Urheilu

Launeen jäähalli ylitti odotukset - nyt suunnitellaan laajennusta

SOL Areenan laajennusosaan tulisi lämmittelysali (ylempi kuva), pieni kuntosali ja toiseen kerrokseen sijoittuvia juoksuratoja. Kuva: HARC

Launeen harjoitusjäähalliin eli SOL Areenaan on suunniteltu laajennusta, jonka myötä paikalliset jääurheilun harrastajat saisivat kauan odottamansa oheisharjoittelutilat.

Hallin eteläpäätyyn on tarkoitus rakentaa noin 1 100 neliön suuruinen laajennus, johon tulisi lämmittelyhalli, pieni kuntosali ja toiseen kerrokseen sijoittuvia kuntosaleja. Lämmittelyhallissa olisi huomioitu muun muassa taitoluistelijoiden tarpeet sijoittamalla seinille peilejä.

Mikäli kaikki menee hallia pyörittävän Lahden Urheiluhalliyhdistyksen suunnitelmien mukaan, rakennustyöt alkaisivat ensi keväänä ja laajennusosa olisi käytössä syyskauden 2019 alussa. Tämä edellyttää, että hallin kustannusarviossa ja rahoituksessa saadaan viimeiset palikat loksahtamaan paikalleen. Halliyhdistys on parhaillaan pyytämässä tarjouksia laajennusosan toteutuksesta. Hankkeeseen on tarkoitus hakea myös opetus- ja kulttuuriministeriön avustusta.

Launeen halli on ehtinyt jo kymmenen vuoden ikään, minkä johdosta hallille on järjestetty tämän viikon lauantaiksi juhlapäivä tapahtumineen. Halli on vuosien saatossa ylittänyt sille asetetut tavoitteet. Hallin kaukalot ovat nykyään käytössä yli 9 000 tuntia vuodessa. Alkuperäinen tavoite oli 7 000 tuntia. Launeen halli onkin käyttöasteeltaan nykyään Suomen kärkipäätä, vapaita aikoja on ainoastaan päivisin.

Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, laajennusosa olisi käytössä syyskauden 2019 alussa.

- Jäävuoroille on kova kysyntä. Uudenkin kaukalon vuorot menisivät varmasti hyvin kaupaksi. Kaupungin suunnittelema ulkotekojäärata tulee varmasti tarpeeseen, toteaa halliyhdistyksen toiminnanjohtaja Merja Heiskanen.

Hallissa on vuosittain noin 230 000 käyttäjää. Hallin pääkäyttäjiä ovat Kiekkoreipas, Lahden Taitoluistelijat, Lahti Ringette, Kortteliliiga sekä erilaiset harrastajaporukat. Lajeina ovat jääkiekko, taitoluistelu, ringette, kaukalopallo ja curling.

Viikolla on myös maksuttomia yleisöluisteluvuoroja, jotka ovat olleet erittäin suosittuja.

Jäähalli on hyvässä kunnossa. Vuosien saatossa hallin toimintaa edistävää laitteistoa ja koneita on uusittu, ja niitä on hankittu myös lisää. Halli valittiinkin Jääkiekkoliiton toimesta vuonna 2016 jääolosuhteiltaan parhaaksi harjoitusjäähalliksi koko Suomessa.

Halli saatiin toteutettua kymmenen vuotta sitten halliyhdistyksen ja kaupungin välillä solmitun pitkäaikaisen vuokrasopimuksen turvin. Tuolloin kaupunki sitoutui ostamaan hallista jäävuoroja 5 000 tuntia vuodessa 25 vuoden ajan. Kaupunki puolestaan myy näitä vuoroja halvemmalla paikalliselle seuroille ja tukee täten niiden toimintaa. Kaupungin kiintiön ulkopuoliset tunnit ovat myynnissä vapailla markkinoilla.

Hallin rakentamiskustannukset olivat 6,9 miljoonaa euroa. Suomen Jääkiekkoliitto luovutti avajaisissa seinälaatan, josta ilmenee hallin olleen 205. Suomeen rakennettu jäähalli siihen 29mennessä.

Launeen jäähallin 10-vuotisjuhlat

Lauantaina 2.9. kello 11.30-14.

Luvassa on yleisöluistelua, pientä ohjelmaa ja eri lajeihin tutustumista. 200 ensimmäiselle on tarjolla kakkukahvit juhlan kunniaksi.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme