Urheilu

Paistaa päivä Risu-kasaankin – FC Lahti valmistautuu viimeiseen otteluun

FC Lahti taisteli viimein voiton Sami Ristilän alaisuudessa. Päätösotteluunkin jäi panosta.

FC Lahti on yrittänyt tuoda valoa syksyn synkkyyteensä. Sunnuntaina palkinto viimein tuli, ja toisella voitolla voisi vielä tieneta yhden kotiottelun ensi kaudelle. Kuva: Aatu Raninen

Jos joskus sana kaksijakoinen kuvaa jalkapallokautta, niin se on varmasti nyt.

FC Lahti venyi Veikkausliigan kevätpuoliskolla 12 ottelun tappiottomaan putkeen, ja oli jo matkalla Toni Korkeakunnaksen ajan parhaille sijoituksille. Keskikesällä meno hyytyi ja syksy toi tullessaan voitottomien otteluiden sarjan, joka sekin ehti venyä tusinan mittaiseksi.

Masentava korpitaival päättyi lopulta sunnuntaina Tampereen Tammelassa, kun lahtelaiset voittivat Ilveksen 0–1 Pavel Osipovin maalilla. Kolmen pinnan potti oli samalla avausvoitto uuden päävalmentajan Sami ”Risu” Ristilän alaisuudessa.

Joukkueen peruslahtelaiset vakiojäsenet Mikko Hauhia ja Loorents Hertsi ovat nähneet parempiakin aikoja mustapaidoilta.

Yritetään nautitaan ja tehdään duunia. Ettei olla niin aneemisia. Loorents Hertsi

– Kaudessa on ollut jotain hyvääkin, mutta päällimmäisenä mieleen tietenkin jää tämä loppuosa, mikä on ollut huonoa, Hertsi summaa.

Mitalit ovat karanneet jo 15 sarjapisteen päähän, ja jäännössijat tuntuvat pettymykseltä.

– Tietenkin olisi toivonut näitä onnistumisia jo aiemmin. Tunnelmat olisivat kaikin puolin paremmat, sitä ei käy kiistäminen, kapteeni Hauhia toteaa korostaen kuitenkin, että huonoksi joukkuehenki ei ole myrkyttynyt.

– Olisihan se ihan eri asia pelata mitaleista flow-tilassa, mutta tällaiset tilanteet kuuluvat jalkapalloon.

- - -

Pitkien putkien lisäksi kautta ovat sävyttäneet vaisut otteet Eurooppa-liigassa, sekä avainpelaajista Aleksandr Vasjutinin ja Igor Jovanovicin lähtö alakerrasta.

– Yksittäisiä syitä on julkisuudessa puitu hyvinkin syvällisesti. Niistä kun kasailee niin palapeli alkaa hahmottua. Yksi asia ei tätä selitä, Hauhia muistuttaa.

– Alkukaudesta pisteitä tuli huonollakin pelillä, kun taas nyt on välillä jääty ilman hyvälläkin esityksellä.

Heinäkuinen äkkilähtö Euroopasta saattoi aiheuttaa henkisen notkahduksen, Hertsi pohtii. Hafnarfjördurille kärsitty kotitappio 0–3 oli shokkihoitoa, eikä 0–0 vieraissa auttanut. Pian lakkasi voittaminen Veikkausliigassakin.

– Europelejä oli odotettu pitkään ja satsattu paljon henkisesti. Varmaan ajateltiin että kävi arpaonnikin. Kun siitä tuli pettymys, niin ei ehkä osattu käsitellä sitä oikein, eikä pystytty nousemaan sieltä yhdessä, Hertsi sanoo.

- - -

Konttaaminen johti lopulta Korkeakunnaksen erottamiseen. Herättikö se reaktioita joukkueessa?

– Totta kai, onhan se iso asia ja muutos. Surullinen asia, pelaajana joutuu katsomaan aika pitkään peiliin. Kokee väkisinkin epäonnistuneensa siinä samassa, vaikka valmentaja kantaa monessa mielessä vastuun, Hauhia toteaa.

Hertsikin ottaa osansa pelaajien kontolle.

– Pelasimme huonosti, enkä tiedä olisiko kukaan voinut siinä auttaa. Harmittaa ”Token” puolesta, hän oli tehnyt täällä kauan hyvää duunia pienillä resursseilla.

– Mutta se on elämää, se on futista. Joskus koutsit vaihtuu ja kaikki tietää sen tulosurheilussa. Osa pelaajistakaan ei saa jatkosopimusta, tai on vaikeaa löytää uutta seuraa. Huono kausi on kaikille huono, Hertsi tuumii.

- - -

Näyttämisen halua on Hauhian mukaan yhä jäljellä. Tulevan lauantain viimeisellä pelikierroksella jaossa ovat sijat 6–8, joista kamppailevat VPS (41 pistettä), FC Lahti (40) ja FC Inter (39). Kuudes sija toisi ensi kaudelle yhden ylimääräisen kotiottelun (17 kotona, 16 vieraissa), alemmat sijat taas päinvastoin.

– Vastoinkäymistenkin alta paistaa, että kyllä me halutaan voittaa ja näyttää mitä osaamme, oli se sitten tälle jengille tai tulevalle työnantajalle, Hauhia sanoo.

– Pitää vain suunnata energiat eteenpäin. Sitä olemme viime viikot yrittäneet, ja kaikki huomioon ottaen aika hyvin onnistuneetkin.

Kauden päätösottelu FC Lahti–PS Kemi lauantaina 27.10. klo 15 Kisapuistossa.
Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme