Urheilu

Teemu Jäntti: "Odotin Veikkausliigalta kovempaa pelin tasoa"

Teemu Jäntti oli vielä viime joulukuussa 17-vuotias testimies ja PKKU:n tuntematon suuruus. Yhdeksän kuukautta myöhemmin hän on liigatason luottopelaaja. ”Vuosi on ollut tapahtumarikas, ja tunnen ylpeyttä nopeasta sopeutumisesta tälle tasolle”, Jäntti miettii. Kuva: Aatu Raninen

Ei ollut suuri yllätys, että FC Lahti halusi käyttää 1+2-mallisessa sopimuksessa olleet optiovuodet Teemu Jäntin, 18, kohdalla. Tuore jatkosopimus julkistettiin viime viikolla.

- Joo, optio oli seuran puolella, Jäntti vahvistaa.

Joulukuussa FC Lahden testeissä vakuuttanut keskikenttäpelaaja on ehtinyt keräämään ylistäviä arvioita otteistaan, jotka ovat olleet paitsi lupaavia myös varsin valmiita Veikkausliigaan.

- Oikeastaan odotin, että Veikkausliigan pelin taso olisi ollut kovempi, joulukuussa talvitestien kautta sopimuksen ansainnut Jäntti kuitenkin sanoo 13 liigapelin jälkeen.

Veikkausliigassa pitää pystyä olemaan dominoiva pelaaja, parempi kuin muut, jotta voi päästä ulkomaille. Teemu Jäntti

- Kakkonen viime kaudella tuntui alkuun kovalta, ja loppujen lopuksi ihan lepsuttelulta. Se miten nopeasti sopeuduin tänne Lahteen, ehkä jopa yllätti.

FC Lahden kausi on jälleen sujunut lähtökohtiin nähden kohtalaisen hyvin, mutta roimasti on jäänyt myös hampaankoloon. Samoin Jäntillä.

Päävalmentaja Toni Korkeakunnas antoi peliaikaa runsaasti heti kauden alusta, ja ensimmäinen maalikin syntyi ehkä makeimmassa paikassa, voitto-osumana Töölössä HJK:n verkkoon. Sitten harvinaisen lämmin kevät katkaisi lennon.

- Koivu- ja heinäallergia iski tällä kertaa rajummin kuin aiempina vuosina. Pahimpaan siitepölyaikaan keuhkot ja nenä olivat niin tukossa, etten pystynyt treenaamaan ollenkaan.

Uran jatkon kannalta allergia vaatinee vielä lääkityksen säätämistä tai erilaisten lääkkeiden kokeiluja.

- Siinäkin on otettava huomioon, ettei niissä ole kiellettyjä aineita, Jäntti muistuttaa.

Kun pölyt helpottivat ja mies pääsi kuntoon, alkoi uusi sairastelu juuri ennen alle 19-vuotiaiden EM-kisoja. Tutkimuksissa tauti osoittautui angiinatyyppiseksi ja antibiooteilla hoidettavaksi.

- Pelasin periaatteessa kisatkin vähän kipeänä osittain, Jäntti paljastaa.

- - -

Nämä taustat selittävät, miksi Jäntti on pelannut debyyttikaudeksi melko runsaasti, vaan ei täyttä 90-minuuttista. Maanantain RoPS-kotiottelun hän näki vaihtopenkiltä.

- Oikeastaan vasta toissa viikko oli ensimmäinen täysipainoinen treenijakso pitkään aikaan. Syksyä kohden toivottavasti saan jalkoihin ja koko kroppaan saman kevyen olon kuin alkukaudesta.

- Pelaan tietysti sellaisella pelipaikallakin, että siihen usein haetaan pelin lopussa tuoreita jalkoja vaihtojen kautta, Jäntti hahmottaa.

FC Lahden peruspelaaminen on jo pitkään ollut taattua tasoa, mutta yhtä pysyvänä ongelmana on tietynlainen voittamisen kynnys, maalinteon tehottomuus ja flow-tilan puute.

- Meiltä tuntuu uupuvan sellainen rämäpäinen boksiin pelaaminen ja tappajan vaisto siellä. Sitä on löytynyt vasta otteluiden lopussa pakon edessä.

Jäntiltä löytyy taitava vasen jalka ja määrätietoiset liikkeet ilman turhaa kiirettä pallon kanssa. Kaivattuja ratkaisijan ominaisuuksia.

- Muistan kun junnuna yksi koutsi puhui, että hyökkäyspelaajilta pitää löytyä tietynlaista yllätyksellisyyttä ja oivaltamista. Sitä tarvittaisiin nyt meiltä kaikilta, toteuttaen kuitenkin treenattuja kaavojakin.

- Esimerkiksi isoja toppareita vastaan hyökätessä on parempi pelata maata pitkin takaviistoon. Jos taas meillä on kokoylivoima, voi laittaa ilmassakin palloja boksiin.

- - -

Värikkään vuoden keskellä jatkosopimus selkiyttää näkymiä, mutta nuorukainen ei halua tuudittautua.

- Veikkausliigassa pitää pystyä olemaan dominoiva pelaaja, parempi kuin muut, jotta voi päästä ulkomaille.

Lahdesta on povattu vain välietappia, mutta Jäntti on itsekin järkeillyt, että ei kannata lähteä liian isoon seuraan penkkimieheksi.

- Mielellään viimeistään kahden vuoden päästä olen jossakin ulkomailla. Vaikkapa Hollannissa, jossa nuorten kehittäminen on etusijalla.

FC Lahden seuraava ottelu on lauantaina 25.8. Espoossa FC Hongan vieraana kello 17.00.

Jalkapalloilija

Teemu Jäntti

18 vuotta (s. 2.3.2000)

Syntynyt Tuusulassa.

13 liigaottelua, 1 maali.

Aloitti pelaamisen Tuusulan Palloseurassa, ja viimeiset viisi vuotta Pallokerho Keski-Uusimaassa.

Kuului Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkueeseen heinäkuussa Vaasassa ja Seinäjoella järjestetyissä EM-kilpailuissa.

Sopimus FC Lahden kanssa jatkettu nyt syksyyn 2020 saakka.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme