Urheilu

Kolumni: Hämeenlinnassa puhutaan, Lahdessa selvitetään - voisiko jäähallihankkeessa laittaa hynttyyt yhteen?

Keskiviikon Uudessa Lahdessa esiteltiin ajatusleikki lahtelaisen jääurheilun puitteista tulevaisuudessa noin vuonna 2038. Kirjoittaja pohtii Lahden ja Hämeenlinnan yhteishanketta "Uuden Isku Areenan" ja "Uuden Rinkelinmäen" rakentamiseksi. Kuva: Aatu Raninen

Mikäli keskiviikon lehtemme esittelemä visio Uusi Isku Areena -monitoimihallista johtaa edes keskustelujen tasolle, se ei voi tapahtua liian aikaisin. Ollaan kuitenkin Lahdessa, jossa näillä projekteilla on tapana venyä ikuisiksi. Ranisen pojallakin lienee jo viimeinen väri tukassa, mikäli joskus uuden jäähallin avajaisia vietetään.

2020-luvulla jopa puolet jääkiekkoliigan nykyisestä hallikannasta on korvautumassa uusilla areenoilla ja vanhojen hallien modernisoinneilla. Tämän kaiken keskellä Lahden–Hämeenlinnan akseli nauttii aina mainostetusta hyvästä sijainnista, mutta on tosiasiassa vaarassa jäädä resursseiltaan jalkoihin.

Muiden hallien parantuessa kilpailu kiristyy, ja tulee entistä kovemmin mittaamaan mitkä seurat nousevat pienten suurimmiksi, tai onnistutaanko edes nykyisiä asemia säilyttämään. Tilanteen ennakointi jo tässä vaiheessa on aina reagointia parempi vaihtoehto.

Molempia hämäläiskaupunkeja yhdistää 70-luvulta peräisin oleva kaarikattoinen halli, joka on ehostuksista huolimatta lähestymässä käyttöikänsä loppusuoraa vääjäämättä. Tarvetta ei ole niinkään yleisökapasiteetin kasvattamiselle, vaan paremmille katselupaikoille, oheispalveluille ja hallin muille käyttömahdollisuuksille.

Lahden–Hämeenlinnan akseli on vaarassa jäädä resursseiltaan jalkoihin.

Päätyjä näissä halleissa voidaan laajentaa, kuten on tehtykin, mutta laskeutuvan katon takia pääkäytävät ja niiden tilat säilyvät ahtaina, mikä estää laadukkaampien ja tuottavampien palvelujen kehittämistä.

Tällä hetkellä Pelicans ja Lahti sekä HPK ja Hämeenlinna kamppailevat kaukalossa Hämeen Herruus –tittelistä. Voisivatko ne halliprojektissa kuitenkin lyöttäytyä yhteen? Olisiko mahdollista rakennuttaa kimpassa kaksi hallia, tai muuten jakaa vastuuta?

Jääköön viisaampien mietittäväksi, syntyisivätkö Uusi Isku Areena ja Uusi Rinkelinmäki siten tehokkaammin. Nokkelampia ratkaisuja ja perusteluja on joka tapauksessa keksittävä, jotta tällaiset hankkeet voivat toteutua. Julkinen rahoitus on yhä tiukemmassa, joten mukaan on saatava myös yksityinen sektori.

Sillä välin hämäläisjoukkueiden on urheilullisestikin todistettava kuuluvansa Liigan ydinjoukkueisiin.

Lisäksi on mietittävä: Jos rakennetaan uutta, niin tehdäänkö urheilukeskukseen vai keskustaan? Mitä tapahtuu vanhoille halleille? Entä iskeekö maailmantalouteen joskus uusi lama, ja voisiko kustannusten laskua silloin hyödyntää valmiisiin suunnitelmiin?

Miltä talviurheilu, tapahtumat ja ihmisten vapaa-aika ylipäätään näyttävät 20 vuoden päästä?


Lue myös: Paperilehden laaja juttu luettavissa näköislehdessä

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme