Urheilu

Liiga-ennakko: runkosarjan sijoitukset, ja seuraa näitä pelaajia!

Uuden Lahden veikkaama runkosarjan loppujärjestys: 1. Kärpät 2. Tappara 3. TPS 4. HIFK 5. JYP 6. SaiPa 7. KalPa 8. Lukko 9. Pelicans 10. Ässät 11. HPK 12. Ilves 13. KooKoo 14. Jukurit 15. Sport.

Uusi Lahti esittelee omassa liigaveikkauksessaan joukkueiden ennakoidut runkosarjasijoitukset, sekä yhden seuraamisen arvoisen pelaajan jokaisesta joukkueesta.

1. Kärpät

Kuka muu muka? Viime kauden esiinmarssi päävalmentaja Mikko Mannerin johdolla oli poikkeuksellisen vakuuttava. Vaikka Kärpät kiitää pelin aallonharjalla, ei hallitseva mestari tule nyt pääsemään helpolla haastajien lyödessä takapainetta. Pelaajistosta lähti puolen tusinaa maajoukkuemiestä, mutta paluupostissa tulleet Atte Ohtamaa (Kazan, KHL) ja Mika Pyörälä (Bern, Sveitsi) ovat yhä johtavia pelaajia. Huippulaatuisessa joukkueessa uhkakuva on lähinnä siinä, pystyykö kovaa kehittyvä ja potentiaalinen nuorisokaarti täyttämään heti tehoketjujen vastuuroolit. Harjoitusotteluissa CHL mukaan lukien pelkkiä voittoja.

Seuraa: Keskushyökkääjä Aleksi Heponiemellä, 19, on Granlund-luokan pehmeät kädet, syöttötaito ja pelinlukeminen, ja lisäksi vielä sprintterin jalat. Valovoimainen tuleva tähti.

2. Tappara

Viime kausi jäi historiaan finaalivuotena, mutta kaikkea ei saatu joukkueesta irti, sillä mestaruuden piti olla täysin pedattuna. Samanlaista materiaalietua Tappara ei enää saa, vaikka päävastustajatkin ovat heikentyneet, ja tähtiluokan menetysten tilalle on hankittu kelvollisia tuttuja korvaajia: Tuukka Mäntylä, Antti Erkinjuntti ja Jarkko Malinen. Suurin kysymysmerkki lienee, saako päävalmentaja Jukka Rautakorpi nyt joukkueesta ja pelitavasta käsijarrun pois päältä, jolloin Tappara suorittaisi pelaajamateriaalinsa edellyttämällä tavalla.

Seuraa: Torjuvatko HIFK-kasvatit Christian Heljanko, 21, ja Niklas Bäckström, 40, maalin suulla samalla mestaristasolla kuin KHL:ään lähtenyt Dominik Hrachovina?

3. TPS

Vaikka viime kauden kahdeksasta parhaasta pistemiehestä lähti kuusi, näyttää turkulaisryhmä nyt jotenkin tasapainoisemmalta. Hyökkäyksen kärki on pelottavaa listaa: Palve, Filppula, Korpikoski, Björkstrand, Budish, Suoranta - tosin osa kärsinyt loukkaantumisista aivan kauden kynnyksellä. Puolustuksen kärkikuusikko on laadukas ja kestää vertailun johtajinaan Topi Jaakola, Santeri Lukka ja Ilkka Heikkinen. Päävalmentaja Kalle Kaskinen on tehnyt hyvää työtä, ja runkosarjan kakkossijakin voi toistua, mutta täysin TPS ei vielä vakuuta pudotuspelien menestyjänä. Harjoitus- ja CHL-peleistä saldoksi jäi monta suurinumeroista tappiota.

Seuraa: Lauri Korpikoski, 32, palasi kotiin ja kipparoi nimekästä joukkuetta, mutta kausi alkaa epäillyn sydänlihastulehduksen kanssa. Yhdeksän kautta NHL:ssä ja viime kausi Sveitsissä Zürich Lionsissa (31 ott / 4+10=14).

4. HIFK

Viime kauden runkosarjan viides ja lopulta pronssimitalisti. Nimilistan perusteella odotuksia voisi jälleen nostaa, mutta yhtä usein HIFK:n todellisuus on jotain muuta. Päävalmentaja Ari-Pekka Selinin rutiini, pelitapa ja vaatimustaso takaavat sen, että joukkue pysynee iskuetäisyydellä. Maalilla Atte Engren on vakuuttava. Edessä luutivalla puolustuksella on potentiaalia tukkia loputkin luukut ja väylät, vahvistuksinaan NHL:stä tullut Kyle Quincey ja ex-Lukko Johan Motin, mutta Miro Heiskanen vei hyökkäysvoiman mukanaan. Hyökkäyksen keihäänkärjessä esimerkiksi Iikka Kangasniemi, Juhani Tyrväinen ja Erik Thorell herättävät mielenkiintoa, mutta kokonaisuutena osaston laatu tuntuu hieman loppuvan kesken alaketjuissa.

Seuraa: Tommi Santalan, 39, piti pelata HIFK:ssa jo 15 vuotta sitten, mutta lähtikin silloin NHL:ään. Takana kymmenen huippukautta Sveitsin liigan Klotenissa. Ykkössentteri. Sopeutuuko pelitapaan?

5. JYP

Päävalmentajana aloittaa 35-vuotias entinen Peliittojen luotsi Lauri Merikivi, joka on ollut kaksi kautta JYPin A-nuorten päävalmentajana. Tästä voi tulla timanttia tai tuhkaa, mutta JYPin tietäen traktori puskee melko vahvasti eteenpäin. Koossa on keski-iältään sarjan vanhin joukkue: mukana kuusi päävalmentajaa iäkkäämpää pelaajaa: Immonen, Hytönen, Tuppurainen, Louhivaara, sponsoreiden painostuksesta takaisin hankittu Perrin, sekä ehkä koko kauden loukkaantumisen takia sivussa oleva Mikko Mäenpää. Maalilla Eetu Laurikainen ottaa päävastuun sparraajanaan Pelicansista tullut Joona Voutilainen.

Seuraa: 17-vuotias Anttoni Honka on NHL:ssä pelaavan Juliuksen pikkuveli, ja suurin piirtein yhtä lupaava kiekollinen puolustaja. Viime kaudella jo 9 pistettä 17 ottelussa.

6. SaiPa

Viime runkosarjan positiivisia yllättäjiä 7. sijallaan. Haastoi myös TPS:n uskottavasti puolivälierissä. Päävalmentaja Tero Lehterän kuherruskausi on ohi, mutta harjoitusottelut ovat silti sujuneet voitosta voittoon. SaiPan budjetilla yllättävän laadukas hyökkäyskalusto, saa kasaan neljä aidosti hyvää ketjua täynnä potentiaalisia 20-35 pisteen tekijöitä. Puolustuksessa on KalPaan lähteneen Lasse Lappalaisen kokoinen aukko, mikä verottaa etenkin ylivoimapeliä. Maalilla Frans Tuohimaa voi olla jopa sarjan parhaimmistoa.

Seuraa: Valkovenäläinen Vladimir Denisov, 34, oli hyvä löytö takalinjoille kesken viime kauden. Kaksinkamppailuissa vittumainen jässikkä ja mailankäyttäjä, joka osaa pelatakin. Kisapuiston suosikkeja.

7. KalPa

Viime kauden 6. sija näpäytti epäilijöitä oikein kunnolla. Nyt Niiralan Montun kaukaloa on nyt kavennettu kahdella metrillä ahtaammaksi päävalmentaja Sami Kapasen vaatimuksesta. Onko siitä enemmän hyötyä vai haittaa, kun varsinkin pakkipäästä lähti hirveä määrä kiekollista taitoa? Kalpa on keski-iältään sarjan nuorin joukkue. Tärkeimmät hankinnat kapteeni Jaakko Rissanen sekä puolustajat Lasse Lappalainen, Ari Gröndahl ja Lauri Taipalus. Maalilla laadukkaat Denis Godla ja Niko Hovinen. Isossa kuvassa KalPa on löytänyt tehokkaan monipuolisen pelaamisen ja pelaajakehityksen johtolangan. Pelissä riittää sekä vauhtia, taitoa että kamppailuvoimaa.

Seuraa: Puolustuksen #55 Lasse Lappalainen vaihtoi SaiPan keltamustan KalPaan. Viime kaudella 57 runkosarjaottelussa kovat 5+20=25 pistettä. Iso ja monipuolinen pakki täyttää Maionen jättämää ruutua.

8. Lukko

Kaikki ei nyt näytä aivan siltä mihin Lukon resursseilla olisi rahkeita. Viime runkosarjan yhdeksäs, joka lähti heti ensimmäisellä kierroksella laulukuoroon Ässiä vastaan. Pystyykö päävalmentaja Pekka Virta uudistumaan, vai onko pelikirja jo kaluttu puhki? Luottopelaajista Ville Vahalahden, Juuso Riikolan ja Lauri Tukosen loukkaantumisetkin riesana. Paperilla Lukko saisi kuitenkin kasaan kolme erittäin laadukasta ja suhteellisen rutinoitunutta kentällistä. TPS:sta palanneessa maalivahti Oskari Setäsessä on ainesta kannatella joukkuetta.

Seuraa: Jenkkipuolustaja #95 Mark Auk, 23, vaikuttaa hyvältä löydöltä yliopistosarjasta. Liikkuu näyttävästi, käsistä löytyy taitoa ja terävä kuti. Pisteet jäivät vielä tekemättä harjoituspeleissä.

9. Pelicans

Tällä kertaa Pelicansin suorituskyvyn ennakointi on poikkeuksellisen vaikeaa, koska puolet joukkueesta on vaihtunut, paljon lepää potentiaalisten uusien kykyjen varassa, ja tietenkin koska Ville Nieminen antaa vasta ensimmäisen työnäytteen päävalmentajana liigatasolla. Edessä voi olla yhtä hyvin kehitysloikka eteenpäin kuin haparoiva askel taakse. Sijoitus voi vaihtua tästä arvauksesta pari ylöspäin tai alaspäin. Maalivahdeissa ja laitahyökkääjissä on runsaasti lupaavaa ainesta, puolustuksessa jopa valmista laatua. Sen sijaan keskushyökkääjien taso on kysymysmerkki, keskikaistalta löytyy mallikasta kahden suunnan pelaamista, mutta vähemmän luontaista viimeistely- ja syöttötaitoa tai ylivoiman pelinrakentajia. Tällä osa-alueella Pelicans häviää ennakkoon keskikastin päävastustajille. Pelillisesti tiedossa näyttäisi olevan eräänlainen paluu niin kutsuttuun Meidän Peliin päin. Nieminen ei ainakaan aluksi lähde pakottamaan peliä, vaan luottaa Suomi-kiekon kulmakiviin. Pelitilanteen niin kutsuessa Pelicans karvaa aggressiivisesti ja hyökkää nopeasti pystyyn, mutta vaihtoehtona on aina myös passiivisempi keskialueen sumputtaminen ja hitaat lähdöt omalta alueelta kiekkokontrollin säilyttäen. Jos tilanteita ei tunnisteta oikein, se aiheuttaa suoritusten ailahtelua.

Seuraa: Niklas Salo teki viime kauden aikana Pelicansin nykyisistä pelaajista ylivoimaisesti eniten maaleja (25) ja pisteitä (63). Tosin sarjataso oli Mestis.

10. Ässät

Kokonaisuus ei nyt jotenkin vakuuta, mutta viime kauden 8. sija ja ryhdikkäät pudotuspelit kielivät potentiaalista. Vaikka seuran huonot talousuutiset maalasivat synkkiä pilviä, on joukkueessa ainesta jokaisella osa-alueella. Johtavina pelaajina Tommi Taimi, Sakari Salmien ja Jarno Kärki pystyvät ratkaisuihin. Pelaajamateriaali on suhteellisen tasainen ja tasapainoinen. Maalilla Andreas Bernardin on parannettava viime kaudesta. Päävalmentajana Mikael Kotkaniemestä ei kuitenkaan ole vielä aivan täyttä käsitystä, aloittaa ensimmäisen täyden kauden pääluotsina Liigassa. Harjoituspelien tuloksissa voimakkaita heilahteluja molempiin suuntiin.

Seuraa: Kaikki hehkuttavat Jesperi Kotkaniemeä, eikä syyttä. Ässien juniorituotannon jalokivi. Jos vielä palaa takaisin NHL-leiriltä, pistää paremmaksi viime kauden 29 runkosarjapisteestä.

11. HPK

Kerho on kenties tämän kauden musta hevonen. Vaikea ennakoida, koska ensimmäinen sesonki päävalmentaja Antti Pennasen johdolla oli timanttinen, kun taas viime kausi meni vihkoon sijalle 12. Pennanen kuuluu maajoukkueen valmennusryhmään, mikä syö väistämättä hieman aikaa ja keskittymistä. Ykkösmaalivahti Emil Larmi kantaa jättimäistä vastuuta, ja sen hän pystyy parhaimmillaan hoitamaankin. Suurin kysymysmerkki on nuori ja kokematon puolustus, jonka keulalla liideri Joonas Lehtivuori vaihtui Arto Laatikaiseen. Hyökkäyksen tulosvastuuta kantavat mm. Otto Paajanen, Markus Nenonen (Tappara) ja Teemu Turunen.

Seuraa: Markon poika Eetu Tuulola, 20, mätti viime kaudella heti kättelyssä 16 maalia ja lisää sopii odottaa. Muhkeat raamit (188 cm, 102 kg), rightin kätisyys ja rouhea pelityyli.

12. Ilves

Päävalmentaja Karri Kivellä alkaa pestinsä kolmas kausi, mutta se ei vaikuta projektin huipennukselta. Joukkue koki monien muiden tavoin isoja menetyksiä keihäänkärjestä, mm. Sami Sandell, Ville Meskanen, Joona Koppanen ja Tapio Laakso. Tilalle tulleista esimerkiksi Juha Leimu ja Jerry Ahtola eivät ole enää parhailla päivillään. Hyökkäyksessä Teemu Rautiainen ja Eemeli Suomi vetävät muita perässään, onko Arttu Ruotsalaisesta, Teemu Lepauksesta ja Juhani Tammisesta nousemaan parrasvaloihin. Puolustuksessa on kokemusta ja nuoruutta hyvässä suhteessa. Mikä on KHL:ssäkin pelanneen Riku Heleniuksen vire maalilla? llveksen harjoituspelit kulkivat kohtuullisen hyvin päävastustajia vastaan.

Seuraa: Mark Flood, 33, on kerrassaan tyylikäs puolustaja. Rauhallinen ja varma kiekollisena, uhka ylivoimalla. Jos hoitaa vielä puolustuksenkin, niin tulee nousemaan tietoisuuteen.

13. KooKoo

Kaiken kaikkiaan Jukureita ja Sportia jonkin verran vahvempi kokonaispaketti. Päävalmentajana osaamisensa kohtuullisesti osoittanut Tuomas Tuokkola osaa virittää joukkueen vähintäänkin haastamaan parhaimmillaan jopa kymppisijasta, mutta pudotuspelit vaikuttavat silti lähinnä haaveelta. HIFK:sta palannut Juha-Pekka Haataja tuo uskottavuutta ja johtajuutta, samoin kapteeni Toni Kähkönen ja Tapparasta tuttu pakki Aleksander Bonsaksen. Muutoin ehkä liiankin paljon lepää sekalaisen ulkomaalaiskuusikon varassa, joista esimerkiksi laituri Malte Strömwall voi olla kovakin vahvistus. Menestyminen tuntuu olevan yksittäisen suonenvedon varassa, sillä selkeää identiteettiä KooKoosta on vaikea nähdä.

Seuraa: Kanukkisentteri Brendan O’Donnellille, 26, sovitellaan ykkössentterin viittaa. ECHL-sarjan tähti ja maalikunkku, viime kaudella 25 ottelua ja 0+2=2 KHL-Kunlunissa. Enemmän kahden suunnan peluri kuin pistenikkari?

14. Jukurit

Jatkaa tutulla jukurilinjalla, osin taloudellisten tappioiden ja rajoitteiden takia. Täysin kotimainen joukkue, ei ulkomaalaisvahvistuksia. Jumalasta seuraava päävalmentaja Risto Dufva vaihtui Pekka Kangasalustaan, mikä on sekä uhka että mahdollisuus. Hyökkäyskalusto on suhteellisen kokenut, ja 20-30 pisteen tekijöitä on kohtuullisesti. Puolustuksessa tehopakki Teemu Suhonen ja ex-Tappara Aleksi Salonen johtavat etenkin ylivoimalla. Jukurit voi luottaa maalivahti Sami Rajaniemeen. Jukureilla on sinänsä urhea peruspuurtamisen leima, mutta kyyti oli kuitenkin kylmää jo harjoitusotteluissa, löytyykö mistään kilpailuetua joka voisi auttaa lähemmäs pudotuspelejä?

Seuraa: Vaihtuvuus oli minimaalista, joten vähistä tulijoista Janne Tavi oli merkittävin. Ei loistanut KalPassa, silti hyvät 31 pistettä yhteensä 66 ottelussa. Vastuu kasvaa nyt väistämättä.

15. Sport

Tukalalta näyttää. Viime kausien sijoitukset menneet 14-10-14-15, eikä uusi päävalmentaja Ari-Pekka Pajuluoma vaikuta ihmeidentekijältä. Vaasalainen taistelukiekko kaipaisi tasapainoa ja kiekollista laatua. Kehnoista ulkomaalaishankinnoista (Brody Sutter, William Rapuzzi, T.J. Foster) ei ole siihen suurta apua. Maalivahdit Sami Aittokallio ja Mika Järvinen pystyvät kannattelemaan. Puolustus on tasainen mutta köykäinen vailla erikoisominaisuuksia. Hyökkäyksen kotimaisissa avainpelaajissa on ainesta monipuolisiin rooleihin, mutta todelliset suunnannäyttäjät puuttuvat.

Seuraa: Liigasta tuttu vauhtikone Toni Kallela, 25, löysi Tanskan pääsarjasta itseluottamuksen. Pystyy luomaan jatkuvasti maalipaikkoja itselleen ja ketjukavereille, mutta syntyykö maaleja? Pelinumero 93.

Mediat: Pelicans runkosarjassa 9. sijalle

Jääkiekkokauden etukäteisveikkauksiaan julkaisseet jääkiekkomediat ovat harvinaisen yksimielisiä Lahden Pelicansin sijoituksesta runkosarjassa. Niin Urheilulehti, Jääkiekkolehti kuin verkkolehti Jatkoaika.com arvioivat Pelicansin alkavalla kaudella 9. sijalle. Yhtä säännönmukaisesti Pelicansin edelle sijoille 6-8 kiilaavat KalPa, Lukko ja SaiPa. Ennakkoarvioissa Pelicansin takana viimeisestä pudotuspelipaikasta puolestaan kamppailevat HPK, Ilves ja Ässät. Vastaavasti Liigan kärkipaikoilla Kärpät ja Tappara ovat ne joukkueet, jotka näiden julkaisujen mukaan kamppailevat mestaruudesta, kovimpina haastajinaan HIFK, JYP ja TPS. Yhtä selvällä erolla Liigan tuoreimmat joukkueet KooKoo, Jukurit ja Sport jakavat sarjataulukon kolme viimeistä sijaa.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme