Urheilu

Pelicans-extra: Visio uudesta monitoimiareenasta

Lahti tähtää yhä vahvemmaksi urheilukaupungiksi. Jäähallin kohtalo on yksi tulevaisuuden kysymyksistä, johon Uusi Lahti esittää oman vastauksensa: Uusi Isku Areena.

Annetaanpa ajatuksen lentää tämän artikkelin lukemisen verran.

Siitä on nyt vähän päälle 20 vuotta, kun Lahden ränsistynyt jäähalli sai uuden elämän kesällä 1998 tehdyssä täysremontissa. Uskollisesti palvellut 1970-lukulainen päivitettiin tuolloin yhdeksi Suomen parhaista keskisuurista jäähalleista.

Katsotaan sitten saman verran eteenpäin, syksyyn 2038. Mahdollista on, ja jääurheilun kannalta sopii toivoakin, että silloin nykyisestä Isku Areenasta ei välttämättä ole enää paljoa jäljellä. Fiksustikin uudistetun pyhätön käyttöikä ja seinät tulevat ennen pitkää vastaan.

Jääkiekkoliigan hallikannan uudistuminen laittaa painetta myös Lahteen, vaikka halliasia ei aivan heti ajankohtainen olekaan. Sen edellä on monen monta kiireellisempää hanketta. Jäähallia, tai monitoimiareenaa, aiotaan kuitenkin sivuta lähivuosikymmeniä hahmottelevassa Lahti Sports Hub 2030 -urheiluselvityksessä.

Paavolassa jäähalli tulisi enemmän Malskin ja kaupunginteatterin kulttuurikaveriksi, kuin urheiluväen linnakkeeksi.

Kisapuiston jalkapallostadionin kanssa tapahtunut töpeksintä on lahtelaisittain mallisuoritus siitä, miten moderni urheiluareena potkitaan kerta toisensa jälkeen ohi maalin.

Jääkiekolle se opettaa ainakin jälkiviisautta: mahdollisia sijoituspaikkoja pitäisi aidosti tutkia ja vertailla. Yhteiskunnan ja urheilurakentamisen trendejä tulisi havainnoida pitkälle tulevaisuuteen. Koko kompleksia olisi valmisteltava pirstaleisten tarpeiden ja mahdollisuuksien keskittymänä, ei vain yhden edustuslajin pelikenttänä.

Toki Kisapuiston kanssa muutamat henkilöt ja tahot ovat tehneet loputtoman tuntuisen päivätyön, heille kaikki kunnia siitä, mutta on matkalla ollut hölmöläisten hommaakin.

Jo alkumetreillä suureksi eduksi olisivat uskottavat havainnekuvat, jotta kaupunkilaiset ja päättäjät ylipäätään näkisivät mitä ollaan tekemässä ja miksi. Kisapuistossa mentiin pitkään varsin kehnojen hahmotelmien varassa.

- - -

Pelicansin puheenjohtaja Pentti Matikainen mainitsi jäähalliasiasta taannoin Uuden Lahden haastattelussa (18.11.2017). Hän visioi mahdollisen uuden hallin jonnekin vielä nykyistä lähemmäksi keskustaa.

Jos monitoimiareena rakennettaisiin, löytyisi ilmeisin tontti yhä urheilukeskuksesta, sillä Isku Areenan ja Suurhallin vieressä on riittävästi neliömetrejä noin 6 000 katsojan hallille laajennusmahdollisuuksin. Nykyinen asfalttikenttien seisottaminen parkkialueina ei muutenkaan ole kovin tehokasta maankäyttöä.

Urheilukeskukseen sijoittaminen olisi tietyllä tavalla perinteiden velvoittamaa, mutta olisiko se myös vanhakantaista ajattelua? Voisiko suurempaa lisäarvoa saavuttaa toisenlaisella lähestymistavalla?

- - -

Tonttivaihtoehtoja ei Lahden kartalta kovin montaa löydy. Hieman pintaa raaputtamalla paljastuu kuitenkin yksi hieman tyhjäkäynnillä oleva alue aivan ydinkeskustan laidalla: Paavolan kauppakortteli Kauppakadun ja Saimaankadun välissä.

Korttelissa sijaitsevat Citymarket ja Hong Kong -tavaratalot, sekä laaja pysäköintialue. Vieressä on kauppakeskus Syke ja entinen Anttila, toisella puolella Paavolan pallokenttä. Nykyinen Isku Areena on lähes metrilleen saman kokoinen rakennus kuin Citymarket, joten neliömetrit riittävät.

Eri tahojen suunnitelmat tätä tonttia kohtaan ovat arvoitus. Lähtisikö kaupan alan jättiläinen Kesko uudistamaan Suomen vanhinta Citymarketia, ja rakentamaan monitoimiareenan viereen yhteistä maanalaista parkkihallia käyttävän kauppakeskuksen?

Entä liittyisikö Uusi Isku Areena -projektiin mukaan myös itse Isku, jonka läheinen myymälä Sammonkadulla on tiettävästi joskus väistymässä asuinrakentamisen tieltä. Areenan ja kauppakeskuksen välikköön sijoitettu valoisa huonekalumyymälä toimisi koko kompleksin showroom-henkisenä pääsisäänkäyntinä. Olisiko sijaa myös joissakin keskusteluissa esiintyneelle huonekalumuseolle?

Ja sitten on vielä Anttilan korttelia omistava Luhta, joka on kaavaillut tontilleen tornitaloa. Siten Luhta olisi Iskun tavoin potentiaalinen yhteistyökumppani hankkeessa, jossa yhdistyvät liikunta ja vapaa-aika, kaupallisuus ja viihde, sekä aluetta täydentävä ja hanketta rahoittava asuinrakentaminen.

- - -

Tähän kortteliin sijoitettuna monitoimihalli tulisi kiinteäksi osaksi keskustaa, ja nykyaikaisesti ajateltuna pikemminkin Malskin, kaupunginteatterin ja Paavolan kampuksen kulttuurikaveriksi, kuin urheiluväen eristetyksi linnakkeeksi. Liikenteellisesti areena sijaitsisi joukkoliikenteen valtaväylä Kauppadun ja henkilöautoja vetävän Saimaankadun välissä.

Toisaalta samaan aikaan menetettäisiin niitä hyötyjä, joita liittyy urheilukeskukseen. Urheilukeskus vai Paavola? Vai jokin muu? Minkä sinä valitsisit?

Kas näin, vireä keskustelu Uudesta Isku Areenasta alkakoon. Tapahtukoon se laaja-alaisesti ja eri elämänaloille kurkottaen, ilman luutuneiden käsitysten rajoitteita.

Pelicans-extra: Juttusarjassa tutkitaan lahtelaisen jääkiekkoilun nykyisyyttä ja tulevaisuutta.
Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme