Urheilu

Pelicans-debytantti tuo kaukaloon särmikästä taitoa

”Varmasti siitä tulee ylimääräistä latausta, se on ollut yksi unelmista jääkiekkoilijan uralla”, Kärpäsen kaupunginosassa lapsuutensa viettänyt Santtu Kinnunen toteaa ensimmäisestä Liigan kotiottelustaan Isku Areenalla. Kuva: Aatu Raninen

Kiekkokauden ennakkoarviot kääntyvät usein päälaelleen, eikä tämä syksy tehnyt poikkeusta. Pelicansin vahvimmaksi osastoksi povattu puolustus on laskenut maaleja 2,4 osuman keskiarvolla, ja kolme runkopuolustajaa on nyt eri syistä sivussa.

Mutta ei hätää, jos varamiehet ovat Jarkko Pynnösen, 20, ja Santtu Kinnusen, 19, tasoa. Kinnunen koki Liiga-kasteensa viime viikon vierasotteluissa Porissa ja Hämeenlinnassa.

– Saatiin Ahosen (Jesse) kanssa ilmoitus pelaamisesta noin vuorokautta ennen Ässät-ottelua. Tietenkin siitä alkoi pieni jännitys, kun yksi isoista tavoitteista oli toteutumassa, mutta en ole suuremmin jännittäjätyyppiä, Kinnunen kertaa.

Ja kanttihan kesti. Jääköön aikakirjoihin, että Kinnunen hallitsi pelivälinettä paineenkin alla kuin vanha tekijä ja laittoi syötöt lapaan sortumatta roiskimiseen. Ekstrana tuli muutama päättäväinen maalintekoyritys.

Haluaisin päästä sellaiseen rooliin missä Kaski on nyt täällä.

– Porista jäi voitolla parempi fiilis. Melko hyvin pääsin omaan pelityyliini kiinni. Tykkään pitää kiekkoa ja avata peliä helpoilla tai vaikeammillakin syötöillä. Sellainen olen aina ollut lätkässä ja futiksessa, 13-vuotiaaksi lajeja rinnakkain pelannut Kinnunen tuumii.

Lauantaisen HPK:n pesukoneessa pyörimisen jälkeen urheilija löytää aina virheitä korjattavaksi, mutta kun Kinnuselta löytyi karheutta vielä pariin kovaluiseen taklaukseenkin, oli sisääntulo vakuuttava.

– Joo, kyllähän niitäkin pitää välillä antaa, vaikka ei kokoa liiaksi olekaan. Katsoo vaan, että vastustaja on vähän epätasapainossa, niin kaatuu helpommin. Onhan se parempi, että minut opitaan tuntemaan puolustajana, ettei siitä jää epäselvyyttä, Kinnunen tokaisee.

Kaikki pitää oppia, kuuluu puolestaan päävalmentaja Ville Niemisen osuva mietelause tiistain harjoituksissa suojattinsa jäädessä pienen kikkailun jälkeen jyrän alle.

Kinnunen kirjoitti ylioppilaaksi keväällä. Sitä seurasi hieman yllättäväkin 7. kierroksen NHL-varaus ja visiitti Florida Panthersin leirille. Nyt takana on muutama harjoitus liigaringissä ja paperit ovat vetämässä ensi huhtikuuksi asepalvelukseen urheilukouluun.

– Tältä kaudelta osasin jo odottaa liigapelejäkin, mutta varauduin pelaamaan A-junioreissa ja Peliitoissa, Kinnunen myöntää.

Pelicansin ottelukalenteriin osui hyvään saumaan kymmenen päivän jakso, jossa on vain yksi ottelu. Viikko sisältää sekä joukkuepelin että yksilötaitojen hiomista. Maanantaina tehtiin fysiikkatestejä.

– Tässä on nyt nähnyt mitä se pärjääminen vaatii hyvien yksilöiden joukossa. Lajitaidot ovat ihan kunnossa, lisää tarvitsen voimaa ja tehoa luisteluun, Kinnunen pohtii kypsästi.

Niille on käyttöä Pelicansin mankelissa.

– Halutaan kääntää peliä ja hyökätä mahdollisimman nopeasti. Pelivalmiuden on säilyttävä koko ajan, ja pitää osata lukea milloin ylöspäin pelaaminen kannattaa, ettei mene puskemiseksi.

Ensimmäisissä otteluissa tulokkaalle kertyi peliaikaa rapiat 10 minuuttia. Tulevina talvina Kinnunen haluaa tuplata minuutit. Oikeakätisenä kiekollisena puolustajana hän pääsee aistimaan oppeja parhailta: Mikko Kousalta ja Oliwer Kaskelta.

– Johtava puolustaja, sellainen kuin Kaski on täällä, sellainen haluaisin olla. Paljon vastuuta, pystyy avaamaan tai kuljettamaan itse, hyvä laukaus. Ylivoimapeli on minulle ominaisempaa kuin alivoima, Kinnunen arvioi.

Perjantaina edessä siintää ensiesiintyminen kotiyleisön edessä Isku Areenalla. Vieraaksi saapuu Liigan isoihin lukeutuva TPS tähtihyökkääjiensä Ilari Filppulan, Oula Palveen ja Kaapo Kakon johdolla.

– Intoa ja jännitystä on ilmassa, se on hyvä yhdistelmä. Vastustaja tulee varmasti kovaa, ja siellä on taitavia jätkiä. Meidän on oltava alusta asti valmiina ja pelattava sitä omaa peliämme.

Turkulaiset urakoivat keskiviikkoiltana Valko-Venäjän Minskissä CHL-sarjan vierasottelun.

– Ehkä niillä taklauksilla voisi perjantaina viedä vastustajalta pelihaluja, ja lisätä sitä meille. Taklauksilla on iso vaikutus joukkuehenkeen, ja päätarkoituksenahan on riistää kiekko pois, Kinnunen kiteyttää puolustajan roolin.

Pelicans–TPS perjantaina 19.10. kello 18.30 Isku Areenalla.
Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme