Urheilu

Historian nuorin Pelicans - liigajoukkueen keski-ikä on nyt vain 23,2 vuotta

Pelicansin liigajoukkueen keski-ikä kausi kaudelta.

Suomen jääkiekkoliigasta on jo pitkään puhuttu kasvattajasarjana, ja vähitellen se on alkanut konkretisoitumaan Lahden Pelicansissa. Pian jäälle luistelevan joukkueen keski-ikä on Pelicansin liigahistorian alhaisin, vain 23,2 vuotta.

Tällä noteerauksella Pelicans on sarjan kolmanneksi nuorin joukkue. Vielä sitäkin tuoreemmilla porukoilla ovat matkassa HPK (22,5 vuotta) sekä KalPa, jonka keski-ikä on pääsarjatasolle jo häkellyttävän alhainen 22,2.

Numerot eivät ole aivan yksiselitteisiä, sillä listoilla olevien junioripelaajien määrä vaikuttaa koko joukkueen keski-ikään riippumatta siitä, saavatko he pelillistä vastuuta. Suuntaa-antavia johtopäätöksiä voidaan kuitenkin vetää.

Aiemmin Pelicansin joukkueen keskimääräinen ikä on nuorentunut lähinnä talou- 29dellisten tai pelillisten vaikeuksien myötä, mutta nyt nuorentamista voi pitää harkitumpana strategisena linjavetona.

Pelicansin kauden 2013/14 konkari- 29joukkue olisi nyt Liigan ylivoimaisesti vanhin.

Esimerkiksi yli 30-vuotiaiden pelaajien hankkiminen on lopetettu lähes kokonaan. Tämänkin kesän aikana Lahteen tulleista kymmenestä pelaajasta kuusi on korkeintaan 27, ja neljä vasta 18-23-vuotiaita, joiden kaikkien uskotaan vielä kehittyvän nykyisestä tasostaan.

Keski-iältään vanhimpina joukkueina kauteen starttaavat JYP (26,3 vuotta) ja Lukko (26,2).

Kokonaisuutena kaikkien liigapelaajien ikäkeskiarvo on viimeisten kymmenen vuoden aikana säilynyt melko tasaisesti vajaan 26 ikävuoden tuntumassa, mutta täksi kaudeksi on tapahtunut hieman isompi pudotus keskiarvon näyttäessä 24,4 vuotta. Lukema voi vielä nousta joukkueiden hankkiessa kokeneempia vahvistuksia ennen helmikuun siirtorajaa.

Pääsääntöisesti seurat kuitenkin satsaavat yhä vahvemmin nuorten pelaajien kehittämiseen ja rohkeaan peluuttamiseen.

Tähän verrattuna esimerkiksi Pelicansin kauden 2013/14 pelaajaryhmä oli todellinen konkarijoukkue, keski-iältään 28,6 vuotta. Se on kymmeneen vuoteen koko sarjan korkein noteeraus.

Sen jälkeen Lahdessa on käynyt raju tuuletus, kun pelaajat ovat keskimäärin yli viisi vuotta nuorempia.

Periaatteessa urheilijankin ikä on vain numeroita, sillä joukkueen nuorin pelaaja voi olla myös paras. Kokemuksen määrään ja suoritusten tasaisuuteen iällä on silti yhteys.

Jonkinlaisena rajapyykkinä pelaajilla voi pitää 27 vuotta, mistä alkaen muutaman vuoden ajan jääkiekkoilijan on usein katsottu olevan parhaassa iässään; taitonsa hankkineena, fysiikaltaan valmiina, pelillisen minäkuvansa muodostaneena ja kokemukseltaan riittävänä.

Tällä hetkellä yli 27-vuotiaita pelaajia on Pelicansissa vain kaksi: Mikko Kousa, 30, ja Antti Tyrväinen, 28, jotka kuuluvatkin ehdottomiin luottopelaajiin.

Toisaalta rajaus hieman hämää, sillä juuri tasan 27-vuotiaita urheilijoita on ryhmään osunut peräti kuusi.

Vertailun vuoksi kaudella 2013/14 Hannu Aravirran valmennuksessa yli 27-vuotiaita pelaajia oli peräti neljätoista.

Ikätiedot perustuvat Uuden Lahden ja Eliteprospects.com-sivuston tallentamaan dataan.

Liiga

Joukkueiden keski-iät (tilanne 25.7.)

JYP 26,3 vuotta

Lukko 26,2

Kärpät 25,5

Jukurit 25,5

HIFK 25,3

Tappara 24,9

Ässät 24,7

Sport 24,4

Ilves 24,3

TPS 24,2

SaiPa 24,0

KooKoo 23,8

Pelicans 23,2

HPK 22,5

KalPa 22,2

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme