Urheilu

Arvi Savolainen oli maakunnan urheilugaalan tähti

Lauantaina järjestetyssä Päijät-Hämeen Urheilugaalassa maakunnan vuoden 2018 urheilijana palkittiin painija Arvi Savolainen.

Lahden Ahkeraa edustava painijalupaus voitti syyskuussa alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden kreikkalais-roomalaisen painin alle 97 kilon sarjassa, ja hänestä tuli samalla ensimmäinen suomalainen tämän ikäluokan MM-kultamitalisti. Savolainen, 20, paini myös saman sarjan ja ikäluokan EM-pronssille.

– Mitalit ovat painiporukan sisällä arvostettuja, mutta kun huomioidaan maakuntatasolla, niin onhan se mahtava juttu ja tekee hyvää lajille, Savolainen kommentoi Uudelle Lahdelle gaalassa.

– Aikamoiseen porukkaan pääsin, viime vuonna tämän voitti Valtteri Bottas.

Aikamoiseen porukkaan pääsin, viime vuonna tämän voitti Valtteri Bottas. Painija Arvi Savolainen

Erikoispalkintoluokissa Savolainen nimettiin myös Vuoden akatemiaurheilijaksi, ja valmentaja Tapio Lattu palkittiin työstään suojattinsa ja koko lajin hyväksi.

Vuoden urheilijan ensisijainen kriteeri on kilpailumenestys, ja sitä Savolainen on siis niittänyt, kaikkiaan seitsemän mitalia nuorten ikäluokkien EM- ja MM-kisoista.

Viime keväänä Lyseon lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut painija on nyt siirtymävaiheessa junioreista aikuisiin.

– Urheiluakatemia on ollut hyvin mukana, ja opettanut miten harjoittelua ja opiskelua kannattaa järjestellä. Lukion aikana olen pystynyt treenaamaan kahdesti päivässä, Savolainen kiittelee.

Jo aiemmin Savolainen huomioitiin mestaruudestaan Vuoden lahtelainen urheiluteko -palkinnolla. Erillisiä stipendejä hän on saanut Lahden lisäksi Helsingin kaupungilta asuttuaan siellä kesästä lähtien. Lisäksi SVUL:n Lahden piiri jakoi joulukuussa oman tunnustuspalkintonsa Savolaiselle ja Latulle, joiden yhteistyö on kestänyt kymmenisen vuotta.

Esikuvan asema on myös tiedostettava, todetaan Vuoden urheilijan kriteereissä. Sitä Savolainen kantaa fiksusti esiintyessään lavalla ja haastatteluissa.

Suomen Painiliiton nettisivuilla lahtelainen komeilee jo Petra Ollin kanssa lajin keulahahmoina.

– Vaikka paini on edullista, on sinne vaikea saada uusia harrastajia, koska laji ei ole niin näkyvä. Viime vuosina on kuitenkin päästy enemmän otsikoihin erityisesti Petran ansiosta, Savolainen tuumii.

– Olemme suht pieni laji, lisenssejä on ehkä muutama tuhat, kun taas jääkiekolla kuusikymmentätuhatta.

Nuorten EM-kisat ovat Savolaisen seuraava tavoitekisa, ja sitä ennen jo helmikuiset SM-kisat. Pidemmällä tähtäimellä hän haastaa Elias Kuosmasta Suomen ykköspainijan asemasta alle 97-kiloisten sarjassa.

– Myöhemmin tulevat vielä miesten EM-kisat, joihin pääsy vaatii kansainvälisiä näyttöjä. Sinne lähtee paras painija, SM-kisat eivät vielä ratkaise, Savolainen kertoo.

Hän urakoi viikoittain 10–12 harjoitusta, jotka sisältävät lajiharjoittelua ja fysiikkaa. Teknisen osaamisen parantaminen on lähivuosien tärkeimpiä asioita, Savolainen toteaa.

– Sitä on helppo kehittää, kun kattoa ei ole. Painissa kaikkien liikkeiden pitäisi tulla selkärangasta, ja siihen pääseminen vaatii vain paljon toistoja. Harjoituksissa aluksi toistetaan liikkeitä ja lopuksi otetaan totisempi matsi, missä tekniikoita ajetaan sisään, Savolainen kuvailee.

Urheilugaala

Palkittuja päijäthämäläisiä

Vuoden urheilija: Arvi Savolainen, paini, Lahden Ahkera.

Vuoden valmentaja: Teppo Karhu, maantiepyöräily, TWD-Länken.

Vuoden vammaisurheilija: Lilli Vehmas, ratsastus ja yleisurheilu, Koiviston Tilan Ratsastajat ry.

Vuoden urheiluseura: Salpis ry, lentopallo, Hollola.

Vuoden liikunta- ja urheiluteko: Jukolan viesti 2018, Hollolan Urheilijat -46 ry ja Lahden Suunnistajat -37.

Elämänura-palkinto: Berit Kaijomaa, valmentaja, Lahden Taitoluistelijat.

Vuoden lupaava tyttöurheilija: Pinja Kotinurmi, kestävyysjuoksu, Lahden Ahkera.

Vuoden lupaava poikaurheilija: Emil Porvari, keihäänheitto, Hartolan Voima.

Erikoispalkintoja: Tapio Lattu (Arvi Savolaisen valmentaminen), Jaakko Hänninen (maantieajon alle 23-vuotiaiden MM-pronssi pyöräilyssä) ja Antero Verto (elämäntyö talvi- ja kestävyysurheilussa).

Jokeri-palkinto (Veikkaus, 500 euroa): Janne Ahonen, lahjoitti rahat tyttöjen mäkihypylle.

Vuoden Tähtiseurapalkinto (Gasum): Lahden Karate.

Vuoden akatemiaurheilija: Arvi Savolainen, paini, Lahden Ahkera.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme