Urheilu

Kolmen vuoden pelitauko toi etäisyyttä ja vei jännitystä Ilkka Vuorelta

Etäisyyden ottaminen koripallosta on tehnyt Ilkka Vuorelle (numero 15) hyvääkin. ”Ainakaan en enää jännitä pelejä samalla tavalla kuin ennen. Osaan jättää pettymykset paremmin taakse, mutta urheilun tärkeys ei kuitenkaan ole vähentynyt”, Lahti Basketballin takamies sanoo. Kuva: Markku Brummer

Lahti Basketballin syksyn sävel on ollut duuri, sillä viidestä ottelusta koripallon 1A-divisioonassa on irronnut yhtä monta voittoa. Parketeille paluun tehnyt takamies Ilkka Vuori, 32, tietää kokemuksesta, että tyytyväisyyteen ei pidä tuudittautua, mutta liikaa kriittisyyttäkin kannattaa välttää.

– Olen ymmärtänyt, että ainakin joukkueen peli-ilme on parantunut paljon viime kaudesta. On tekemisen meininkiä, se on menestymisen ja kehittymisen lähtökohta, Vuori toteaa.

Toistaiseksi parasta LaBaa nähtiin hänen mielestään heti avausottelussa Torpan Poikia vastaan, kun lahtelaiset voittivat lukemin 98–74.

– Silloin dominoimme tapahtumia lähes alusta asti. Siihen suoritukseen voimme verrata itseämme viikoittain. Uskon, että meillä on vielä paljon parannettavaa kevättä kohden.

Yritän päästä siihen, että pelaa vaan, ja ratkaisut tulevat selkäytimestä.

Yhteisiä nuotteja joudutaan alussa väistämättä hieman hakemaan, kun joukkue on kokenut muutoksia. Päävalmentaja Petri Velling on uusi, sekä avainpelaajista Vuoren lisäksi Vesa Mäkäläinen ja Jarred Jones. Lisäksi Henry Pwono liittyi mukaan aivan kauden kynnyksellä.

Silti yhteys korin alle isojen poikien käsiin on löytynyt.

– Olemme saaneet pelattua palloa sisään ja käytettyä heidän vahvuuksiaan hyödyksi. Se ei ole vielä täydellistä, mutta siitä on saatu hieman etua, Vuori arvioi.

Samalla tuttu nuorisokaarti on jälleen vuotta kokeneempi ja valmiimpi ottamaan vastuuta. He saavat arvokasta esimerkkiä kokeneemmilta.

– Jokainen treeni on päivittäin tehtävä maksimipanoksella, sillä muuten pelivaihdetta on vaikea saada päälle.

Keväällä 2015 ahkeroinnille tuli stoppi, kun Vuori joutui lopettamaan uransa. Polvi leikattiin, ja pallo vaihtui kauppatieteiden maisterin opintoihin Aalto-yliopistossa.

– Kaverit ja lajin seuraaminen säilyivät, mutta koripallon pelaamisen kuoppasin täysin. Kävin koko aikana pelailemassa vain muutaman hassun kerran, Vuori kertaa reilua kolmea vuotta.

Urheilemista hän kuitenkin jatkoi kestävyysjuoksun parissa. Tänä kesänä pelaaminen tuli puheeksi Mäkäläisen kanssa, ja idea poiki lopulta paluun parketille.

Terrierimäinen takamies totuttelee yhä pelitempoon fyysisesti ja teknisesti.

– Puolustamisen olen pystynyt aika hyvin handlaamaan sijoittumisella ja keskittymisellä, vaikka jalat eivät vielä toimikaan ihan täysillä.

– Tuntuman puute näkyy enemmän hyökätessä, mutta siinäkin pitää välttää ylianalysointia. Yritän päästä siihen, että pelaa vaan, ja ratkaisut tulevat selkäytimestä.

Samaan aikaan Vuoren kanssa kesällä 2015 lopetti myös Namika Lahti. Nyt pelipaita on mustavalkoinen ja logona Lahti Basketball.

– Parissa viime pelissä on ollut tuhannen katsojan yleisöt. Se kertoo, että seurassa on onnistuttu luomaan jotain joka koskettaa ja tunnetaan omaksi. Hyvään suuntaan on menty, mutta en ole liian kriittinen vanhaakaan kohtaan. Namikakin oli hieno juttu, mutta ehkä nyt on freesimpää toimintaa.

Toinen entinen suurseura Bisons tekee myös nousuaan divareista takaisin liigaan. Sunnuntaina joukkueet kohtaavat Suurhallissa kärkikamppailussa. Lisämaustetta loimaalaisten miehistöön tuovat LaBan toissa kauden päävalmentaja Arttu Mannelin sekä pelaajistossa lahtelaisen juniorikoulun tuotteet Esko Salonen ja Juho-Matti Henttonen, ja vielä viime kaudella LaBassa pelannut Orimattilan Jymyn kasvatti Ville Karvonen.

Lahti Basketball–LoKoKo Bisons sunnuntaina 11.11. kello 17 Lahti Energia -areenalla.
Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme