Urheilu

Liigaseuran arkitalous vaatii taskunpohjia ja oveluutta

Tässä taulukossa on esitetty tuloslaskelma, eli tilinpäätöksen osa, joka kertoo koko tilikauden tuotot ja kulut. Tilinpäätöksen toinen puolisko on tase, josta ilmenevät tilinpäätöshetkellä olevat varat ja velat.

Kun jääkiekon liigaseuran kassassa on 13 800 euroa, kertoo se paljon siitä kuinka ohuella pelivaralla yhtiötä ajoittain pyöritetään. Tämä oli tilanne Lahden Pelicans Oy:n tilinpäätöksen taseessa vuosi sitten.

Nyt toukokuussa samana ajankohtana rahaa oli tilillä enää 7 500 euroa. Vaikka toiminta on näkyvää ja suomalaisittain jopa yltäkylläistä, on kuluseurannan oltava arkitasolla tarkkaa. 5-10 miljoonan euron liikevaihdoilla liigaseurat lasketaan pienyritysten kastiin.

- Se kuulostaa todella pieneltä. Toisaalta se voi olla merkki tehokkaasta toiminnasta, että raha pyörii nopeasti, ja sillä tehdään sijoituksia. Pankkitilillähän voi olla miinustakin päivästä riippuen, analysoi Lahden ammattikorkeakoulun liiketalouden vastuuopettaja ja taloushallinnon lehtori Leea Kouhia.

Tilinpäätöksen tase kertoo hetkellisen tilanteen yhtenä päivänä huhtikuun lopussa, jolloin ydintoiminta ottelutapahtumineen on kesätauolla. Kokonaiskuvan vuodesta summaa tuloslaskelma, josta näkyvät tilikauden tulot ja menot.

Varsinkin jääkiekon liikevaihdon kasvu on huima, mutta samalla omavaraisuus heikkeni.

Hyvä signaali oli Pelicans-konsernin liikevaihdon kasvu edellisen tilikauden 6,77 miljoonasta eurosta 7,26 miljoonaan. Konsernin muodostavat jääkiekkoseura Lahden Pelicans Oy sekä ravintolatoiminnasta vastaava Pelicans Ravintolat Oy.

Liikevaihdosta Lahden Pelicans Oy:n osuus on 5,41 miljoonaa euroa.

- Varsinkin jääkiekkoyhtiön 17,5 prosentin liikevaihdon kasvu on aika huima, vielä suurin piirtein samalla henkilöstömäärällä, Kouhia arvioi.

Tytäryhtiönä toimii kolme vuotta sitten perustettu Pelicans Ravintolat Oy, jonka liikevaihto pieneni jopa 400 000 eurolla, ollen nyt 1,85 miljoonaa.

Luvuissa on kuitenkin huomioitava, että edellistä tilikautta vauhdittivat hiihdon MM-kisojen oheistuotot. Lisäksi tammikuussa pelattu Tallinnan-ottelu ja Pelicansin hoitama Lahden Golfin ravintolatoiminta onkin kirjattu emoyhtiön puolelle.

- - -

Pelicansin viimeisimmät tilikaudet ovat olleet useammin tappiollisia. Nyt jääkiekkoyhtiö teki varsin mukavan 163 000 euron voiton, ja paransi tulostaan edellisestä vuodesta peräti 327 000 euron verran.

- Tappio on kääntynyt voitoksi, mikä on tosi hieno asia. Varmasti suurimmaksi osaksi kasvaneen liikevaihdon ansiosta, Kouhia sanoo.

Kun konsernissa on kaksi yhtiötä, se mahdollistaa laillisen verosuunnittelun, jota Pelicans hyödynsi siirtämällä voitosta ravintoloille 140 000 euron konserniavustuksen. Siten se maksoi 20 prosentin yhtiöveroa vain 22 875 euron tuloksesta, eli joutui maksamaan 28 000 euroa vähemmän veroja.

- Suurista tuloista maksetaan suuret verot. Tappiosta ei veroja mene. Konserniavustus on niitä harvoja tuloksen säätelykeinoja, Kouhia kiteyttää pelin hengen.

Konsernin kokonaistulokseksi muodostui kuitenkin vain nimellinen 2 000 euron voitto, kun avustuksen kanssakin ravintolayhtiö jäi yhä reilut 20 000 euroa tappiolliseksi, mutta rahavirrat ovat siis monilta osin tulkinnanvaraisia.

- Ilman avustusta ravintoloiden oma pääoma olisi tippunut jo 80 000 euroa negatiiviseksi, mikä alkaa olla vaaran paikka. Silloin pitäisi jo tehdä kaupparekisteriin ilmoitus oman pääoman menettämisestä, Kouhia sanoo.

- - -

Investointeja Pelicans-konserni teki kuluneen vuoden aikana huomattavasti, ne kasvoivat noin 350 000 eurolla. Kun merkittäviä varantoja ei ole, on sijoitukset tehtävä lainarahalla.

- Tilinpäätöksessä tämä näkyy poistojen, vieraan pääoman sekä korkokulujen kasvuna, Kouhia muistuttaa.

Nopean analyysin perusteella jääkiekkoyhtiön kannattavuus parani hieman, omavaraisuus tippui tilikausien välillä hyvästä tyydyttävään, ja maksuvalmius säilyi entisellään heikkona. Velkojen suhde liikevaihtoon kasvoi.

- Lyhytaikaisia velkoja tulisi saada pienennettyä.

Yksi sivujuonne tilikauden aikana oli liigaosakkeeseen tehty peräti 858 000 euron arvonkorotus. Yleisesti liigaosakkeet on arvotettu 1,8 miljoonan arvoisiksi, ja Pelicansilla siitä on nyt kirjattu noin 60 prosenttia (n. 1,08 miljoonaa euroa).

Arvo vahvistaa periaatteessa yhtiön omaa pääomaa, mutta Kauppalehden vuoden takaisen määritelmän mukaan se on .kirjanpidossa pyöriteltävää excel-rahaa., jota ei todellisuudessa ole olemassa ennen kuin osake aidosti myytäisiin. Ainakin Ilves, JYP ja KalPa ovat Kauppalehden mukaan tehneet vastaavia korotuksia.

- - -

Uutta Lahtea julkaiseva Mediatalo Esa omistaa Pelicansin osakkeista noin 3 prosentin osuuden.

Kommentti

Vakaata mutta hidasta

Pelicansin taloudellinen toiminta näyttäytyy melko tasapainoiselta moniin muihin Liigan seuroihin verrattuna. Kilpailevissa leireissä on koettu, kuinka yhden tilikauden puolen miljoonan voitto kääntyy seuraavana talvena saman verran tappioksi. Pelicanskaan ei ole selvinnyt ilman takaiskuja, mutta sen on onnistunut tehdä yleensä pientä voittoa tai siedettävää tappiota. Heilahtelut ääripäästä toiseen on väistetty, hyvä niin. Kysymysmerkkejä tulevaisuuden ylle kuitenkin luo se, että mikäli vasta aivan täydellinen urheilumenestys mahdollistaa nähtyä isompien voittojen käärimisen, on normaalitasolla vaikeaa kasvattaa rahavaroja tai vahvistaa organisaatiota. Eivätkä kaikki epäilykset seuran taustoilla vaikuttaneita tahoja kohtaan ole täysin hälvenneet, jos kohta perusteita liiallisten uhkakuvien maalailuunkaan ei toistaiseksi ole. Laajemmin tarkasteltuna kotoisen Liigan talouskehitys on kovin hidasta kiiruhtamista. Hämeen Sanomat muistutti syyskuisessa tutkimuksessaan, kuinka Liiga ja Ruotsin pääsarja SHL olivat vielä vuosituhannen vaihteessa tasapäisiä. Tänä päivänä SHL:n pienimmän seuran pelaajabudjetti on noin 2,2-2,6 miljoonaa euroa, eli Liigan Top6-tasoa. Pelicans on vaivihkaa noussut liikevaihdoltaan Liigan 6. suurimmaksi seuraksi, mutta pelaajabudjettiin tätä kasvua ei ole vielä saatu siirrettyä.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme