Urheilu

”Ihmiskuulasta” muovautui "tarjoilija" – Jesse Saarinen vähensi kimpoiluaan kaukalossa

Jesse Saarinen, 33, on viime vuosina panostanut sekä pelaamisen että harjoittelun järkevyyteen. "Vanhemmiten oppii, että esimerkiksi oheisharjoittelun on palveltava tekemistä jäällä, ja asioita on tehtävä toisin kuin kaksikymppisenä. Pelicansissa tämä puoli on hoidettu tosi tarkasti, kun elimistöä seurataan, ja kaikilla on yksilölliset ohjelmat". Kuva: Aatu Raninen

Jos sukunimi Tyrväinen on nykyään tietynlainen käsite liigakaukaloissa, niin alun perin ne olivat Saarisen veljekset Jussi ja Jesse, jotka kylvivät railakasta taklauspeliä Lahden jäähallin ja sittemmin Isku Areenan kaukalossa.

Vuosina 2004–2007 Pelicansin menestys ei ehkä aina ollut kovin kaksista, mutta yleisö sai lauantai-illan huumassa viihdykkeekseen ainakin laitojen ryskettä. Osa kovavauhtisista taklauksista osui kohteeseensa, osa päin pleksejä.

Viitisentoista vuotta viisastuneena kaukalossa viilettää pelityyliänsä järkevöittänyt Jesse Saarinen.

– En tiedä kestäisivätkö paikatkaan enää sitä törmäilyä, "Jeppe" naurahtaa.

Tänään ilmestyneen Uuden Lahden haastattelussa hän viittaa siihen, että aiemmin tehtäväksi ketjussa tuntui aina tulevan vauhtilaiturin rooli. Vähitellen Saarisesta on jalostunut "ihmiskuulan" sijaan laadukas yleispelaaja ja syöttöpörssin kärkinimi, jota tv-selostajat tituleeraavat jo lempinimellä "tarjoilija".

– Tällä hetkellä se (taklaaminen) ei välttämättä ole niin tarpeellista siihen minun pelaamiseeni.

Kontakteja hän ei kaihda vieläkään, mutta joukkueen parhaana pistemiehenä ja isoa peliaikaa kellottavana ratkaisupelaajana Saarinen laskelmoi tarkemmin, milloin rouheus kannattaa.

Aina taklaamisessa ei Saarisen mielestä ole kyse vastustajan satuttamisesta tai edes horjuttamisesta, saati yleisön viihdyttämisestä.

– Sillä voi saada itsensä hereille. Joskus koutsit ovat sanoneetkin, että käy nyt vittu vaikka taklaamassa joku, että heräät tähän peliin, Saarinen veistelee.

– Ja toisin päin, jos joku niittaa sua oikein kovaa, sekin voi olla ihan positiivinen juttu. Siinä tajuaa, että ai niin, tänään onkin peli. Pääsee silläkin siihen oikeaan fiilikseen.

Lue Jesse Saarisen laajempi haastattelu tänään ilmestyneestä Uudesta Lahdesta.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme