Urheilu

Pelicansin pelaajien esittelyt

Pelicans kaudella 2018-2019. Kuva: Europhoto / Jukka Rautio

MAALIVAHDIT

1 Jakub Skarek: Jihlavan 18-vuotias huippulupaus on jo pelannut 25 Tshekin pääsarjan ottelua. Isokokoinen, mutta nopealiikkeinen, klassisen perhostyylin torjuja. Tasaisuutta ja kilpipuolta vielä petrattava. New York Islandersin NHL-varaus kesältä, palasi NHL-leiriltä yllättävän aikaisin ja on käytettävissä kauden alkaessa.

35 Sami Suni: Heinolalaislähtöinen veskari aloittaa kauden lainalla Peliitoissa.

45 Juho Olkinuora: Kolmikon kokenein (27) torjuja on lähtökohtaisesti ykkösmaalivahti. Kulkenut omaa reittiään, viettäen kuusi kautta Pohjois-Amerikan sarjoissa. Nyt kolmas kausi Liigassa, ehti jo torjua JYPin CHL-mestaruuteen. Hyvä tekniikka ja fysiikka, kehuttu kovaksi harjoittelijaksi. Tasaisuuden puute ollut kompastuskiviä tähän asti. Käyttää mieluummin nimeä Jussi.

PUOLUSTAJAT

2 Toni Hannukkala: Mielenkiintoinen 21-vuotias oma kasvatti. Löytyy riittävä liikkuvuus, kädet ja ulottuvat raamit, mutta vaatii vielä ainakin toisen Mestis-kauden kypsyäkseen.

3 Keni Karalahti: Isoveli-Jeren varjosta ja III-divisioonasta on ponnistanut kolmannen kauden liigapuolustaja. Coach-Niemisen luottomies. On selvää kankeutta, mutta myös oivalluksia. On hyvät raamit, mutta ei kovan jätkän mainetta. Kolmospakkiparin kamaa, ylemmäs rahkeet tuskin riittävät.

7 Oliwer Kaski: Porilaiskasvatti on Mikko Kousan kaltainen luonnonlapsi hyökkäävänä puolustajana. Pelasi A-junioreihin asti hyökkääjänä. Operoi taitavasti paineen alla ja rytmittää peliä. Tanssahtelu hyökkäyssiniviivalla on sulavaa, saa kudit ohi kärkikarvaajan. Läpimurron kynnyksellä. Uhkana flegmaattisuus puolustuspäässä.

8 Nico Manelius: Sitkeä luottopuolustaja jo kaudesta 2014/15. Vakiinnuttanut paikkansa pelaamalla kaunistelematonta nollanollaa illasta toiseen. Oppinut myös tunnistamaan rajansa kiekollisena, virheet vähentyneet.

12 Aleksi Ek: Viime kaudella lupaavasti esiintynyt heinolalainen on noin 8. sijalla marssijärjestyksessä. Kokoisekseen hyvin liikkuva ja rohkeasti hyökkäyksiä tukeva pakki, ei mikään samettikäsi kuitenkaan. Harjoituskaudella loukkaantuneena.

18 Henrik Nilsson: Ruotsalaisella on kaikki peruspuolustajan ominaisuudet kunnossa. Jykevä, 191-senttinen ja 90-kiloinen pakki. Pelasi neljä vuotta sitten vielä Ruotsin kolmostasolla, sitten ripeä nousu pääsarjaan. Odotusarvona väkevää kamppailupelaamista, ja muutama piste. Uuden Lahden kummipelaaja.

43 Miihkali Teppo: Hyvällä tavalla alakerran uusi Stefan Lassen, vaikka olemus näyttääkin Matias Lopilta! 25-vuotiaana takana 300 aikuisten sarjaottelua, mm. 50 matsia CHL:ää ja Liigan pudotuspelejä. Se tuo tietyn rutiinitason, mutta harjoituspelien jähmeydestä ja haparoinnista on petrattava paljon.

44 Mikko Kousa: Tuttu tarina, joukkueen ykköstähtikin joutui odottamaan jäälle pääsyä loukkaantumisen jäljiltä. Sarjan parhaita puolustajia molempiin pelisuuntiin. Omalla hahmollaan ja tekemisellään Pelicansin ehdotonta selkärankaa. Jaksaa pelata yli 20 minuuttia ja haluaa ratkaista. Tärkeä esimerkki mm. Kaskelle ja Jürgensille.

61 Casimir Jürgens: Energinen yleispuolustaja oli debyyttikaudellaan vielä odotuksiakin parempi, murtautuen maajoukkueeseen asti. Fysiikka on taas vuotta vahvempi, joten odotuksena vielä isompi rooli, tasalaatuista suorittamista ja lisää pinnoja (viime kaudella yht. 59 ott / 6+12=18). Ei tee turhia koukeroita, vaan sen mitä tilanne tarvitsee.

HYÖKKÄÄJÄT

9 Samuel Salonen: 18-vuotiasta Jokereiden kasvattia ei pidä sekoittaa viime kaudella piipahtaneeseen kaimaan. Isokokoinen laitahyökkääjä. Juniorimaajoukkueiden vakiokasvoja, viime kaudella Jenkkien USHL-liigaa.

10 Jonne Jantunen: Hiljalleen kypsynyt taituri otti viime kaudella lupaavan ensiaskeleen junioreista ammattilaiskehiin: 23 ottelua Pelicansissa ja Peliitoissa (yht. 1+6=7). Pärjää tiettyyn pisteeseen asti vaistoillaan, mutta kaipaisi vielä terävyyttä, röyhkeyttä ja jerkkua ollakseen jatkuvasti tuottelias. Kausi alkaa Mestiksessä.

15 Jesse Mankinen: Aliarvostettu timantti, joka tekee maltillisesti mutta napakasti peliä edistäviä ratkaisuja liukuhihnatavarana. Lukeutuu Pelicansin keihäänkärkiviisikkoon, mutta nyt tarvittaisiin kipeästi lisää tulosta viime kauteen (40 ott / 12+11=23) verrattuna.

19 Artturi Toivola: Näyttäisi kehittäneen luisteluvoimaansa. Peliälykäs yleissentteri, jonka puute on toistaiseksi ollut liigatempoon ja pelin päälle ehtiminen. Pitää viisikon kasassa, mutta aika näyttää riittävätkö rahkeet kärkiketjujen isompiin rooleihin.

20 Hynek Zohorna: Joukkueen musta hevonen. Maajoukkuetason tshekki saapui ykkössentterin leimalla, mutta pelaakin laidassa, eikä puhu lainkaan englantia. Pelinäkemys ja pehmeiden käsien syöttötaito antavat aineksia, mutta on profiloitunut enemmän yleispelaajana. Viime keväänä Tshekin mestaruus ja pudotuspelien pistepörssin voitto. Vaikuttanut hitaalta, mutta potkua löytyy tarvittaessa.

22 Aleksi Mustonen: Ikäisekseen (23) kokeneelta liigajyrältä odotettiin harppausta viime kaudella, mutta taso säilyi samana. Vaisun alun jälkeen pisteet (25) syntyivät ryppäissä. Ryhdistäytyi pudotuspeleissä. Taitoa ja vauhtia riittää, nyt olisi tarjolla tonttia ykkösketjun ratkaisijaksi.

24 Hannes Björninen: Viime kaudella loukkaantumiset iskivät jopa teräsmieheen. Ollut kesän jälkeen toipilaana. Tasaisen varma kehitys tuonut luottopelaajan ja nyt myös kapteenin roolin. Pystyy tuottamaan 20-25 tehopistettä kolmossentterinä, mutta onko enää rahkeita isompaan läpimurtoon?

27 Miska Siikonen: Kaksijakoinen tapaus. Pelannut pari kautta hyvällä 0,5 pisteen ottelukeskiarvolla ja jonkin aikaa jopa ykkösketjussa, mutta onko kehityksessä jo tyssäämisen merkkejä? Uuttera työjuhta, kaipaa rinnalleen taitoa ja vikkelyyttä. Tosin 22-vuotiaana yhä aikaa jalostua.

28 Mikko Laine: 28-vuotias turkulainen on joukkueessa kolmanneksi vanhin. Työteliäs laitahyökkääjä, jonka erityisosaamisena on vihainen laukaus ylivoimalla. Tehnyt pitkään tuhoja Mestiksessä, pääseekö Liigassa tekopaikoille?

37 Roope Elimäki: Takana kaksi kautta nelossentterinä raatamista, ja elintilasta kamppailu jatkunee. Paransi viime kaudella plusmiinussaldoaan +12 täppää ja piti oman maalin pitkään puhtaana. Kesän toipilaita tämäkin.

38 Lauri Heino: Oma kasvatti ei ole mikään junioritähti, nousi vuosi sitten 20-vuotiaana Mestikseen. Energinen, isohko laitahyökkääjä.

50 Niklas Salo: Laitaväkkärä on Iikka Kangasniemen kokoluokkaa (170 cm), mutta kypsynyt hitaammin. SaPKossa 64 ottelussa jylhät 25+38=63 pistettä. Voi tuoreilla jaloilla kieputella vastustajia solmuun, ja viimeistelläkin lähietäisyyksiltä. Kunto on arvoitus.

71 Manuel Ganahl: 28-vuotias Itävallan liigajyrä ja pistenikkari on tottunut suoraviivaisuuteen. Osaa siirrellä kiekkoa lavasta lapaankin keskivertoa koohottajaa paremmin. Tuoko lisäarvoa joukkueeseen? Ehkä pukukopissa, tai 15-20 tehopisteellä.

72 Jesse Ylönen: Yhtä Suomi-kiekon suurlupauksista odotellaan jo Montrealissa. Kakkoskierroksen NHL-varaus kesältä. Oikeakätinen, todella vauhdikas ja näyttävä hyökkäysase, jolta luonnistuu hyvässä peliasennossa niin pelinrakentajan kuin viimeistelijän rooli. Loppukesän toipilaita hänkin.

81 Taavi Vartiainen: Luistin näyttäisi liikkuvan nyt vauhdikkaammin, joten viidennen kautensa aloittava panssarivaunu voi saada uusia ulottuvuuksia peliinsä. Siistinyt otteitaan huomattavasti ja paransi piste-ennätystäänkin 6:sta 15:een.

89 Antti Tyrväinen: Entinen kauhukakara on kuin varkain joukkueen toiseksi vanhin (29) pelaaja. Odotusarvona johtajuutta ja esimerkkiä ammattilaisuudesta, sekä 20-25 pistettä. Uusi jämpti mutta jäähyttömämpi ote lupaa hyviä pelivuosia tulevaisuuteen.

91 Roope Mäkitalo: Piskuisen sentterin markkinarako on ahdas. Lainalla Heinolassa. Haasteena hy­vien Mestis-tehojen (viime kaudella 52 ott / 16+22=38) siirtäminen liigatasolle. Vasta 19-vuotias.

98 Severi Lahtinen: Virtuoosi. Pinnan alla on kytenyt jo pidempään, tällä kaudella voi vihdoin jo roihutakin. Juonikkaalla laitahyökkääjällä on mahtavat pelivaistot ja harhautustaidot, pujottelee kiekon kanssa ahtaisiin väleihin ja tulee voittajana ulos. Voi yllättää syksyllä, mutta kestääkö fysiikka vielä koko kautta? 29Luistimissa on joutuisa liuku, mutta sähäkkyyden ja pelitemmon parantaminen on monivuotinen projekti.

Joakim Kukkonen: Tasapaksu yleishyökkääjä pääsi tryoutille, ja on nyt Peliitoissa. Viime kauden Mestis-tulokas (34 ott / 4+5=9), pelasi yhden pelin Suomi-sarjassakin.

Taustalla

Valmennus ja huolto

Ville Nieminen (päävalmentaja)

Pasi Nurminen (apuvalmentaja)

Arttu Lipsanen (apuvalmentaja ja joukkueenjohtaja)

Juha Nakari ja Tommi Pärmäkoski (fysiikka)

Reijo Loukiainen, Samuli Korjus (huoltaja)

Sami Tiainen (hieroja)

Sami Aalto (jäsenkorjaaja)

Petri Villa (lääkäri)

Janne Laukkanen (urheilujohtaja)

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme