kyllä yksi hienoimmista stadioneista. Onhan joku Holmenkollenkin tietysti tosi hieno, mutta ei tämä kalpene sille yhtään.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme