Urheilu

Niämisen pojan kolmen vuoden tulikoe

Puheenjohtaja Pentti Matikainen (vas.) ja urheilujohtaja Janne Laukkanen (oik.) vahvistivat Ville Niemisen päävalmentajapestin tiistaina. Huhut ja vähän varmemmatkin tiedot asiasta liikkuivat jo viime syksynä.

41-vuotias Ville Nieminen on Lahden Pelicansin historian kymmenes päävalmentaja.

Tampereella kiekkotaustansa saanut ja pelaajana lajin himoituimman mestaruuden Stanley Cupin valloittanut Nieminen astuu nyt lyhyen valmentajanuransa toistaiseksi kovimpaan paikkaan. Kahden vuosikymmenen ammattilaisura pelaajana päättyi Rauman Lukossa keväällä 2015, minkä jälkeen Nieminen hyppäsi saman tien Mestikseen KeuPa HT:n päävalmentajaksi.

Pesti poiki kahden vuoden apuvalmentapaikan Jukureiden liigamiehistössä. Harva aloittaa neljännen valmentajakautensa jo liigajoukkueen päävalmentajana, kuten Nieminen Pelicansissa.

- Olen onnellinen tässä kohtaa uraa, että olen saanut loistavan mahdollisuuden ja haasteen. Pelicansissa on hyvä jatkaa Petri Matikaisen ja Pasi Nurmisen rakentamalle pohjalle, Nieminen kommentoi kolmivuotista sopimusta.

Hän jakaa Pelicansin arvot, jotka on luotu jo aiemmin. Pelicansin urheilujohtaja Janne Laukkanen

Samalla Pelicans tiedotti kahdesta pelaajasopimuksesta. Merkittävä värväys oli vuoden sopimuksella ykkösmaalivahdin tontille kiinnitetty Juho Olkinuora, 28, joka torjui JYPille mestareiden liigan voiton helmikuussa.

HIFK:n kasvatti vietti kuusi vuotta Pohjois-Amerikan yliopisto- ja farmisarjoissa, kunnes palasi viime kaudeksi Suomeen, ja nousi tällä kaudella JYPin ykkösmaalivahdiksi.

Mielenkiintoinen nimi on myös espoolainen laitahyökkääjä Jesse Ylönen, 18. Oikeakätisestä taiturista odotetaan jopa ykköskierroksen NHL-varausta kesän varaustilaisuudessa. Ylösen sopimus on kaksivuotinen.

Joukkue on ajankohtaan nähden hyvässä vaiheessa, sillä pelaajalistassa viitisentoista sopimusta, sisältäen monia ykkös-kakkoskentän avainpelaajia.

- Lisää julkistetaan torstaina ja maanantaina, paljasti Pelicansin urheilujohtaja Janne Laukkanen.

- - -

Niemisen apureina valmennusryhmässä jatkavat Pasi Nurminen ja Tommi Pärmäkoski.

Pitkäaikainen monitoimimies Simo Vehviläinen ei jatka, vaan hänet maalivahti- ja videovalmentajana sekä joukkueenjohtajana korvaa Tapparan junioriorganisaatiosta saapuva Arttu Lipsanen.

- - -

Pelitavoista ja pelikirjoista on suomalaisessa jääkiekossa viime vuosina keskusteltu paljon, välillä ehkä liikaakin. Nieminen on 90-lukulaisen Suomi-kiekon kasvatti, joka jalostui pohjoisamerikkalaisen pelin tiimellyksessä.

Peliuran viimeisinä vuosina Suomessa hän on aiemmin kertonut löytäneensä pelistä uusia kiekollisuuden ja viisikkopelin puolia.

- Haluan nähdä nykyaikaista, vauhdikasta ja viihdyttävää jääkiekkoa, mutta aiempaa tasapainoisempaa pelaamista, ja hyökkäyspeliä omin ehdoin, Nieminen luonnehti.

Uuden pestinsä kynnyksellä hän tiedostaakin, että liigajoukkueen valmentaminen on iso kokonaisuus, jossa tekninen, taktinen, henkinen ja fyysinen osaaminen yhdessä mahdollistavat menestymisen.

- Pelicans saa minusta pelaajalähtöisen valmentajan, mutta silti yhteispeliä vaaditaan, vasta se puristaa yksilöistä parhaan esiin.

- Toivottavasti pilke silmäkulmassa säilyy. Sen yritän pitää, vaikka pitkissä kausissa se on aina haaste, Nieminen toteaa.

Pelicans

Sopimukset ensi kaudelle

Maalivahdit: Juho Olkinuora

Puolustajat: Mikko Kousa, Casimir Jürgens, Nico Manelius, Aleksi Ek

Hyökkääjät: Jesse Mankinen, Aleksi Mustonen, Jesse Ylönen, Miska Siikonen, Hannes Björninen, Antti Tyrväinen, Severi Lahtinen, Roope Elimäki, Artturi Toivola

Valmennus: Ville Nieminen, Pasi Nurminen, Arttu Lipsanen, Tommi Pärmäkoski

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme