Urheilu

Neljä tuntia lähtöön – miten hiihtäjä valmistautuu kisastarttiin?

Aino-Kaisa Saarisen kilpailupäivän rutiinit pysyivät melko muuttumattomina 20 vuotta kestäneella uralla maailmancupissa. ”Kovin kiire on huoltomiehillä, jotka kiikuttavat suksia huoltokopin, testiladun ja lähtöalueen välillä”, Saarinen muistuttaa. Kuva: Santtu Laine

Yleisön huomio kiinnittyy urheilijoihin toden teolla vasta kun he astelevat lähtöalueelle tai hyppytorniin. Sitä ennen on kuitenkin tehty useamman tunnin valmistautuminen, jonka kukin urheilija suorittaa omien tapojensa mukaan.

Tänä viikonloppuna järjestettävien Salpausselän kisojen nykyinen pääsihteeri Aino-Kaisa Saarinen ehti viime kevääseen päättyneellä huippu-urallaan startata yli 400 maailmancupin ja arvokisojen kilpailuun

Hän kertoo nyt omat valmistautumisensa kisapäivänä, kun startti oli merkitty alkavaksi kello 12.00.

– Tämä neljän tunnin kaava on minulla ollut käytännössä aina sama, Saarinen muistaa.

Ennen starttia urheilijoilla on erilaisia tapoja miten jännitys ilmenee. Jotkut voivat olla leppoisampia ja jotkut kireämpiä.

8.00

Jos lähtö on puolita päivin, herään neljä tuntia ennen starttia. Tai ainakin yritän nukkua sinne kahdeksaan asti.

Heti noustuani puen vaatteet päälle ja lähden ulos juoksemaan noin 20 minuutin verran.

9.00

Aamiainen. Esimerkiksi puuroa, kahvia, jogurttia, ehkä leipääkin. Syömiset vaihtelevat hieman sen mukaan, mikä kisa päivällä on hiihdettävänä.

Syömisen jälkeen valmistaudutaan kisapaikalle lähtemiseen. Saatan lukea jotain helppoa, ei mitään kirjaa vaan esimerkiksi naistenlehteä, jossa on paljon kuvia, eikä tarvitse ajatella niin paljoa.

Aamun aikana tulee jonkin verran vielä ajateltua kisaladun kiertämistä, että miten se rataprofiili menikään. Suurimmaksi osaksi se on kuitenkin suunniteltu jo edellisenä iltana.

10.00

Kymmenen jälkeen lähdetään kisapaikalle, aikataulu riippuu siitä, minkä verran siirtyminen kestää. Tämä kellonaika määrittää kaikkien joukkueen jäsenten aamua, kun yhdessä lähdetään matkaan. Tänä viikonloppuna suurin osa urheilijoista majoittuu Lahden keskustassa, lisäksi pienempi osa yöpyy Vierumäellä ja Pajulahdessa.

10.30

Perillä kisapaikalla ollaan yleensä puolitoista tuntia ennen kisan alkua, tässä tapauksessa 10.30.

10.45

Suksitesti. Siihen otetaan kaksi tai kolme paria suksia, jotka ovat keliin sopivia, ja niistä yritetään löytää parhaat.

Testissä suksilla lasketaan joku mäki alas ja katsotaan huoltomiehen kanssa suksien liu’ut. Lisäksi hiihdetään vähän ylämäkeen, testataan pertsan kisaa varten suksen pito tai vapaalla ihan vaan, miten se menee ylämäkeen.

Suksitesti voi kestää 20 minuuttia, nopeimmillaan vain 5 minuuttia, jos parhaan tunnistaa saman tien.

Joskus testin jälkeen saatetaan tehdä vielä joku pinta tai viimeistely vielä, jolloin sukset käyvät kopilla ja ne kiikutetaan lähtöalueelle.

11.10

Verryttelemään. Minulla ei ole kummempia rituaaleja, lähden vain hiihtämään peruskestävyysvauhtia.

Noin 25 minuuttia ennen lähtöä sitten vielä reippaampaa menoa, pitää hengästyä kunnolla. Vauhdikkaampia eri mittaisia pätkiä, 15 sekunnista jopa kolmeen minuuttiin. Yleensä kierretään se kisalatu ympäri samalla verrytellen.

11.45

Jos keli on ongelmallinen, eli tiedossa on esimerkiksi lumisadetta tai muuta poikkeavaa, saatetaan suksitesti tehdä vasta tässä kohtaa. Otetaan pari suksiparia, ja päätöksen joutuu tekemään tosi nopeasti.

11.50

Siirtyminen lähtöalueelle. Sinne toimitetaan kisasukset sekä reppu, jossa on vaihtovaatteet.

Ennen starttia urheilijoilla on erilaisia tapoja miten jännitys ilmenee. Jotkut voivat olla leppoisampia ja jotkut kireämpiä. Muistan uraltani, että ainakin Mona-Liisa Nousiainen (o.s. Malvalehto) oli todella puhelias, hän höpötteli vähän kaikille koko ajan. Itse saatan monesti olla vähän kireällä päällä ja hyvin hermostunut, mutta juuri ennen lähtöviivalle kävelemistä rauha laskeutuu, ja tiedän että osaan tämän.

12.00

Sitten matkaan! Tähän aikaan alkavat maastohiihdon sprintin karsinnat Salpausselän kisoissa lauantaina.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme